Με προϋπολογισμό 16.960.000 ευρώ και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ), προχωρά στην επέκταση και αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, τον περασμένο Αύγουστο, κατά την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη στη Χίο, σε σύσκεψη με τον Δήμαρχο Σταμάτη Καρμάντζη, ανακοινώθηκε η παραχώρηση έκτασης 8,5 στρεμμάτων, από τον Δήμο Χίου στο ΥΠΠΟΑ, για την επέκταση του μουσείου. Με την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης, μπαίνει σε πορεία υλοποίησης η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του αρχαιολογικού μουσείου, καθώς και η προετοιμασία της επανέκθεσης, με χρόνο ολοκλήρωσης το τέλος του 2025.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, «μετά την πάροδο σχεδόν εξήντα ετών λειτουργίας, το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας, και βραβευμένο κτηριακό συγκρότημα του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου, έργο του Δημήτρη και της Σουζάνας Αντωνακάκη, εμφανίζει έντονη επιβάρυνση λόγω παλαιότητας και περιβαλλοντικών συνθηκών. Η επέκταση του κτηρίου, με τον διπλασιασμό των εκθεσιακών και αποθηκευτικών χώρων του, γίνεται με απόλυτο σεβασμό στον αρχικό σχεδιασμό του. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να γίνει διαφορετικά, αφού η αρχιτεκτονική μελέτη της επέκτασης εκπoνείται από τον ίδιο τον Δημήτρη Αντωνακάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εγκαταστάσεις του εκσυγχρονίζονται με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς λειτουργίας, ασφάλειας και προσβασιμότητας. Η αναβάθμιση των μουσειακών υποδομών της χώρας, αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού που Αθλητισμού που αναπτύσσει ένα ευρύ πρόγραμμα ενεργειών, δράσεων και έργων, ώστε τα ελληνικά μουσεία να εκσυγχρονιστούν με βάση τα σύγχρονα μουσειακά πρότυπα. Με την ολοκλήρωση του έργου, η Χίος θα αποκτήσει ένα μουσείο, το οποίο θα προβάλλει το πολιτιστικό της απόθεμα με τον τρόπο που του αξίζει».

Το κτηριολογικό πρόγραμμα εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟΑ τον Ιούνιο του 2021, ενώ ακολούθησε η έγκριση της αρχιτεκτονικής, στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής προμελέτης.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης