Επιμέλεια: Περικλής Χαλάτσης
Είναι άλλο πράγμα να γράφεις για μια όμορφη περιπέτεια στις παγωμένες λίμνες της Λαπωνίας και άλλο να το ζεις. Για εμάς τους νότιους αυτές οι περιοχές είναι κάτι σαν ένα μακρινό όνειρο. Για τους βόρειους είναι τρόπος ζωής. Γεννήθηκαν στις παγωμένες περιοχές των Σκανδιναβικών περιοχών και έμαθαν να οδηγούν με ασφάλεια στα χιόνια ή στον πάγο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι παγκόσμιοι πρωταθλητές στο WRC να είναι από τη Φινλανδία, την Εσθονία η τη Σουηδία. Από μικρά παιδιά, έμαθαν να σέβονται το χιόνι, να κινούνται με ασφάλεια στον πάγο και να οδηγούν στο όριο.

Δεν είμασταν εμείς οι τυχεροί -πολύ θα θέλαμε όμως – να συμμετείχαμε σε αυτήν την περιπέτεια στη μυστηριώδη περιοχή του μακρινού βορρά. Μια παροιμία των Σάμι, των αυτοχθόνων κατοίκων της Λαπωνίας λέει ότι «Κάθε νέα μέρα είναι μια μέρα πιο κοντά στον επόμενο χειμώνα». Αυτό τα λέει όλα. Γιατί εκεί μπορεί το ημερολόγιο να λέει ότι βρισκόμαστε στα μέσα του Ιουλίου αλλά το περιβάλλον είναι σαν να είμαστε στα μέσα Δεκεμβρίου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τόσο μεγάλη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, δεν είναι περίεργο που οι ντόπιοι κάτοικοι της Λαπωνίας χωρίζουν το έτος σε οκτώ εποχές αντί για τέσσερις.Το διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου περνούν την καθημερινότητά τους σε συνεχές λυκόφως. Τώρα τον Φεβρουάριο αλλάζουν όλα. Αρχίζει ο “ανοιξιάτικος χειμώνας” . Ο ήλιος βρίσκεται σε ψηλότερη θέση, το λαμπερό μπλε και πράσινο φως επιστρέφει. Ο ήλιος αλλοιώνει το χιόνι, διαμορφώνοντας αστραφτερούς παγωμένους κρυστάλλους και μια παχιά κρούστα χιονιού. Είναι η ιδανική εποχή για μια μαγική περιπέτεια στο χειμωνιάτικο τοπίο νότια του Arjeplog.

Οι χειμώνες στη Σουηδική Λαπωνία κρατάνε πολύ. Πάνω από τη μισή χρονιά, οι θερμοκρασίες είναι κάτω από το μηδέν. Οι «μυημένοι» στον κόσμο της περιπέτειας στον πάγο ανταμείβονται με ατελείωτα χειμερινά τοπία και έναν ξάστερο ουρανό όπου λικνίζεται η ακριβοθώρητη “πράσινη κυρία” γνωστή και ως Βόρειο Σέλας . 
Κάτω από αυτή την «πράσινη κυρία» με τη μέση θερμοκρασία να είναι -7 βαθμούς, η Mini «έστησε» μια όμορφη περιπέτεια έχοντας ως «όπλο» το  MINI Cooper S Countryman ALL 4 στην ειδική έκδοση Untamed Edition . 

Από την αρχή του road trip, το MINI Cooper S Countryman ALL 4 (*) μπορεί να επιδείξει τη μέγιστη πρόσφυση και την οδηγική του σταθερότητα σε κάθε χιονισμένη στροφή. Η ειδική έκδοση Untamed υπογραμμίζει τα εκτός δρόμου χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου ενώ οι  ζάντες που «φοράει» είναι αλουμινίου 18 ιντσών σε σχεδιασμό Untamed 2 χρωματικών τόνων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παγωμένη περιοχή γύρω από το Arjeplog, είναι τεράστια. Υπολογίζεται ότι είναι έξι φορές μεγαλύτερη από το μέγεθος του Μονακό και σίγουρα φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό πρωτοτύπων στον κόσμο το χειμώνα. Πολλοί κατασκευαστές αυτοκινήτων όταν θέλουν να δοκιμάσουν στο όριο τις αντοχές των αυτοκινήτων -πριν ακόμη βγουν στην παραγωγή- επισκέπτονται τη Λαπωνία για να τεστάρουν τα νέα μοντέλα σε πραγματικά χειμερινές συνθήκες. Πρόσφατα τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα της MINI επέδειξαν την οδηγική δυναμική και την καταλληλότητα των ηλεκτρικών τους μονάδων κίνησης σε παγερές θερμοκρασίες.

Μετά τις πρώτες ασκήσεις προθέρμανσης σε μια παγωμένη λίμνη, η διαδρομή οδηγεί κατά μήκος της τεράστιας επιφάνειας πάγου προς το Vaxholm στα νότια. Εκεί όπου το καλοκαίρι επιδέξιοι ψαράδες ψαρεύουν τον εντυπωσιακό σολομό στα παγωμένα, καθαρά νερά του αρχιπελάγους, μια φαινομενικά ατελείωτη έκταση λευκού χρώματος περιβάλλει τον οδηγό.

Το MINI Cooper S Countryman ALL4 με τον ισχυρό κινητήρα και την τετρακίνηση ανταποκρίνεται για τέτοιου είδους περιπέτειες. Ο τετρακύλινδρος κινητήρας των 131 kW/178 hp με τεχνολογία MINI TwinPower Turbo εξασφαλίζει σπορ διασκεδαστική οδήγηση σε όλα τα εδάφη.

Οι κάτοικοι στην περιοχή θεωρούν ότι το τέλειο μέρος για χειμερινές περιπέτειες βρίσκεται πίσω από τη λίμνη Storavan. Ειδικά αυτή την εποχή που βγαίνει και λίγο ήλιος το χιονισμένο τοπίο γίνεται πιο όμορφο. Μπορεί να βγαίνει ο ήλιος όμως οι θερμοκρασίες παραμένουν -20 βαθμούς Κελσίου. Καθόλου ασυνήθιστο αυτή την εποχή του χρόνου. Βέβαια μέσα στο Mini τα άνετα καθίσματα στην έκδοση MINI Yours Leather Lounge, είναι θερμαινόμενα και κρατούν σε καλές θερμοκρασίες τον οδηγό και συνοδηγό.

Γιατί για να οδηγήσεις σωστά και με ασφάλεια σ αυτές τις περιοχές πρέπει αυτός που κάθεται πίσω από το τιμόνι να είναι άνετος και «ζεστός».Η διαδρομή για το τυχερό που έκανε το παγωμένο οδοιπορικό είναι μαγευτική. Περνάει μέσω μιας ιστορικής τοξωτής γέφυρας μέσα από το Slagnäs. Εδώ, στη μέση του Sápmi, της περιοχής των οικισμών των Σάμι που εκτείνεται μεταξύ Νορβηγίας, Σουηδίας και Φινλανδίας, το Πολιτιστικό Κέντρο Båtsuoj προσκαλεί τους επισκέπτες να μάθουν περισσότερα για τις παραδόσεις του αυτόχθονος πληθυσμού. 

Στη διαδρομή νότια προς Malå υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συναντήσετε ταράνδους. Αυτά τα άγρια ζώα, που συνδέονται στενά με τον πολιτισμό των Σάμι, έχουν προσαρμοστεί τέλεια στο αρκτικό περιβάλλον τους. Για παράδειγμα, το ρύγχος των ταράνδων λειτουργεί ως εναλλάκτης θερμότητας για τον παγωμένο αέρα, ενώ η ευαισθησία των ματιών τους στο φως αλλάζει ανάλογα με την εποχή. 

Από τον ήλιο του μεσονυκτίου το καλοκαίρι μέχρι την πολική νύχτα το χειμώνα, το χρώμα των ματιών τους αλλάζει από καφέ σε μπλε. Στην ειδική έκδοση Untamed Edition, από την άλλη πλευρά, το MINI Countryman ALL4 διατηρεί το αποκλειστικό χρώμα αμαξώματος Momentum Grey, το οποίο αναδεικνύει αποτελεσματικά τις δυναμικά σμιλεμένες επιφάνειες του συγκεκριμένου μοντέλου.

Τουλάχιστον μία ώρα νότια του Malå, το μικρό χωριό Rentjärn στη μέση του φυσικού καταφυγίου Strömfors με τα χιονισμένα δασικά μονοπάτια σε προκαλεί να εξερευνήσεις παρθένα μέρη. Στο μεγάλο φυσικό πάρκο σε αυτή την περιοχή της Λαπωνίας έχετε πολλές πιθανότητες να δείτε το μαγικό βόρειο σέλας να εμφανίζεται αιφνίδια στον νυχτερινό ουρανό.

Ο κατάλληλος εξοπλισμός, όπως χιονοπέδιλα, ορειβατικά μπατόν και σακίδια πλάτης για προμήθειες, χωράει άνετα στο ευρύχωρο πορτμπαγκάζ του MINI Cooper S Countryman ALL4, η χωρητικότητα του οποίου μπορεί να αυξηθεί από 450 λίτρα σε έως και 1.390 λίτρα μέσω μιας απλής διαδικασίας. 

Όσοι συμμετείχαν σ αυτό το οδοιπορικό έφτασαν στο μπιστρό του μικρού ξενώνα Lapland Stuga και απόλαυσαν χορταστικά σνακ και ζεστό τσάι. Οι έμπειροι ξεναγοί από εδώ οδηγούν τους επισκέπτες με ασφάλεια σε μαγικές διαδρομές, ενώ παράλληλα μιλούν για τις μυστηριώδεις ιστορίες των Σάμι που είναι βαθιά ριζωμένες στην παράδοση του τόπου.

Ορισμένα μυθικά πλάσματα είναι γνωστά και σε μη Σουηδούς, αφού η Λαπωνία είναι και η πατρίδα των ξωτικών. Σύμφωνα με τη σουηδική λαογραφία, τα αγγελικά πνεύματα ζουν κρυμμένα στους λόφους και τα δάση, και εμφανίζονται είτε στην πρωινή ομίχλη είτε στο σούρουπο. Προφανώς είναι ήδη πολύ σκοτεινά για να συναντήσετε αυτή την εποχή τα τυχερά γούρια.

Παρ’ όλα αυτά, μια ευχή γίνεται πραγματικότητα. Γιατί μπροστά από τη μικρή καλύβα στο δάσος, η οποία είναι βαμμένη στο τυπικό σουηδικό κόκκινο, το ήδη ζεστό εσωτερικό του MINI Cooper S Countryman ALL4 Untamed Edition περιμένει και είναι έτοιμο για την περιπετειώδη επιστροφή πίσω στο Arjeplog.
Όσοι καταφέρατε να ονειρευτείτε αυτά τα όμορφα τοπία δεν αποκλείεται κάποια ημέρα να το πάρετε απόφαση και να κάνετε το όνειρο πραγματικότητα.

(*) Συνδυασμένη κατανάλωση καυσίμου: 7,5 – 7,0 l/100 km, συνδυασμένες εκπομπές CO2: 170 – 159 g/km σύμφωνα με το πρότυπο WLTP.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης