Ο 67χρονος Χρίστο Μαρίνοφ, ένας δεξιοτέχνης στην κατασκευή ειδών από τρίχα κατσίκας από το Υπαίθριο Εθνογραφικό Μουσείο Etar κοντά στο Γκάμπροβο της κεντρικής Βουλγαρίας, ανακηρύχθηκε ζωντανός ανθρώπινος θησαυρός, ανακοίνωσε το Υπαίθριο Μουσείο Etar σε δελτίο Τύπου.

Hristo Marinov - Photo: Velina Mahlebashieva

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υποψηφιότητα του Μαρίνοφ για τον τίτλο, η οποία προτάθηκε από το Μουσείο Etar, εγκρίθηκε για εγγραφή στον Εθνικό Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Βουλγαρία.

Δεκαέξι ανάλογες υποψηφιότητες είχαν προκριθεί στο τελικό στάδιο της διαδικασίας, οι έξι από τις οποίες εγκρίθηκαν για εγγραφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τελετή θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου

Η τελετή κατά την οποία οι νεοεισαχθέντες υποψήφιοι θα λάβουν το πιστοποιητικό τους θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου, στη γκαλερί «Σρεντέτς» του υπουργείου Πολιτισμού.

Έκθεση με τα έργα του Μαρίνοφ, τα οποία έφτιαξε ο 67χρονος Βούλγαρος όλα αυτά τα χρόνια, θα εγκαινιαστεί στο Μουσείο Etar επίσης στις 13 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μαρίνοφ εργάζεται στο Μουσείο Etar από το 1980, όπου χρησιμοποιεί αυθεντικές παραδοσιακές μεθόδους για να φτιάχνει αντικείμενα από τρίχα κατσίκας, τα οποία στη συνέχεια εκτίθενται στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των πολυάριθμων σπιτιών και των υπαίθριων χώρων του μουσείου. Ο αριστοτέχνης πειραματίζεται με διάφορες τεχνικές ύφανσης και έχει μάθει να βάφει έτσι ώστε να αποδεικνύει ότι η ποικιλοχρωμία μπορεί να χρησιμοποιείται στα αντικείμενα από τρίχα κατσίκας. Φτιάχνει επίσης σκοινιά.

Η υποψηφιότητα του Μαρίνοφ για εγγραφή στον Εθνικό Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο ‘Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Βουλγαρία ήταν για την κατηγορία «Γνώσεις και Δεξιότητες σχετικές με τις παραδοσιακές χειροτεχνίες».

Κατά το παρελθόν η τέχνη της κατεργασίας του τριχώματος της κατσίκας ήταν πολύ ανεπτυγμένη στην περιοχή των Βαλκανίων. Η χειροτεχνία ξεκινά με την εκτροφή κατσικιών, το τρίχωμα των οποίων χρησιμοποιείται για την κατασκευή των αντίστοιχων αντικειμένων: χαλιά, σακίδια, τσουβάλια, σάκοι για τροφή αλόγων, ιμάντες και οι κοινές τσάντες.

Κατά την περίοδο της βουλγαρικής αναγέννησης εκατοντάδες αριστοτέχνες στην επεξεργασία τρίχας κατσίκας εργάζονταν στα κέντρα όπου κατασκευάζονταν τέτοια είδη. Τα δύο πιο χαρακτηριστικά αντικείμενα από τρίχα κατσίκας στην περιοχή του Γκάμπροβο είναι τα μεγάλα σακιά για σιτηρά και οι διάδρομοι δαπέδου με το φυσικό χρώμα της τρίχας της κατσίκας.

Το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων είναι συνεργάτης του Μουσείου Etar και δεινός υποστηρικτής των παραδοσιακών τεχνών και χειροτεχνιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης