Δικαστήριο του Ελ Σαλβαδόρ διέταξε χθες Τετάρτη να προσαχθεί σε δίκη ο πρώην πρόεδρος Μαουρίτσιο Φούνες (2009-2014), που ζει στη Νικαράγουα, διότι φέρεται να είχε αποδεχθεί τη σύναψη συμφωνίας ανακωχής με τις συμμορίες το 2012.

«Αποφασίστηκε ο Μαουρίτσιο Φούνες να δικαστεί επειδή συνθηκολόγησε με τις συμμορίες», γνωστές ως μάρας, ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας Ροδόλφο Ντελγάδο μέσω Twitter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του, το δικαστήριο διέταξε έπειτα από ακροαματική διαδικασία «την παραπομπή του πρώην προέδρου στη δικαιοσύνη».

Δεν ορίστηκε προς το παρόν η ημερομηνία έναρξης της δίκης του.

Κατηγορούμενος για διαφθορά, ο κ. Φούνες διέφυγε στη Νικαράγουα το 2016, όπου του προσφέρθηκε άσυλο και κατόπιν η υπηκοότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι σήμερα, εκκρεμούν έξι εντάλματα σύλληψης σε βάρος του, το τελευταίο στη σειρά για την υπόθεση της ανακωχής με τις μάρας.

Το 2012, ο πρώην πρόεδρος είχε διευκολύνει την κήρυξη ανακωχής με τις συμμορίες, με την υποστήριξη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), προκειμένου να μειωθούν οι δολοφονίες.

Η εισαγγελία τόνισε ότι η συμφωνία με τις μάρας που ενεθάρρυνε ο πρώην πρόεδρος Φούνες ήταν «παράνομη», καθώς οι συμμορίες αυτές είναι «τρομοκρατικές» δομές.

Τον Αύγουστο του 2015, η σαλβαδοριανή δικαιοσύνη ανακήρυσσε τις συμμορίες «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ο κ. Φούνες, άλλοτε δημοσιογράφος, κατηγορείται εξάλλου, στο πλαίσιο άλλης υπόθεσης, για κατάχρηση 351 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας του.

Το τρέχον διάστημα, η κυβέρνηση του νυν αρχηγού του κράτους Ναγίμπ Μπουκέλε διεξάγει «πόλεμο» εναντίον των συμμοριών, που έχει οδηγήσει σε πάνω από 58.000 φυλακίσεις — και εξασφαλίζει στον 40χρονο πρόεδρο δημοτικότητα-ρεκόρ, παρά τις καταγγελίες μη κυβερνητικών οργανώσεων για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων αθρόων συλλήψεων αθώων, και παρά τις ανησυχίες μέρους της διεθνούς κοινότητας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης