Είναι πιθανό να έχετε παρατηρήσει στο γραφείο του γιατρού ή στο διαδίκτυο τον όρο «σεξουαλικές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου». Παρόλα αυτά αν δεν έχετε ξανασυναντήσει αυτή την ορολογία, ίσως να μην γνωρίζετε τι περιλαμβάνει.

Εν συντομία, σαν σεξουαλική συμπεριφορά υψηλού κινδύνου ορίζεται κάθε σεξουαλική συμπεριφορά που τοποθετεί το άτομο σε αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης ή διασποράς κάποιου σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος (ΣΜΝ), συμπεριλαμβανομένου και του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), που μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στην υγεία του ατόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η έκφραση της σεξουαλικότητας μέσω οποιασδήποτε συναινετικής σεξουαλικής συμπεριφοράς είναι φυσιολογική, και οι όροι «υψηλού κινδύνου» και «επικίνδυνη» δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται για να ντροπιάσουν οποιονδήποτε για τις σεξουαλικές του συνήθειες. Μολαταύτα ακολουθούν κάποιες σεξουαλικές συμπεριφορές που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες μετάδοσης κάποιου
σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος. Μαζί μπορείτε να βρείτε και ιδέες για την εξάσκηση των συμπεριφορών αυτών με τρόπο που προφυλάσσει την δική σας υγεία, αλλά και των συντρόφων σας.

Ελεύθερο σεξ με πολλαπλούς συντρόφους.

Ο αριθμός σεξουαλικών συντρόφων που το άτομο επιλέγει να έχει είναι καθαρά προσωπική του επιλογή. Παρόλα αυτά, όσο περισσότεροι είναι οι σεξουαλικοί σύντροφοι, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος έκθεσης σε ΣΜΝ. Συνεπώς είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό ή άλλη μέθοδο προφύλαξης για να μειώσετε τον κίνδυνο μετάδοσης ΣΜΝ κατά την διάρκεια οποιουδήποτε τύπου σεξουαλική δραστηριότητα.
Επιπλέον είναι καλή ιδέα να πραγματοποιείτε τακτικούς ελέγχους για ΣΜΝ και να επικοινωνείτε με τους συντρόφους σας για του πιθανούς κινδύνους. Αν βρίσκεστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για μετάδοση HIV, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για την πιθανότητα λήψης φαρμακευτικής προφύλαξης πριν την έκθεση. Τέλος, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης ηπατίτιδας Α και Β, όπως επίσης και συγκεκριμένων στελεχών του HPV (ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σεξ με αγνώστους.

Οι σεξουαλικές επαφές με αγνώστους μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης ΣΜΝ. Και σε αυτή την περίπτωση συστήνεται έντονα η χρήση προφυλακτικού και οι τακτικοί έλεγχοι. Επιπρόσθετα, κάποιο άτομο που προτιμά να κάνει σεξ με αγνώστους μπορεί να σκεφτεί ως πιο ασφαλείς εναλλακτικές το διαδικτυακό ή τηλεφωνικό σεξ.

Σεξ υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ.

Αν και αρκετοί άνθρωποι προτιμούν τις σεξουαλικές επαφές υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, αυτές οι ουσίες μπορούν να επηρεάσουν την λήψη αποφάσεων και να οδηγήσουν σε διαφορετικές επιλογές από αυτές που θα έκανε το άτομο σε αν ήταν νηφάλιο. Έχοντας αυτό υπόψη σας, ίσως είναι μια καλή ιδέα να προετοιμάζεστε εκ των προτέρων για μια σεξουαλική επαφή υπό την επήρεια, έχοντας μαζί σας προφυλακτικά, θέτοντας όρια με τον σύντροφο εκ των προτέρων, κτλ.

Εν κατακλείδι, οι μη συναινετικές σεξουαλικές συμπεριφορές είναι πάντα κακές και μη φυσιολογικές. Μολαταύτα, κάποιες σεξουαλικές συμπεριφορές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο έκθεσης σας σε ΣΜΝ. Κατά συνέπεια είναι καλή ιδέα να το έχετε πάντα υπόψη σας και να κάνετε μικρές προσαρμογές για να διατηρήσετε στο ακέραιο την υγεία και την ευεξία σας.

https://andrologia.gr/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης