Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι προληπτικοί και πιστεύουν στο «κακό μάτι» και ότι «κάποιοι είναι σε θέση να στέλνουν κατάρες ή να κάνουν μαγικά, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν άσχημα πράγματα σε κάποιον άλλο». Το ίδιο πιστεύουν και 4 στους 10 Έλληνες, όπως προκύπτει από έρευνα του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLoS One».
Τα ποσοστά είναι χαμηλότερα στην υπόλοιπη Ευρώπη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Σουηδία όπου μόνο το 9% πιστεύει στις προλήψεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που πιστεύουν στις δεισιδαιμονίες εντοπίζεται στην Τυνησία, το 90% των κατοίκων της οποίας πιστεύουν στη μαγεία.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι θρησκευόμενοι και οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στη μαγεία από ό,τι οι άνδρες.
Πάντως τέτοιες πεποιθήσεις υπάρχουν σε όλες τις κοινωνικο-δημογραφικές ομάδες. Οι άνθρωποι με υψηλότερο μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο είναι λιγότερο πιθανό να πιστεύουν στη μαγεία, αν και η διαφορά δεν είναι μεγάλη: οι άνθρωποι με «πολύ καλή» οικονομική κατάσταση έχουν μόνο 6% έως 7% μικρότερη πιθανότητα να πιστεύουν στη μαγεία από ό,τι εκείνοι σε «πολύ κακή» οικονομική κατάσταση.
Την πίστη στη μαγεία επηρεάζουν διάφοροι πολιτισμικοί, θεσμικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες. Η τάση για πίστη στη μαγεία σε μια χώρα αυξάνεται όσο οι θεσμοί είναι αδύναμοι, η εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών είναι μικρή, το επίπεδο της καινοτομίας είναι χαμηλό και η κουλτούρα είναι κονφορμιστική.
Δείτε τον σχετικό παγκόσμιο χάρτη: