Όταν  αντιπροσωπεία  του Βατικανού επισκέφθηκε την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή περιβαλλοντικό συνέδριο που οργάνωσαν πρόσφατα το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το πανεπιστημιακό Ινστιτούτο «Αγία Σοφία» της Φλωρεντίας, τα μέλη  της βρέθηκαν ενώπιον μιας δυσάρεστης πραγματικότητας. 

«Μπαίνεις μέσα και αισθάνεσαι  να σε κατακλύζει ένα γκρίζο συναίσθημα, για κάτι που έγινε και το οποίο είναι ανεξήγητο. Ίσως το μόνο που μας παρηγόρησε ήταν μια αχτίδα φωτός που έμπαινε από κάποιο σημείο και έπεφτε πάνω στο μοναδικό ακάλυπτο ψηφιδωτό της Παναγίας και ίσως αυτό να  αποτελεί ένα σημάδι ελπίδας…», περιέγραψε ο διευθυντής της  βιβλιοθήκης του Βατικανού, επίσκοπος Άντζελο Βιτσέντσο Ζάνι, υποδεχόμενος αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο), η οποία του επέδωσε τόμο με τριάντα εφτά, ανά τον πλανήτη εμβληματικούς ναούς της του Θεού Σοφίας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Φύγαμε με  δυνατές εντυπώσεις, μιας πραγματικότητας που μας συγκίνησε και μας λύπησε βαθιά…», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του Βατικανού παραλαμβάνοντας το λεύκωμα, το οποίο εφεξής θα κατέχει μια θέση, ανάμεσα στα 80.000.000 βιβλία και τα 85.000 περίπου μοναδικά χειρόγραφα που αριθμεί ο συγγραφικός πλούτος της περίφημης βιβλιοθήκης, ενώ έχει ήδη επιδοθεί και στον ίδιο τον Ποντίφικα.
Εκ μέρους της αντιπροσωπείας, αποτελούμενης από τον Γραμματεία της Δ.Σ.Ο βουλευτή κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, τον Σύμβουλό της κ. Κώστα Μυγδάλη, και τον επίσης βουλευτή κ. Σταύρο Κελέτση, ο κ. Χαρακόπουλος ενημέρωσε τον συνομιλητή του, για τον σκοπό της έκδοσης του τόμου, ο οποίος έχει μεταφραστεί ήδη σε δώδεκα γλώσσες, τονίζοντας πως  η πρωτοβουλία  αυτή της Δ.Σ.Ο εντάσσεται στην «προσπάθεια ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινότητας, και κινητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί». 

Πλην της βιβλιοθήκης του Βατικανού, από την Πέμπτη ο τόμος με τους ναούς της του Θεού Σοφίας, βρίσκεται πλέον καταχωρημένος, και στο πανεπιστήμιο Sapienza,της Ρώμης, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη με 200.000 φοιτητές και επιστημονικό και διδακτικό προσωπικό, όπου, μάλιστα, έγινε παρουσίασή  στην έδρα της Νεοελληνικής Γλώσσας. 

Στην κατάμεστη αίθουσα, με την  συγκίνηση  για  τον θάνατο του μεγάλου ελληνιστή Μάριο Βίτι,  καθηγητή στο διάσημο πανεπιστήμιο και ειδικότερα στην έδρα της Νεοελληνικής Γλώσσας, να αιωρείται στην ατμόσφαιρα, μίλησαν από ιταλικής πλευράς η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής σχολής  Αριάνα Πούντσι, ο κοσμήτορας της Φιλολογικής Σχολής και καθηγητής Γκαετάνο Λετιέρι, διευθυντής του Τμήματος Ιστορίας Ανθρωπολογίας, Θρησκειών, Τεχνών και Θεάματος. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο κ. Μυγδάλης παρουσίασε την ταυτότητα και δράση της Συνέλευσης,  ενώ  ο γραμματέας της, αναφέρθηκε στον τόμο και τις κινητοποιήσεις να αναδειχθεί  διεθνώς το πρόβλημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Αφιέρωσε επίσης, καταχειροκροτούμενος,  την  εκδήλωση  στον εκλιπόντα φίλο των ελληνικών γραμμάτων, Μάριο Βίτι. 

Τον τόμο επέδωσαν μέλη της αντιπροσωπείας  και στον πρόεδρο της επιτροπής πολιτισμού της ιταλικής βουλής, ενώ η όλη αποστολή  στην οποία συμμετείχαν  ακόμη από την ελληνική βουλή οι  κ. Αθανάσιος Δαβάκης (ΝΔ) και Γιάννης Σαρακιώτης (ΣΥΡΙΖΑ), καθώς επίσης και εκπρόσωποι  των κοινοβουλίων της Βουλγαρίας και της Ιορδανίας επισκέφθηκαν την  χριστιανική  μονή του Αγίου Νείλου στην Γκρότα Φεράτα και την βασιλική του Αγίου Κλήμη όπου είναι ενταφιασμένος ο ισαπόστολος, Κύριλλος που μαζί με τον Μεθόδιο υπήρξαν οι διαφωτιστές των Σλάβων. 

Μετά την Ρώμη, το ταξίδι του τόμου με τις του Θεού Σοφίες, θα συνεχιστεί στο Λονδίνο, όπου θα παρουσιαστεί από την Δ.Σ.Ο. τον Μάρτιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης