Η Ακαδημία Αθηνών τιμά τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, ακαδημαϊκό στην έδρα «Λογοτεχνία (Θεατρική Δραματουργία)», στο πλαίσιο του λογοτεχνικού έτους «Ιάκωβος Καμπανέλλης 2022».

Στην έκθεση, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών, Ανατολική Αίθουσα (Πανεπιστημίου 28), από τις 14 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 14 Μαρτίου 2023, παρουσιάζεται αρχειακό υλικό από την Ακαδημία Αθηνών, από το προσωπικό αρχείο του Ιάκωβου Καμπανέλλη (χειρόγραφα, φωτογραφίες, σπάνιες εκδόσεις, δίσκοι μουσικής, αφίσες), αδημοσίευτο υλικό από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, Κ.Υ., Αρχείο Γενικής Γραμματείας Τύπου & Πληροφοριών, καθώς και υλικό από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ. Στην έκθεση θα προβάλλεται η ταινία «Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, η ζωή και το έργο του», μια παραγωγή του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Παράλληλα, θα εκτίθενται τα άπαντα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ώστε οι επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να τα φυλλομετρήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αφηγηματικός ιστός της έκθεσης έχει διαρθρωθεί σε θεματικές ενότητες που αφορούν το πολυσχιδές έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο θέατρο, στον κινηματογράφο, καθώς και τα μελοποιημένα ποιήματά του, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο εμβληματικό πεζό έργο «Μαουτχάουζεν». Επιπλέον, μία ενότητα είναι αφιερωμένη και στον διεθνή Καμπανέλλη, στην οποία παρουσιάζονται εξώφυλλα μεταφρασμένων βιβλίων του σε πολλές γλώσσες.

Ο θεατής ανακαλύπτει για πρώτη φορά ανάμεσα στο σπάνιο εκθεσιακό υλικό και άγνωστες πλευρές από την ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, συμπεριλαμβανομένων των λογοκριτικών παρεμβάσεων, όπως προκύπτουν από το αρχείο της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, όπου διασώζεται το αρχειακό αποτύπωμα του κρατικού μηχανισμού προληπτικής λογοκρισίας, κυρίως της περιόδου 1950 – 1974, υλικό που αποκαλύπτει τις παρεμβάσεις και τα εμπόδια που συναντούσαν ο Καμπανέλλης και άλλοι δημιουργοί στην καλλιτεχνική τους έκφραση. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι λογοκριμένοι στίχοι του Καμπανέλλη από τη θεατρική παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο». Ακόμη, εκτίθεται φωτογραφικό υλικό από τις εμβληματικές ηχογραφήσεις με τον Μίκη Θεοδωράκη, όπως από την ηχογράφηση του έργου «’Ασμα Ασμάτων» με τη Μαρία Φαραντούρη και του έργου «Χαμένη Αποστολή», που έγινε στο Ανατολικό Βερολίνο τον Φεβρουάριο του 1988 με την Gisela May.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γενική εποπτεία της έκθεσης είναι του Χρήστου Ζερεφού, Γενικού Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών και η επιμέλεια της Λουΐζας Καραπιδάκη, υπεύθυνης μουσειακής συλλογής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Ωράριο Έκθεσης: Δευτέρα-Παρασκευή (10.00-14.00, ξεναγήσεις κατόπιν συνεννόησης). Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 3664761 / 6972421075.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης