Μια πρωτοφανής υπόθεση απασχόλησε τα δικαστήρια του Πειραιά και των Χανίων, όπου δικάστηκαν και καταδικάστηκαν δύο φορές τα μέλη του πληρώματός του, υπό σημαία Τανζανίας, ρυμουλκού “Andreas” που μετέφερε 13 τόνους κατεργασμένης κάνναβης και 258.000 ναρκωτικά χάπια το Δεκέμβριο του 2017 νότια της Κρήτης.
Αν και πρωτόδικα καταδικάστηκαν σε ισόβια, στη συνέχεια κατάφεραν να τους χορηγηθεί ελαφρυντικό για τη μεταφορά της ποσότητας-μαμούθ των ναρκωτικών και να “σπάσουν” τα ισόβια, ενώ τώρα ζητούν και… τα ρέστα υποβάλλοντας ένσταση κακοδικίας.
Η υπόθεση εκδικάστηκε δύο φορές, καθώς οι λιμενικοί δεν είχαν εντοπίσει επί ένα χρόνο 6 τόνους κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) και χιλιάδες ναρκωτικά χάπια που ήταν επιμελώς κρυμμένα, εντοιχισμένα στις λαμαρίνες του πλοίου.
Αρχικά οι λιμενικοί είχαν εντοπίσει 6 τόνους και 177 κιλά κάνναβης και παρέπεμψαν σε δίκη τους εμπλεκόμενους ναυτικούς και τον Κύπριο πρώην πλοιοκτήτη και μετέπειτα ναυτικό πράκτορα του ρυμουλκού, κατά το επίδικο διάστημα που εντοπίστηκαν τα ναρκωτικά.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά είχε καταδικάσει πρωτόδικα σε ισόβια το εξαμελές πλήρωμα και τον Κύπριο ναυτικό πράκτορα.
Στη συνέχεια τον Οκτώβριο του 2021 το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά απήλλαξε τελείως τον πρώην πλοιοκτήτη που είχε ναυτολογήσει τους Σύρους ναυτικούς στο ρυμουλκό, ενώ “έσπασαν” τα ισόβια για τα μέλη του πληρώματος οι οποίοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 12 ετών, καθώς τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.
Οι λιμενικοί δεν έλεγξαν όλο το πλοίο!
Αν και το πλοίο είχε ακινητοποιηθεί στην Κρήτη από τον Δεκέμβριο του 2017, ένα χρόνο μετά, στις 14-1-2019 οι λιμενικοί εντόπισαν ακόμα 6 τόνους και 561 κιλά κατεργασμένης κάνναβης και 258.000 ναρκωτικά χάπια τύπου “captagon” που ήταν εντοιχισμένα στο πάτωμα των καμπινών του ρυμουλκού, επικαλυμμένα με σκυρόδεμα πάχους 10 εκατοστών.
Για τον εντοπισμό και ανάκτηση τους οι λιμενικοί χρειάστηκε να ανοίξουν ανθρωποθυρίδες, κάτι που δεν είχαν κάνει δύο χρόνια νωρίτερα, όταν είχε συλληφθεί το πλήρωμα του πλοίου…
Οι λιμενικοί σχημάτισαν νέα δικογραφία για την οποία παραπέμφθηκαν να δικαστούν εκ νέου, τόσο οι ναυτικοί όσο και ο ναυτικός πράκτορας και πρώην πλοιοκτήτης του ρυμουλκού, ο οποίος είχε αθωωθεί από τα δικαστήρια του Πειραιά για την ίδια υπόθεση.
Αυτή τη φορά δικάστηκαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων, καθώς στο μεσοδιάστημα είχε αλλάξει ο νόμος και οι αξιόποινες πράξεις που συντελούνται εν πλω δεν εκδικάζονται στον Πειραιά, αλλά στα κατά τόπο αρμόδια δικαστήρια.
Έτσι τόσο ο πρώην πλοιοκτήτης όσο και οι ναυτικοί δικάστηκαν εκ νέου για την ίδια υπόθεση αλλά για την ποσότητα των χιλιάδων ναρκωτικών χαπιών που δεν είχαν εντοπίσει οι λιμενικοί.
Το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, καθώς οι εντολείς τους θα δικάζονταν για την ίδια πράξη.
Οι δικαστές έκριναν πως μπορούσαν να δικαστούν ξανά, καθώς είχαν καταδικαστεί μόνο για τη διακίνηση των 12 τόνων χασίς και όχι των χιλιάδων ναρκωτικών χαπιών που είχαν εντοπιστεί σε δεύτερο χρόνο από τους λιμενικούς.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων απήλλαξε τον πρώην πλοιοκτήτη κατά πλειοψηφία (2-1), αν και οι δικαστές του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου στον Πειραιά τον είχαν απαλλάξει ομόφωνα. Μειοψήφησε η πρόεδρος του δικαστηρίου, η οποία είχε την άποψη πως έπρεπε να καταδικαστεί και ο Κύπριος που ήταν πρώην πλοιοκτήτης του ρυμουλκού μέχρι λίγες ημέρες πριν τον εντοπισμό του με τα ναρκωτικά, αλλά και πράκτοράς του κατά το επίδικο διάστημα, βοηθώντας στη ναυτολόγηση του πληρώματος.
Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους έξι Σύρους ναυτικούς, καταδικάζοντας τους σε κάθειρξη 10 ετών, χορηγώντας τους το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Ο συνήγορος τους Γιάννης Μπουρίθης αναμένεται να ζητήσει τη συγχώνευση των ποινών των δύο δικαστηρίων προκειμένου να αποφυλακιστούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα με τη διαδικασία της υφ’ όρον απόλυσης.
Ζητούν και τα ρέστα υποβάλλοντας ένσταση κακοδικίας
Αν και έσπασαν τα ισόβια με την χορήγηση του ελαφρυντικού, τώρα οι ναυτικοί ζητούν και… τα ρέστα, υποβάλλοντας ένσταση κακοδικίας, καθώς δικάστηκαν δύο φορές για την ίδια πράξη της μεταφοράς ναρκωτικών με το ρυμουλκό, καθώς και άλλα αξιοπερίεργα που σημειώθηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία.
Ο δικηγόρος των έξι Σύρων ναυτικών δήλωσε στη «Ζούγκλα»:
“Δυστυχώς με την απόφαση του αυτή το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρητης πρωτοτύπησε αρνητικά και εξάντλησε κάθε αυστηρότητα τιμωρώντας για δεύτερη φορά για το ίδιο αδίκημα μόνο τους εντολείς μου καθώς εκείνοι έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά. Πρόκειται για μια ακατανόητη απόφαση την οποία θα προσβάλουμε με έφεση, ενώ οι εντολείς μου θα κινηθούν σύμφωνα με τις δυνατότητες που τους παρέχει ο νόμος για να προσβληθεί και η διαδικασία στο ακροατήριο”.
Ρατσιστικά σχόλια στη δίκη σε βάρος των Σύρων
Ο συνήγορος θα υποβάλει ένσταση και για ρατσιστικά σχόλια που ακούστηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο.
“Υπέστησαν ρατσιστικά σχόλια για την καταγωγή τους καθώς και ειρωνικά σχόλια για την αλήθεια τους την οποία και υπερασπίζομαι. Σε έναν σύγχρονο νομικό πολιτισμό ρατσιστικά σχόλια από τις λιμενικές αρχές δεν θα πρέπει να γίνονται ανεκτά με οποιονδήποτε τρόπο. Επιπροσθέτως παραβιάστηκαν βασικά θεμελιώδη δικαιώματα τους όπως αυτό της δίκαιης δίκης καθώς το δικαστήριο απέρριψε αίτημα για να προσέλθουν βασικότατοι μάρτυρες κατηγορίας. Θα εξαντλήσουμε κάθε νομικό μέσο για να διορθωθεί η αδικία την οποία υπέστην καθώς οι εντολείς μου καλούνται να εκτίσουν μια εξοντωτική ποινή για ένα αδίκημα για το οποίο έχουν ξανατιμωρηθεί ενώ έτερος συγκατηγορούμενος που για τους εντολείς μου έχει βασικό ρόλο στην υπόθεση αθωώθηκε. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να υπονομεύσει ανθρώπινα δικαιώματα και να παίζει ελαφρά τη καρδιά με ανθρώπινες ζωές”, συμπλήρωσε ο κ. Μπουρίθης.