Στις 13.30 της Δευτέρας δεν είχαν εντοπιστεί ζωντανοί οι δύο πιλότοι του Φάντομ που είχε συντριβεί νωρίτερα στα ανοιχτά του Κατάκολου και ενώ πετούσε σε ύψος μόλις 300 ποδών.

Μετά από τρεις ώρες αγωνίας το Πεντάγωνο κήρυξε και τους δύο χειριστές ως αγνοούμενους. Όπως εξήγησαν στην «Ζούγκλα» πηγές του Υπουργείου Άμυνας σε αυτό το μικρό ύψος των 300 ποδών ήταν πολύ δύσκολο να ενεργοποιηθεί επιτυχώς ο μηχανισμός εκτίναξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερα μάλιστα όταν το αεροσκάφος την κρίσιμη στιγμή βρισκόταν σε ελιγμό που σημαίνει ότι μειώνονταν ακόμα περισσότερο οι πιθανότητες ασφαλούς εκτίναξης. Τρεις ώρες μετά από αγωνιώδεις προσπάθειες των δυνάμεων εντοπισμού και διάσωσης που επιχειρούσαν στην περιοχή οι πιθανότητες να εντοπιστούν ζωντανοί οι δύο πιλότοι είχαν πλέον μειωθεί στο ελάχιστο. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο οι έρευνες για τον εντοπισμό χειριστών μετά από ένα τέτοιο συμβάν διαρκούν 72 ώρες.

Μετά από αυτή την φάση συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των σορών. Στην περίπτωση του πιλότου Ηλιάκη η σορός είχε εντοπιστεί 120 ώρες μετά το συμβάν.

Οι πρώτες εικόνες από τα συντρίμμια 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τοπικό σάιτ protinews δημοσίευσε τις πρώτες εικόμες, οι οποίες δείχνουν κομμάτια του F4 – Φάντομ στο σημείο της πτώσης, δηλαδή 25 ναυτικά μίλια νότια της Ανδραβίδας και 8 δυτικά του Κατακόλου, στον Κυπαρισσιακό κόλπο.

Το χρονικό

Η περιοχή που συνεντρίβη το αεροσκάφοςΣύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά περίπου στις 10:30 της Δευτέρας (30/1), διθέσιο αεροσκάφος F-4 της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας. Στο αεροσκάφος επέβαιναν δύο άτομα, κυβερνήτης και συγκυβερνήτης.

Στην εκπαιδευτική πτήση συμμετείχαν δύο αεροσκάφη. Το δεύτερο προσγειώθηκε κανονικά στη βάση του. Τα δύο μέλη του πληρώματος αναζητούνται καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε σήμα εκτίναξης από τους πιλότους.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τους δύο ιπτάμενους. Στην περιοχή επιχειρούν δύο ελικόπτερα ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος, ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται και ένα C-130.

Η επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας:

«Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, αεροσκάφος F-4 (διθέσιο) της 338Μ/117ΠΜ που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας.

Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τους Ιπταμένους. Στην περιοχή έχουν σπεύσει 2 Ε/Π ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, 1 Ε/Π S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλωτά μέσα του ΛΣ, ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται και 1 C-130».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης