Κατά τη διάρκεια κοινών επιχειρήσεων, πλοία δυο γερμανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων διέσωσαν 90 μετανάστες και πρόσφυγες που διέτρεχαν κίνδυνο στην κεντρική Μεσόγειο.

Οι 63 άνθρωποι που εντοπίστηκαν στην πρώτη επιχείρηση βρίσκονταν στη θάλασσα μιάμιση μέρα, πάνω σε λαστιχένια βάρκα, ανέφερε μια από τις ΜΚΟ, η Sea-Eye, διασώθηκαν την Παρασκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις διασώσεις των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων 12 παιδιών, συμμετείχαν τα πληρώματα των πλοίων Sea-Eye 4 και Rise Above — το δεύτερο ανήκει στη γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Mission Lifeline.

Η άλλη επιχείρηση διεξήχθη το Σάββατο, όταν το Rise Above εντόπισε και επιβίβασε 27 Σύρους. Αρκετοί είχαν ναυτία και εξάντληση.

Τα πλοία με τους εθελοντές των δύο οργανώσεων έφθασαν ξανά στην περιοχή επιχειρήσεων, στα ανοικτά των παραλίων της Τυνησίας και της Λιβύης, πριν από μερικές ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μη κυβερνητικές οργανώσεις διαδραματίζουν τα τελευταία χρόνια τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναχωρώντας, συχνά με επικίνδυνα σκάφη, από τις ακτές κυρίως της Λιβύης και της Τυνησίας. Ειδικά τον χειμώνα, ο διάπλους αυτός είναι εξαιρετικά παράτολμος.

Στη Μεσόγειο έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2014 προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη τουλάχιστον 17.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο ΟΗΕ. Μέχρι στιγμής φέτος, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης κάνει λόγο για 1.360 νεκρούς και αγνοούμενους, ανάμεσά τους 53 παιδιά.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που παίρνουν τη θαλάσσια οδό της κεντρικής Μεσογείου φθάνουν στην Ιταλία, όπου το 2022 διαπιστώθηκε μεγάλη αύξηση των αφίξεων, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Εσωτερικών: καταμετρήθηκαν 98.700, έναντι περίπου 63.400 το 2021 και 32.000 το 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

φωτο: twitter

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης