Η Βουλγαρία αναγνώρισε σήμερα ως γενοκτονία τον μεγάλο λιμό που προκάλεσε πριν από 90 χρόνια στην Ουκρανία το σταλινικό καθεστώς, ένα έγκλημα που ήρθε ξανά στην επικαιρότητα μετά τη ρωσική εισβολή.
Το βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέκρινε, με 134 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 240, ένα κείμενο που αναφέρει ότι «κάθε άρνηση, δικαιολόγηση ή υποτίμηση αυτής της γενοκτονίας χλευάζει τη μνήμη των εκατομμυρίων ανθρώπων που χάθηκαν» στο Χολοντομόρ («εξόντωση δια της πείνας» στα ουκρανικά).
Η μνήμη των θυμάτων θα τιμάται στο εξής κάθε χρόνο, το τελευταίο Σάββατο του Φεβρουαρίου.
Μολονότι η Βουλγαρία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και πήρε αποστάσεις από τη Μόσχα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και των πολιτικών θεωρούνται ρωσόφιλοι. Το Σοσιαλιστικό κόμμα, ο «διάδοχος» του παλαιού Κομμουνιστικού Κόμματος, μποϊκοτάρισε την ψηφοφορία ενώ το φιλορωσικό, υπερεθνικιστικό Vazrajdane («Αναγέννηση») καταψήφισε το κείμενο.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε ως γενοκτονία τον Χολοντομόρ στα μέσα Δεκεμβρίου και κάλεσε «όλες τις χώρες και τους οργανισμούς» να πράξουν το ίδιο απέναντι σε «ένα ρωσικό καθεστώς που παραποιεί την ιστορική μνήμη για την επιβίωσή του».
Ο «σιτοβολώνας της Ευρώπης», όπως αποκαλείται η Ουκρανία λόγω του εύφορου εδάφους της, έχασε περίπου 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους στον μεγάλο λιμό του 1932-3 (τότε ήταν σοβιετική δημοκρατία) με φόντο την κολεκτιβοποίηση που ενορχήστρωσε, σύμφωνα με ιστορικούς, ο Στάλιν για να καταστείλει κάθε εθνικιστική, αυτονομιστική διάθεση. Το Κίεβο πιέζει εδώ και χρόνια ζητώντας να αναγνωριστεί επισήμως ο Χολοντομόρ ως γενοκτονία. Η Ρωσία ωστόσο αρνείται κατηγορηματικά αυτόν τον χαρακτηρισμό, με το επιχείρημα ότι από τον μεγάλο λιμό που έπληξε τη Σοβιετική Ένωση τα θύματα δεν ήταν μόνο οι Ουκρανοί αλλά και Ρώσοι, Καζάκοι, Γερμανοί του Βόλγα και μέλη άλλων λαών.
Η Γερμανία, η οποία αναγνώρισε τον Δεκέμβριο τον Χολοντομόρ ως γενοκτονία, κατηγορήθηκε από τη Μόσχα ότι «δαιμονοποιεί» τη Ρωσία.