Η διμεσυλική λισδεξαμφεταμίνη συνταγογραφείται συχνά για τη θεραπεία ατόμων με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας ή σοβαρή διαταραχή υπερφαγίας. Η ουσία ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αμφεταμίνες και ορισμένες έρευνες συνδέουν αυτά τα φάρμακα με την υπερσεξουαλικότητα.

Υπερσεξουαλικότητα σημαίνει ασυνήθιστα αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα ή σεξουαλικές σκέψεις και ορμές. Είναι απολύτως φυσιολογικό να σκεφτόμαστε το σεξ και οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν περιόδους που το σκέφτονται περισσότερο από το συνηθισμένο. Ωστόσο, όταν μιλάμε για υπερσεξουαλικότητα, αυτές οι σκέψεις ή συμπεριφορές παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή και τις σχέσεις. Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες αμφεταμίνες, οι αλλαγές στη λίμπιντο και τη σεξουαλική λειτουργία είναι μεταξύ των πιθανών παρενεργειών του Vyvanse. Όλα τα φάρμακα έχουν πιθανές παρενέργειες, αλλά είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν θα τις εμφανίσουν όλοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασικό χαρακτηριστικό της υπερσεξουαλικότητας, λοιπόν, είναι η υπερβολική ενασχόληση με σεξουαλικές σκέψεις ή συμπεριφορές. Τα συμπτώματα της υπερσεξουαλικότητας τείνουν να επιμένουν για μεγαλύτερες περιόδους και μπορεί να περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες και έντονες σεξουαλικές φαντασιώσεις, ορμές ή συμπεριφορές που πληρούν τέσσερα ή περισσότερα από τα ακόλουθα κριτήρια:

-Να αφιερώνει κανείς υπερβολικά πολύ χρόνο ασχολούμενος πλήρως με σεξουαλικές σκέψεις ή σχεδιασμό και εμπλοκή σε σεξουαλική συμπεριφορά, επανειλημμένη εμπλοκή σε σεξουαλικές φαντασιώσεις, ορμές ή συμπεριφορά ως απάντηση στο αίσθημα άγχους, κατάθλιψης, πλήξης ή ευερεθιστότητας.

-Συχνή εμπλοκή σε σεξουαλικές σκέψεις και δραστηριότητες ως απάντηση σε στρεσογόνα γεγονότα της ζωής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Αποτυχία στην προσπάθεια ελέγχου ή μείωσης της συχνότητας των σεξουαλικών φαντασιώσεων, παρορμήσεων και συμπεριφοράς.

– Εμπλοκή σε σεξουαλική συμπεριφορά χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο κίνδυνος πρόκλησης σωματικής ή συναισθηματικής βλάβης είτε στον εαυτό τους είτε στους άλλους γύρω τους.

-Οι σεξουαλικές συμπεριφορές μπορεί να περιλαμβάνουν: σεξ με σύντροφο, αυνανισμό, χρήση πόρνο, τηλεφωνικό σεξ ή cyber sex, συχνές επισκέψεις σε κέντρα διασκέδασης ενηλίκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έρευνες έχουν συνδέσει την υπερσεξουαλικότητα με τη χρήση αμφεταμινών, ιδιαίτερα στους άνδρες. Σε μια μελέτη 1.159 ανδρών που έκαναν χρήση παράνομων ουσιών, οι μισοί από τους συμμετέχοντες είπαν ότι τα ναρκωτικά είχαν επηρεάσει τη σεξουαλική τους ζωή.

Ανέφεραν μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση και πιο έντονους οργασμούς. Κάποιοι είπαν ότι τα ναρκωτικά είχαν αυξήσει τη σεξουαλική τους επιθυμία, αλλά άλλοι θεώρησαν ότι αυτή είχε μειωθεί.

Η διμεσυλική λισδεξαμφεταμίνη, όπως προαναφέρθηκε, συνταγογραφείται για τη θεραπεία ατόμων με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και άτομα με διαταραχή υπερφαγίας (BED). Τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ περιλαμβάνουν δυσκολία να εστιάσει κανείς την προσοχή του και υπερκινητικότητα που έχει σαν αποτέλεσμα να ενεργεί κανείς χωρίς σκέψη. Ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων υποδηλώνει ότι η ΔΕΠΥ έχει επίσης επίδραση στη σεξουαλική δραστηριότητα. Σε μια μελέτη του 2006, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν ΔΕΠΥ από την παιδική ηλικία είχαν την τάση να ξεκινούν να κάνουν σεξ νωρίτερα, να έχουν περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους και να κάνουν περισσότερο περιστασιακό σεξ σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς ΔΕΠΥ.

Τα άτομα με ΒΕD έχουν συνήθως επεισόδια υπερφαγίας που διαρκούν περίπου 2 ώρες και περιλαμβάνουν τουλάχιστον τρεις από τις ακόλουθες συμπεριφορές:

– Το άτομο τρώει πολύ πιο γρήγορα από το συνηθισμένο και σε σημείο να νιώθει άβολα χορτασμένο.

– Το άτομο καταναλώνει μεγάλες ποσότητες παρόλο που δεν αισθάνεται πεινασμένο.

– Συνήθως τρώει μόνο του για να κρύψει τα συναισθήματα αμηχανίας που σχετίζονται με το φαγητό και το αίσθημα αηδίας, στενοχώριας, κατάθλιψης ή ενοχής μετά την υπερφαγία.

Τέτοια υπερφαγία τείνει να συμβαίνει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για τουλάχιστον 3 μήνες. Το άτομο συνήθως δεν προκαλεί έμετο μετά. Οι γυναίκες που ζουν με διατροφικές διαταραχές είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από σεξουαλική δυσλειτουργία. Μια ανασκόπηση της τρέχουσας έρευνας ανέφερε ότι οι γυναίκες με ανορεξία, βουλιμία ή BED είχαν λιγότερους σεξουαλικούς συντρόφους και λιγότερες σεξουαλικές σχέσεις από τις γυναίκες χωρίς καμία από αυτές τις καταστάσεις. Οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν σεξουαλική δυσλειτουργία και μειωμένη λίμπιντο. Ένα άτομο που έχει διατροφική διαταραχή μπορεί επίσης να αποφύγει το σεξ επειδή αισθάνεται άγχος ή ντροπή.

Οι περίοδοι υψηλής λίμπιντο είναι συχνές τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση, η υπερσεξουαλικότητα δεν είναι επίσημη διάγνωση, επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι μια κατάσταση υγείας και όχι ένα σύνολο συμπτωμάτων. Είναι φυσιολογικό τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες να περνούν από περιόδους αυξημένου σεξουαλικού ενδιαφέροντος ή δραστηριότητας. Ωστόσο, όταν οι υπερσεξουαλικές σκέψεις παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή ή τις σχέσεις ενός ατόμου, είναι καλή ιδέα να επισκεφτούν έναν γιατρό.

Εάν οι υπερσεξουαλικές σκέψεις του ατόμου είναι παρενέργεια ενός φαρμάκου, ο γιατρός μπορεί να μειώσει τη δόση ή να προτείνει διαφορετικό τύπο φαρμάκου. Μπορεί επίσης να συστήσει συμβουλευτική ή γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT). Αυτές οι μορφές θεραπείας θα βοηθήσουν το άτομο να αλλάξει τα πρότυπα σεξουαλικής σκέψης και συμπεριφοράς του.

http://andrologia.gr/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης