Οι θάνατοι από επιπλοκές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τον τοκετό μπορεί μεν να έχουν μειωθεί κατά ένα τρίτο τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ωστόσο 1.000 θάνατοι που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, σημειώνονται καθημερινά, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Οι γυναίκες στις πιο φτωχές χώρες έχουν 36 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αιτίες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη σε σχέση με εκείνες που ζουν σε πλούσιες χώρες, τονίζεται στην έκθεση και προστίθεται ότι τα ποσοστά θνησιμότητας παραμένουν υψηλότερα από τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα, για να βοηθήσουμε τις γυναίκες που κινδυνεύουν περισσότερο» είπε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF, Άντονι Λέικ, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για μεγαλύτερη μέριμνα σε ό,τι αφορά στη μαιευτική φροντίδα σε αγροτικές περιοχές, σε εμπόλεμες ζώνες και μεταξύ γυναικών φορέων του ιού του AIDS, HIV.

Περίπου το 99% των 358.000 θανάτων που συνδέονται με τη γέννα, το 2008, καταγράφηκε σε αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς σημειώθηκαν στην Υποσαχάρειο Αφρική, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται εν όψει διάσκεψης στη Νέα Υόρκη για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.

Για να ικανοποιήσουν τον στόχο των Ηνωμένων Εθνών τα ποσοστά θνησιμότητας που συνδέονται με τη γέννα, θα έπρεπε να καταγράφεται ετησίως μείωση των θανάτων κατά 5,5% από τώρα και μέχρι το 2015. Το ποσοστό μείωσης από το 1990, όταν οι θάνατοι που συνδέονταν με την εγκυμοσύνη και τη γέννα ήταν 546.000, ήταν 2,3%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια απαιτούνται ετησίως για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας ως το 2015, όπως έχει δεσμευτεί να πράξει η παγκόσμια κοινότητα.

Οι τέσσερις κυριότερες αιτίες γυναικείας θνησιμότητας που συνδέονται με τη γέννα ή την εγκυμοσύνη είναι η εκτεταμένη αιμορραγία κατά τον τοκετό, οι μολύνσεις, η υπέρταση και οι αμβλώσεις που δεν τηρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.

«Αυτές οι επιπλοκές προκαλούν πολλούς θανάτους που εύκολα μπορεί να προληφθούν» είπε ο γ.γ. του ΟΗΕ σε συνέντευξη Τύπου.

«Δεν μπορούμε απλώς να δεχθούμε αυτή την απαράδεκτη, αφόρητη κατάσταση, καθώς οι ζωές εκατομμυρίων γυναικών χάνονται μάταια».

Η βελτίωση που παρατηρείται συνολικά από το 1990 αποδίδεται στην καλύτερη εκπαίδευση των μαιών, τις βελτιωμένες υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού, τις καλύτερες τεχνικές τοκετού και τη φροντίδα της επιτόκου στα νοσοκομεία και τις κλινικές ανά τον κόσμο.

Ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ταμάρ Μανουελιάν Ατίνκ, δήλωσε ότι η βοήθεια στις φτωχές οικογένειες να έχουν πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα -συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού προγραμματισμού- η έκτακτη μαιευτική φροντίδα και η παρακολούθηση μετά τη γέννα είναι απαραίτητες για τη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας.

ΑΠΕ/Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης