Ο πρόεδρος του Μεξικού Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ αποκάλυψε σήμερα ότι ο καθαιρεθείς πρόεδρος του Περού Πέδρο Καστίγιο του τηλεφώνησε το βράδυ της Τετάρτης και του είπε ότι θα ζητούσε άσυλο από τις μεξικανικές αρχές.
Ο Καστίγιο δεν κατάφερε ωστόσο να φτάσει μέχρι την πρεσβεία του Μεξικού στη Λίμα.
«Μου είπε ότι ήταν καθ’ οδόν για την πρεσβεία, όμως σίγουρα είχαν ήδη παγιδεύσει το τηλέφωνό του», σχολίασε ο Λόπες Ομπραδόρ στους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ότι είχε πει στον υπουργό Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ να ανοίξει τις πύλες της πρεσβείας για τον Καστίγιο.
Το κοινοβούλιο καθαίρεσε τον Καστίγιο λίγη ώρα αφότου εκείνος προσπάθησε να διαλύσει το Κογκρέσο και στη θέση του ορκίστηκε νέα αρχηγός του κράτους η μέχρι χθες αντιπρόεδρος της χώρας Ντίνα Μπολουάρτε.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «χαιρέτισε» σήμερα «τους θεσμούς και τις πολιτικές αρχές του Περού που διασφάλισαν τη δημοκρατική σταθερότητα». Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν το Περού και την κυβέρνηση εθνικής ενότητας που υποσχέθηκε ότι θα σχηματίσει η Μπολουάρτε, πρόσθεσε.
«Οι ΗΠΑ αποδοκιμάζουν κατηγορηματικά κάθε ενέργεια υπονόμευσης της δημοκρατικής τάξης», τόνισε.
Ο Καστίγιο συνελήφθη χθες το βράδυ και κρατείται σε μια αστυνομική φυλακή της Λίμας, την ίδια όπου βρίσκεται και ένας άλλος πρώην πρόεδρος, ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ανέφερε στο πρακτορείο Reuters μια αστυνομική πηγή. Ο Καστίγιο καθαιρέθηκε αφού προσπάθησε να διαλύσει το Κογκρέσο, στην προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία, όμως η ενέργειά του αυτή έγινε μπούμερανγκ αφού πρώην σύμμαχοί του και υπουργοί της κυβέρνησης στράφηκαν εναντίον του.
Στα πλάνα που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση ο Καστίγιο διακρίνεται να φτάνει τη νύχτα με ελικόπτερο, με τα χέρια δεμένα και κρυμμένα κάτω από μια κουβέρτα, στην έδρα της Υπηρεσίας Ειδικών Επιχειρήσεων (Diroes), στα ανατολικά της πρωτεύουσας. Η πηγή του πρακτορείου Reuters είπε ότι ο 53χρονος πρώην πρόεδρος κρατείται εκεί, μαζί με τον Φουχιμόρι ο οποίος κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή το Περού μεταξύ 1990-2000 και σήμερα εκτίει ποινή κάθειρξης 25 ετών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφθορά.
Ο 84χρονος Φουχιμόρι είναι ο μοναδικός καταδικασμένος κρατούμενος σε ένα συγκρότημα που κατασκευάστηκε ειδικά για αυτόν στη Diroes, πριν από την έκδοσή του από τη Χιλή το 2007. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εθνικών Φυλακών (ΙΝΡΕ), έχει στη διάθεσή του ένα κελί με κρεβατοκάμαρα, τουαλέτα, γραφείο και πρόσβαση σε μια αυλή, όπου φροντίζει τον κήπο. Ο Φουχιμόρι κατάφερε να διαλύσει το Κογκρέσο το 1992, καθώς είχε τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας, την εποχή που η χώρα μαχόταν με τους Μαοϊστές αντάρτες και αντιμετώπιζε σοβαρή οικονομική κρίση. Μετά τη διεθνή κατακραυγή που ξέσπασε, οργάνωσε βουλευτικές εκλογές και το 1993 προώθησε ένα νέο Σύνταγμα που ευνοούσε την οικονομία της αγοράς.
Σε αντίθεση με τον Φουχιμόρι, ο Καστίγιο έχασε την υποστήριξη της κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων όταν απείλησε να διαλύσει το Κογκρέσο.
Μια δικαστική πηγή είπε στο Reuters ότι μολονότι οι δύο πρώην πρόεδροι βρίσκονται στον ίδιο χώρο, δεν κρατούνται μαζί. Ο Καστίγιο είναι σε κελί αστυνομικού τμήματος ενώ το «συγκρότημα» του Φουχιμόρι εποπτεύεται από το INPE.
Ο πρώην πρόεδρος Ολάντα Ουμάλα είχε επίσης κρατηθεί στην έδρα της Diroes από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι τον Απρίλιο του 2018, την εποχή που ήταν σε εξέλιξη μια έρευνα σε βάρος του για διαφθορά.