Το άγχος αποχωρισμού πολλές φορές κάνει τα ζώα να καταστρέφουν πράγματα, να γαβγίζουν ή να νιαουρίζουν πολύ, να ουρούν ή και να αφοδεύουν σε εσωτερικούς χώρους , όταν δεν είμαστε στο σπίτι.
«Τα κατοικίδια δεν προκαλούν ατυχήματα από κακία ή θυμό. Η αγωνία τους οδηγεί σε αυτές τις συμπεριφορές» λέει η Dr. Borns-Weil.
Οι ράτσες σκύλων οι οποίες είναι πιο επιρρεπείς στο άγχος αποχωρισμού είναι φυλές βοσκής, όπως τα Border collies και τα γερμανικά ποιμενικά.
Ίσως είναι κάτι που πρέπει να λάβεις υπόψη σου αν θέλεις να διαλέξεις σκύλο ράτσας.
Πότε όμως πρέπει να πάμε στον κτηνίατρο;
Όταν το ζώο μας παρουσιάζει ανήσυχη συμπεριφορά, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να το πάμε στον κτηνίατρο, «καθώς μπορεί ο λόγος να μην είναι ψυχολογικός. Σχεδόν το 1/3 των ασθενών μου έχουν ιατρικά προβλήματα που είτε προκαλούν είτε συμβάλλουν στα προβλήματα συμπεριφοράς τους», διευκρινίζει η Dr. Borns-Weil και προσθέτει: «Πρώτα χρειάζεται να κάνουμε πραγματικά μια ιατρική εξέταση και να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουν κάποιο πρόβλημα οργάνων, μόλυνση, φλεγμονή, ενόχληση, πόνο ή κνησμό».
Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που μπορούν να ηρεμήσουν τα ζώα μας, πάλι είναι χρήσιμο να ρωτήσετε έναν κτηνίατρο, πριν προχωρήσετε σε θεραπεία.
Πηγή: govastiletto.gr