Ζήσης Ψάλλας

H έλλειψη φαρμάκων δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη και τη Βρετανία. Για παράδειγμα, τα φαρμακεία στη Βρετανία προειδοποιούν για έλλειψη φαρμάκων για τον βήχα και το κρυολόγημα εν μέσω «υψηλού επιπέδου» χειμερινών ασθενειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Ένωσης Ανεξάρτητων Πολλαπλών Φαρμακείων Leyla Hannbeck προειδοποίησε ότι η έλλειψη προϊόντων αυτοφροντίδας όπως παστίλιες για το λαιμό, μείγματα για τον βήχα και ορισμένα παυσίπονα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πίεση το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας) αλλά προέτρεψε τους ανθρώπους «να μην πανικοβάλλονται». Οι παστίλιες για το λαιμό, τα μείγματα για τον βήχα και ορισμένα παυσίπονα είναι μεταξύ των φαρμάκων που κυκλοφορούν χωρίς ιατρική συνταγή.

Τα προβλήματα προμήθειας υπάρχουν τόσο για τα επώνυμα όσο και για τα γενόσημα φάρμακα για τη θεραπεία των εποχιακών ασθενειών και ορισμένοι αξιωματούχοι υγείας προέτρεψαν τους ενήλικες να φορούν μάσκες προσώπου για να περιορίσουν την εξάπλωση των λοιμώξεων, ενώ οι γονείς καλούνται να κρατήσουν τα παιδιά με πυρετό εκτός σχολείου.

Η Hannbeck είπε ότι οι φαρμακοποιοί «αγωνίζονται να αποκτήσουν τα πολύ βασικά, τα κοινά φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη. Η ζήτηση ήταν μεγάλη γιατί αυτή τη σεζόν υπάρχουν υψηλότερα κρούσματα κρυολογήματος και γρίπης και οι άνθρωποι προφανώς προσπαθούν πολύ σκληρά να φροντίσουν τον εαυτό τους. Αυτό οδήγησε σε έλλειψη αυτών των προϊόντων. Η αλυσίδα High Street Superdrug ανέφερε ότι διαπίστωσε τεράστια ζήτηση για φάρμακα για τον βήχα και το κρυολόγημα. Η έλλειψη προϊόντων αυτοφροντίδας στα φαρμακεία θα μπορούσε να οδηγήσει πίεση στο NHS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Hannbeck είπε ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός πως «όταν οι άνθρωποι πηγαίνουν στα φαρμακεία και προσπαθούν να πάρουν τα προϊόντα χωρίς ιατρική συνταγή, ιδιαίτερα για μικρά παιδιά, αρχίζουν να αγχώνονται και να πανικοβάλλονται». Παρά την προειδοποίηση για ελλείψεις, προέτρεψε τον κόσμο να μην πανικοβληθεί. «Ως φαρμακοποιοί, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι υποστηρίζουμε τους ασθενείς με κάθε δυνατό τρόπο και προσπαθούμε να ταξινομήσουμε εναλλακτικές λύσεις ή να δίνουμε συμβουλές για το πώς να διαχειριστούμε τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης», πρόσθεσε.

Η καθηγήτρια Susan Hopkins, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Οργανισμού Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), προειδοποίησε την Τρίτη τους ενήλικες να μένουν στο σπίτι όταν αισθάνονται αδιαθεσία ή να φορούν καλύμματα προσώπου όταν βγαίνουν έξω, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση ασθενειών. Πρόσθεσε ότι οι ενήλικες δεν πρέπει να «επισκέπτονται ευάλωτα άτομα εκτός αν είναι επείγοντα» όταν αισθάνονται αδιαθεσία. Η συμβουλή έρχεται ως μέρος των «απλών βημάτων» του UKHSA για να βοηθήσει στην προστασία των παιδιών και των ευάλωτων ατόμων καθώς οι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία και τα πανεπιστήμια μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Ο Thorrun Govind, πρόεδρος της Royal Pharmaceutical Society, δήλωσε σχετικά με την έλλειψη φαρμάκων για το κρυολόγημα και τον βήχα: «Ανησυχούμε και ναι, υπάρχει ένα ζήτημα της εφοδιαστικής αλυσίδας που η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει σοβαρά».

Ο Tim Spector, καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου και ιδρυτής της εφαρμογής COVID Zoe, αναφέρθηκε σε μια παραλλαγή της Omicron που μπορεί να διαδίδεται πιο γρήγορα, καθώς ένας επιστήμονας είπε ότι τα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν στην Αμερική μέσα σε μια εβδομάδα.

Στο στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρονται υψηλοί αριθμοί οστρακιάς, από τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (Strep A). Τουλάχιστον 30 παιδιά έχουν πεθάνει από τον διηθητικό στρεπτόκοκκο Α και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες στην Αγγλία, υπήρξαν 122 θάνατοι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης