Η αντίστροφη μέτρηση για την τυπική λήξη απόψε το βράδυ του δεκάμηνου μορατόριουμ στους ισραηλινούς εποικισμούς σε Δυτική Όχθη και Ιερουσαλήμ ξεκίνησε και οι διαβουλεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο, ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, για την εξέλιξη της νέας ειρηνευτικής διαδικασίας έχουν «χτυπήσει κόκκινο».

Η Παλαιστίνη επιμένει διά στόματος του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς να διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους ότι επανέναρξη της εποικιστικής δραστηριότητας από πλευράς Ισραήλ θα σημάνει αυτόματα την παύση κάθε προσπάθειας προσέγγισης των δύο πλευρών. Από την άλλη, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέκλεισε το ενδεχόμενο να επεκταθεί η λήξη του μορατόριουμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη στιγμή που ο Μαχμούντ Αμπάς έλεγε από το βήμα στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη: «Το Ισραήλ οφείλει να επιλέξει ανάμεσα στην ειρήνη και τη συνέχιση του εποικισμού», η υπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού του Ισραήλ, Λιμόρ Λίβνατ, απαντούσε: «Το βράδυ της Κυριακής τα εργοτάξια θα επανεκκινήσουν (την εποικιστική δραστηριότητα), δεν έχουμε ανάγκη από συγκεκριμένη απόφαση ή ανακοίνωση».

Κλιμάκια των δύο πλευρών βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, όπου υπό την αιγίδα των ΗΠΑ καλούνται μέσα στις επόμενες ώρες να ξεπεράσουν το πρώτο μεγάλο και σοβαρό εμπόδιο στον νέο κύκλο ειρηνευτικών συνομιλιών που ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου, που δεν είναι άλλο από την επίσημη λήξη του μορατόριουμ απόψε το βράδυ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης