Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή κοινού πραγματοποιήθηκε, χθες, στην Εθνική Πινακοθήκη η παρουσίαση του βιβλίου του Ορέστη Ομράν, «25+1 ερωτήσεις για την Ενεργειακή Κρίση», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης.

Μιλώντας για το βιβλίο, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην Υπουργός Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης, τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον εκδοτικό εγχείρημα, μέσα στο «χαοτικό ενεργειακό σύμπαν» που ζούμε, έχοντας ταυτόχρονα μία απόλυτα τεκμηριωμένη επιστημονική προσέγγιση. Επιπλέον, ο κ. Μανιάτης διαπίστωσε ότι ο κ. Ομράν κάνει μία ενδιαφέρουσα αφήγηση που καλύπτει όλα τα κρίσιμα ζητήματα της ενέργειας. «Το βιβλίο του Ορέστη Ομράν αποτελεί ένα πολύ καλό υπόβαθρο για να σχεδιάσουμε το αύριο της ενεργειακής πολιτικής. Στόχος μας δεν πρέπει μόνο να είναι η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος, αλλά ένα hub παραγωγής προϊόντων πράσινης μετάβασης και ανάπτυξης τεχνολογίας για την ενεργειακή εξοικονόμηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου επεσήμανε ότι το βιβλίο εκδόθηκε σε μία περίοδο όπου η ενέργεια έχει γίνει ένα κεντρικό ζήτημα στη δημόσια συζήτηση, έχοντας καταφέρει να συμπυκνώσει όλες τις κρίσιμες πληροφορίες για την ενεργειακή κρίση. Από τις απαντήσεις που δίνει ο Ορέστης Ομράν στα 25+1 αυτά ερωτήματα, προκύπτει η βαθιά και εξειδικευμένη γνώση που έχει, αλλά και η εμπειρία του, η οποία βεβαίως έχει υπάρξει πολύτιμη για την επίλυση σύνθετων νομικών ζητημάτων, που έχει αντιμετωπίσει η χώρα. «Στο βιβλίο του καταθέτει αντικειμενικές και αμερόληπτες τεχνοκρατικές απαντήσεις, που όχι μόνο εξηγούν γιατί φτάσαμε εδώ, αλλά και προτείνει λύσεις για τις ενεργειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και ο κόσμος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κ. Σδούκου επεσήμανε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας, μέσα από τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί και ότι η ενεργειακή κρίση, μας έχει κάνει πλέον πιο ώριμους ώστε να μπορέσουμε να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση, καθώς δεν υπάρχει μόνον η ανάγκη, αλλά πλέον έχουν διασφαλιστεί και οι απαραίτητοι πόροι.

Η κ. Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος, χαρακτήρισε το βιβλίο «ένα επιστημονικό αλφαβητάρι», όπου με εύληπτο, περιληπτικό και ουσιαστικό τρόπο απαντά σε ερωτήματα που καλούμαστε καθημερινά να αντιμετωπίσουμε. Η κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι είναι επιβεβλημένη η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στον κλάδο της ενέργειας, με έμφαση στην απλοποίηση των αδειοδοτήσεων. Έκρινε επίσης ιδιαίτερα σημαντική τη συμβολή του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων, την κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν από την κρίση και τη χρηματοδότηση της έρευνας για την πράσινη ενέργεια. Διαπίστωσε, ότι τα υψηλά επιτόκια κάνουν πιο ακριβή την υλοποίηση πράσινων επενδυτικών σχεδίων, γεγονός που οδηγεί στην ανάγκη μίας πολυδιάστατης Ευρωπαϊκής παρέμβασης. Κατέληξε λέγοντας ότι «το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας είναι συνδεδεμένο με αυτό της Ευρώπης και πρόκειται για ένα στοίχημα που μπορεί να κερδηθεί μόνο με κοινό όραμα και κοινό επιχειρησιακό σχεδιασμό».  

Εν συνεχεία, τον λόγο πήρε ο κ. Γιώργος Καρανίκας, Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ο οποίος συνεχάρη τον συγγραφέα για την πρωτοβουλία της έκδοσης. Σύμφωνα με τον κ. Καρανίκα, «το βιβλίο αποτελεί έναν χρήσιμο οδηγό, που απλοποιεί σύνθετες έννοιες και τελικά συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου της πράσινης ανάπτυξης, μέσα από την κατανόηση των πολυδιάστατων αυτών ζητημάτων» και προέβλεψε ότι η ενεργειακή κρίση δε θα είναι μία καταιγίδα που θα περάσει εύκολα και θα συνεχίσει να πλήττει την οικονομία και την κοινωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Φιλιππίδης, ο οποίος σχολίασε ότι «στο βιβλίο του Ορέστη Ομράν, πέρα από την επεξήγηση σύνθετων ζητημάτων, βρίσκουμε τον εαυτό μας απαντώντας σε ερωτήματα τα οποία καθορίζουν την καθημερινή μας ζωή».

Ο συγγραφέας κ. Ομράν, ανέφερε ότι στόχος του ήταν το βιβλίο να μην είναι ένα απρόσωπο ακαδημαϊκό σύγγραμμα, αλλά ένας οδηγός κατανόησης της ενεργειακής κρίσης για την αντιμετώπιση της οποίας επεσήμανε ότι απαιτείται ένας συνδυασμός πολιτικής γενναιότητας και τεχνοκρατικής γνώσης.

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης