Τα προβλήματα με τα αιμοφόρα αγγεία είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ). Ο όρος «φλεβική διαφυγή» αναφέρεται στις φλέβες του πέους.

Τα αιμοφόρα αγγεία παίζουν καίριο ρόλο στην επίτευξη στύσης. Όταν ένας άνδρας διεγείρεται σεξουαλικά, οι αρτηρίες του πέους διογκώνονται για να επιτρέψουν την εισροή αίματος, καθιστώντας την στύση σκληρή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλα αυτά, για να παραμείνει σκληρή η στύση, το αίμα πρέπει να παραμείνει στο πέος μέχρι την εκσπερμάτιση. Για να επιτευχθεί αυτό, οι φλέβες συσφίγγονται για να διατηρήσουν το αίμα εντός του πέους (απόφραξη φλέβας). Όταν φτάσει ο άνδρας στην κορύφωση ή πάψει το ερέθισμα, οι φλέβες διαστέλλονται και το αίμα επανέρχεται στην κυκλοφορία.

Αν οι φλέβες δεν συσφίγγονται επαρκώς, το αίμα θα αρχίσει να διαρρέει ξανά στην κυκλοφορία, προκαλώντας μια πιο μαλακή στύση. Πολλοί άνδρες με αυτό τον τύπο στυτικής δυσλειτουργίας ανακαλύπτουν ότι αρχικά η στύση τους είναι σκληρή, όμως σταδιακά χάνει αυτή την σκληρότητα.

Η φλεβική διαφυγή είναι συχνά αιτία εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας σε νεότερους άνδρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρκετοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν φλεβική διαφυγή και κατά συνέπεια στυτική δυσλειτουργία:

  • Αγγειακά νοσήματα
  • Ακτινοθεραπεία ως μέρος της αντιμετώπισης του καρκίνου
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Νόσος Peyronie
  • Νευρολογικές διαταραχές
  • Αγχώδεις διαταραχές

Για να γίνει διάγνωση φλεβικής διαφυγής, ένας γιατρός μπορεί να προβεί στους παρακάτω διαγνωστικούς ελέγχους:

• Υπερηχογράφημα Doppler: Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να απεικονίσει την εισροή και εκροή του αίματος στο πέος.

• Δυναμική σηραγγομετρία: Με αυτή την εξέταση ο γιατρός μπορεί να μετρήσει τις πιέσεις που αναπτύσσονται στο πέος κατά την στύση ώστε να διαγνώσει τον βαθμό φλεβικής διαφυγής. Η σηραγγομετρία εφαρμόζεται λιγότερο συχνά, συνήθως σε άνδρες που ήδη έχουν υποβληθεί σε υπερηχογράφημα Doppler.

Ο ανδρολόγος επίσης θα εξετάσει και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του άνδρα και θα ελέγξει για υποκείμενα νοσήματα που μπορεί να σχετίζονται με την στυτική δυσλειτουργία, όπως αγγειακά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, νόσο Peyronie και νευρολογικές διαταραχές.

Οι θεραπείες για την στυτική δυσλειτουργία λόγω φλεβικής διαφυγής ποικίλουν. Κάποιοι άνδρες βλέπουν καλά αποτελέσματα με από του στόματος φάρμακα, υπάρχουν όμως και άλλες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των αντλιών κενού, των ενδοπεϊκών ενέσεων, των ουρηθρικών υποθέτων, των ψυχοσεξουαλικών θεραπειών και των πεϊκών προθέσεων.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή μπορούν επίσης να βοηθήσουν σημαντικά στον έλεγχο των υποκείμενων νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα αγγειακά νοσήματα.

Σε κάποιες περιπτώσεις η χειρουργική απολίνωση, μια επέμβαση που επιδιορθώνει τις φλέβες μπορεί να είναι στις επιλογές. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη επιλογή συνήθως δεν προκρίνεται καθώς παρουσιάζει περιορισμένη μακροχρόνια επιτυχία.

https://andrologia.gr/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης