Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα καρυδιού που παράγει το σπερματικό υγρό και βοηθά στην ώθησή του κατά την εκσπερμάτιση. Τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια, πολλές μελέτες ισχυρίστηκαν ότι η συχνότερη εκσπερμάτιση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Ορισμένα επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς, αν και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αντικρουόμενα.

Μια μελέτη του 2004 εξέτασε περισσότερους από 29.000 άνδρες σχετικά με τη συχνότητα της εκσπερμάτισής τους σε μια περίοδο οκτώ ετών. Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες με υψηλότερη συχνότητα εκσπερμάτισης (21 φορές ή περισσότερες το μήνα) ενδέχεται να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη από τους άνδρες που εκσπερματώνουν τέσσερις έως επτά φορές το μήνα. Μια μελέτη του 2016, πρόσθεσε άλλα 10 χρόνια παρακολούθησης στην αρχική μελέτη του 2004. Τα αποτελέσματα ενίσχυσαν το εύρημα ότι οι άνδρες που εκσπερματώνουν πιο συχνά μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη από εκείνους που εκσπερματώνουν λιγότερο συχνά. Άλλες μελέτες έχουν δώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παραμένει ακόμη ασαφές εάν η συχνότερη εκσπερμάτιση μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη για  τους άνδρες όλων των ηλικιών. Για παράδειγμα, μια παλαιότερη μελέτη του 2003 διαπίστωσε ότι οι άνδρες που εκσπερμάτιζαν συχνά όταν ήταν νεότεροι είχαν μειωμένο ποσοστό καρκίνου του προστάτη αργότερα στη ζωή τους. Αντίθετα, μια μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι ο συχνός αυνανισμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω. Ωστόσο, η ίδια μελέτη έδειξε επίσης ότι η συχνότερη εκσπερμάτιση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των ανδρών στα 20 και στα 30 τους.

Μια πιο πρόσφατη μελέτη του 2017 εξέτασε τη συχνότητα της εκσπερμάτισης και τον κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του προστάτη. Διαπιστώθηκε ότι μια υψηλότερη συχνότητα εκσπερμάτισης σε τριαντάχρονους άνδρες ήταν προστατευτική. Ωστόσο, δεν βρήκε το ίδιο αποτέλεσμα στις ηλικίες των 20 και των 40.

Οι μελέτες του 2004 και του 2016 όρισαν τη συχνή εκσπερμάτιση ως εκσπερμάτιση με συχνότητα  21 ή περισσότερες φορές το μήνα. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι δυνατό για τους άνδρες που εκσπερματώνουν με πιο μέτρια συχνότητα να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Μια μετά-ανάλυση του 2018, περιελάμβανε 22 μελέτες σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα και τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Διαπιστώθηκε ότι μια μέτρια συχνότητα εκσπερμάτισης δύο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα συσχετίστηκε σημαντικά με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Αυτό ισοδυναμεί με συχνότητα περίπου 8–16 εκσπερματίσεων το μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση του 2016 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο αυνανισμός, η συχνότητα της εκσπερμάτισης και η ηλικία επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε έναν άνδρα. Ωστόσο, οι συγγραφείς  δήλωσαν επίσης ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν πώς αυτοί οι παράγοντες μπορεί να συνδέονται μεταξύ τους. Ως εκ τούτου, ενώ ορισμένα ευρήματα υποδηλώνουν σύνδεση μεταξύ της συχνότερης εκσπερμάτισης και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, τα αποτελέσματα συνολικά ήταν ασυνεπή. Για το λόγο αυτό, οι επιστήμονες πρέπει να διεξαγάγουν  περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιώσουν τον αντίκτυπο, εάν υπάρχει, της συχνής εκσπερμάτισης στον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

http://andrologia.gr/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης