Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία αλληλοκατηγορήθηκαν την Τρίτη πως δεν ενδιαφέρονται να εμπλακούν σε διάλογο για την ειρήνευση στην Ουκρανία, καθώς πληθαίνουν οι εκκλήσεις στον ΟΗΕ για εκεχειρία και την εξεύρεση διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου που ξεκίνησε πριν από εννέα μήνες με την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων.
Αναφερόμενος στην ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια είπε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι η Μόσχα διέκρινε «ενδιαφέρον από την πλειοψηφία» των κρατών μελών του ΟΗΕ για διπλωματική διευθέτηση.
«Επιβεβαιώνουμε την προθυμία μας να διεξάγουμε διαπραγματεύσεις», είπε ο Ρώσος πρεσβευτής, συμπληρώνοντας ότι στόχος της Μόσχας είναι «να εξαλειφθούν τα βαθύτερα αίτια που μας ανάγκασαν να ξεκινήσουμε αυτήν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Κατά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, το Κρεμλίνο υποστήριξε πως στόχος ήταν η «αποστρατιωτικοποίηση» και η «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Η Δύση θεωρεί ότι ο πραγματικός στόχος της Μόσχας ήταν η συντριβή του ουκρανικού στρατού και η ανατροπή της φιλοδυτικής κυβέρνησης στο Κίεβο.
«Η Ουκρανία χρειάζεται την ειρήνη. Η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη. Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Είναι το έδαφός μας που έχει υποστεί εισβολή», είπε ο ουκρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Σεργίι Κισλίτσια. «Παρακαλώ να το έχετε υπόψη σας κάθε φορά που η Μόσχα επιχειρεί να μας πείσει ότι δεν είναι ο επιτιθέμενος αλλά το θύμα που αντιτάσσεται στις προσπάθειες για ειρήνευση», συμπλήρωσε.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας κατηγόρησε τους ισχυρούς της Δύσης ότι δεν ενδιαφέρονται για τη διπλωματική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, καθώς διευρύνουν τις παραδόσεις οπλικών συστημάτων στο Κίεβο.
«Αυτό που παρακολουθείτε είναι ένας συνεχιζόμενος πόλεμος της Δύσης εναντίον της Ρωσίας… Δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από το να παραμείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», είπε ο Νεμπένζια.
«Το μπαράζ επιθέσεων που εξαπολύει ο (Ρώσος) πρόεδρος Πούτιν σε υποδομές της Ουκρανίας συνιστά απόδειξη ότι δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για διαπραγματεύσεις ή ουσιαστική διπλωματία», είπε η αναπληρώτρια πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίζα Κάρτι στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας. Κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προσπαθεί να καταπνίξει τη βούληση των Ουκρανών να πολεμήσουν και να τους υποτάξει με τους βομβαρδισμούς και την έκθεση του άμαχου πληθυσμού στο ψύχος.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει συνεδριάσει δεκάδες φορές από τον Φεβρουάριο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν είναι σε θέση να λάβει δραστικά μέτρα αφού η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Σ.Α. με δικαίωμα βέτο (όπως και οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα).
Η Ρωσία έχει ζητήσει να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή για να συζητήσει το θέμα των όπλων από την Ουκρανία που «πέφτουν στα χέρια συμμοριών και τρομοκρατών» σε χώρες της Ευρώπης, τη Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.