Αισθητήρες και ηλεκτρικά εξαρτήματα του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού ανέσυραν από τον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Guardian.  

Ο αμερικανικός στρατός βρήκε σημαντικό μέρος συντριμμιών συμπεριλαμβανομένων όλων των αισθητήρων και των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων του κατασκοπευτικού κινέζικου μπαλονιού που καταρρίφθηκε προ ολίγων ημερών, δήλωσε το Πεντάγωνο. Το FBI εξετάζει τα αντικείμενα που οι ΗΠΑ λένε ότι χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκοπεία ευαίσθητων στρατιωτικών τοποθεσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βόρεια Διοίκηση των ΗΠΑ ανέφερε συγκεκριμένα σε δήλωση της: «Τα πληρώματα κατάφεραν να ανακτήσουν σημαντικό μέρος από τα συντρίμμια, συμπεριλαμβανομένων όλων των αισθητήρων προτεραιότητας και των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που εντοπίστηκαν καθώς και μεγάλων τμημάτων της δομής».

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αερόστατο, που καταρρίφθηκε στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας στις 4 Φεβρουαρίου, ήταν το πρώτο από μια σειρά μυστηριωδών αντικειμένων που καταρρίφθηκαν από τον αμερικανικό στρατό στον εναέριο χώρο της Βόρειας Αμερικής. Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν καταρρίψει τα ιπτάμενα αντικείμενα που πετούσαν σε μεγάλο υψόμετρο πάνω από την Αλάσκα, την περιοχή Γιούκον του Καναδά και τη λίμνη Χιούρον στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά.

«Περίπου 9-12 μέτρα κεραιών του μπαλονιού είναι μεταξύ των στοιχείων που βρέθηκαν», λένε στρατιωτικοί στο CBS. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι το αερόστατο που πετούσε σε μεγάλο υψόμετρο προήλθε από την Κίνα και χρησιμοποιήθηκε για κατασκοπεία, αλλά το Πεκίνο επιμένει ότι ήταν απλώς ένα μετεωρολογικό αερόπλοιο παρακολούθησης καιρού που είχε εκτραπεί της πορείας του.

«Το εντοπίσαμε, το παρακολουθήσαμε και μελετήσαμε προσεκτικά για να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε. Γνωρίζουμε ότι αυτά τα αερόστατα επιτήρησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας έχουν διασχίσει δεκάδες χώρες σε πολλές ηπείρους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους στενότερους συμμάχους και εταίρους μας» ανέφερε ο Τζον Κίρμπι, Αμερικανός αξιωματούχος.

Το πρωί της Τρίτης ώρα Ουάσιγκτον θα γίνει μια απόρρητη ενημέρωση όλων των γερουσιαστών στο Καπιτώλιο, όπως ανέφερε το γραφείο του επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, ενώ το αρμόδιο γραφείο του Λευκού Οίκου θα ενημερώσει τον Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, την Τετάρτη, αναφέρει το CNN.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, εξετάζει το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον ανώτερο διπλωμάτη της Κίνας, Γουάνγκ Γι, αργότερα αυτή την εβδομάδα στη διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο της Γερμανίας, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα. Εν μέσω της διαμάχης για μπαλόνια και ιπτάμενα αντικείμενα μεγάλου υψόμετρου, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακύρωσε μια επίσκεψη στο Πεκίνο που αρχικά είχε προγραμματιστεί για την περασμένη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το Fuji News Network το Τόκιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αντικείμενο που πέταξε πάνω από τα ιαπωνικά ύδατα κοντά στη νοτιοδυτική περιοχή Κιούσου τον περασμένο Ιανουάριο ήταν πιθανότατα ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι.

Πηγή: theGuardian, CBS

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης