Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
«Δεχόμαστε καθημερινά πάρα πολλά τηλεφωνήματα αυτή την εποχή και βλέπουμε πολλά παιδιά εμπύρετα στα ιατρεία μας με συμπτώματα λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, κυρίως με βήχα και πυρετό που κρατάει αρκετές ημέρες. Πρόκειται για ιογενείς λοιμώξεις και αυτή την περίοδο πρωταγωνιστεί η γρίπη τύπου Α μαζί με τον κορωνοϊό και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού», λέει στη «Ζούγκλα» ο γραμματέας της Ελληνικής Παιδοπνευμονολογικής Εταιρείας και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης, Δήμος Γίδαρης.
«Πάντα είχαμε περιόδους εξάρσεων και υφέσεων αλλά αυτό που βλέπουμε φέτος και ζήσαμε την περίοδο του Δεκέμβρη ήταν πρωτόγνωρο. Όλο αυτό έχει σχέση με την απουσία συγχρωτισμού τα προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας, λόγω της χρήσης των μασκών και ότι δεν υπάρχει ανοσολογική μνήμη για πολλά από τα παιδιά αυτά που πάσχουν», προσθέτει.
Η έξαρση των ιώσεων σε συνδυασμό με την έλλειψη βασικών φαρμάκων έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό στις υγειονομικές αρχές. Τα παιδιατρικά νοσοκομεία γεμίζουν καθημερινά καθώς γονείς ταξιδεύουν ακόμη και από την επαρχία για να αντιμετωπίσουν τα επίμονα συμπτώματα που ταλαιπωρούν τα παιδιά τους ή προσέρχονται σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα με τον πρώτο πυρετό. Την ίδια ώρα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για παιδιά αφού είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί κρεβάτι.
Ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από το κοκτέιλ ιώσεων και λοιμώξεων ;
Σύμφωνα με τον κ. Γίδαρη, «όσο μικρότερο είναι ένα παιδί τόσο πιο ευαίσθητο είναι. Αλλά παίζει ρόλο κι αν υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα. Παιδιά κάτω του ενός έτους και παιδιά που έχουν χρόνιες πνευμονοπάθειες, χρόνιες καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη ή παιδιά που έχουν στο περιβάλλον τους άτομα με προβλήματα υγείας χρειάζεται μια αυξημένη ευαισθητοποίηση. Γενικότερα όμως νοσούν παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας γιατί αυτά τα παιδιά συγχρωτίζονται περισσότερο».
Ο καλός καιρός παίζει κάποιο ρόλο ;
«Αν και η λαϊκή σοφία λέει ότι τα παιδιά κρυώνουν, τα παιδιά δεν κρυώνουν αλλά αρρωσταίνουν όταν συγχρωτίζονται σε κλειστούς χώρους, γι’ αυτό και μια από τις συμβουλές θα ήταν αυτή την περίοδο όσο μας το επιτρέπει ο καιρός να βλέπουμε φίλους και γνωστούς σε εξωτερικούς χώρους. Όσο ο καιρός είναι καλός αυτό είναι κάτι θετικό. Αλλά εάν αλλάξει ο καιρός τότε μπαίνουμε σε κλειστούς χώρους και φυσικά έχουμε περισσότερες λοιμώξεις. Τα περιστατικά λοιπόν αναμένεται να αυξηθούν εάν αλλάξει ο καιρός μελλοντικά και συγχρωτιζόμαστε μέσα σε κλειστούς χώρους», απαντά.
Πώς αντιμετωπίζεται η έλλειψη φαρμάκων αυτή την περίοδο ;
«Υπάρχει κυρίως έλλειψη σε αντιπυρετικά σιρόπια και σε εισπνεόμενα. Αυτό που συμβουλεύουμε τους γονείς είναι να μην χρησιμοποιούν φάρμακα όταν δεν χρειάζεται γιατί θα το στερήσουν από κάποιον που το χρειάζεται, να χρησιμοποιήσουν αντίγραφα εφόσον αυτά είναι διαθέσιμα και βέβαια θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και φυσικά μέσα για την αντιμετώπιση ενός πυρετού, όπως συστήνει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, όπως κομπρέσες και μπάνια. Άρα υπομονή, ψάξιμο για φάρμακα όπου υπάρχουν και ελπίζω ότι σύντομα θα λήξει αυτή η ταλαιπωρία. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο όλο αυτό που συμβαίνει. Σε μια χώρα το 2023 δεν θα έπρεπε να υπάρχουν αυτές οι ελλείψεις», τονίζει χαρακτηριστικά.
Τι να κάνω εάν το παιδί μου έχει πυρετό ;
«Οι γονείς να μην τρέχουν στα νοσοκομεία και να είναι σε συνεχή επαφή με τους παιδιάτρους ο οποίος θα τους κατευθύνει για το τι πρέπει να κάνουν. Επίσης να μην αποθηκεύουν φάρμακα πολλά και κυρίως αντιβιοτικά. Όταν ένα παιδί έχει πυρετό θα πρέπει να ανησυχούν αλλά όχι να πανικοβάλλονται. Ο πυρετός είναι σύμμαχος και βοηθάει το παιδί να καταπολεμήσει τη λοίμωξη, υποδηλώνει ότι κάτι τρέχει και πρέπει να κινητοποιήσει τον γονιό για να έρθει σε επαφή με τον παιδίατρο. Εφόσον όμως ένα παιδί είναι σε καλή γενική κατάσταση δεν πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Θα πρέπει να μας ανησυχεί όμως εάν το παιδί δυσφορεί και τότε θα πρέπει να αντιμετωπίζεται τόσο με αντιπυρετικά όσο και με φυσικά μέσα. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση αλλά όχι σε πανικό», επισημαίνει.
Πότε θα πρέπει να πάω το παιδί στο νοσοκομείο ;
«Όταν ο παιδίατρος τους παραπέμψει κρίνοντας πως έχει παραταθεί το εμπύρετο περιστατικό σε ημέρες που δεν είναι λογικό, εάν δούμε ένα παιδί ληθαργικό, με σημεία αφυδάτωσης, να μην ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα, ή έναν πυρετό που δεν ανταποκρίνεται στα αντιπυρετικά ούτε στα φυσικά μέσα.Κάποιοι γονείς βέβαια μπορεί να μην έχουν πρόσβαση στον παιδίατρο για διάφορους λόγους. Αυτοί θα πρέπει να απευθύνονται σε κάποια Κέντρα Υγείας προκειμένου να πάρουν πρώτα οδηγίες ή να υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση από εκεί έτσι ώστε να μην υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση στα νοσοκομεία που είναι για πιο σοβαρά περιστατικά», λέει μεταξύ άλλων.
«Εάν το παιδί αυτή την περίοδο έχει οποιοδήποτε σύμπτωμα που παραπέμπει σε λοίμωξη του αναπνευστικού να το κρατούν στο σπίτι και να αποφύγουν την επαφή με άλλα παιδιά έτσι ώστε να μην μεταδώσει», καταλήγει.