Οι διαμαρτυρίες κατά του lockdown λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις στην Κίνα καθώς η οργή του κόσμου αυξάνεται για τη στρατηγική μηδενικού Covid.

Οι άνθρωποι που αντιτίθενται στους αυστηρούς περιορισμούς της κυβέρνησης για τον Covid-19 έχουν ξεσηκωθεί σε πόλεις σε όλη τη χώρα στο μεγαλύτερο κύμα πολιτικής ανυπακοής στην επικράτεια από τότε που ο Σι Τζινπίνγκ ανέλαβε την εξουσία πριν από μια δεκαετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαμαρτυρίες που προκλήθηκαν από μια φονική πυρκαγιά σε διαμέρισμα στο δυτικό τμήμα της χώρας την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή σε πόλεις όπως η Σαγκάη, το Πεκίνο, το Τσενγκντού, η Γουχάν και η Γκουανγκζού, σύμφωνα με πλάνα που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε αντίδραση μιας σειράς συλλήψεων διαδηλωτών το βράδυ του Σαββάτου.

 

Σε μια ασυνήθιστα τολμηρή πράξη που φαίνεται να δείχνει το επίπεδο της απόγνωσης του κόσμου, ένα πλήθος στη Σαγκάη το Σάββατο ζήτησε την απομάκρυνση του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Σι κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσης με την αστυνομία, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου. Κι όλα αυτά ενώ οι Κινέζοι συνήθως αποφεύγουν να επικρίνουν δημόσια το κόμμα και τους ηγέτες του, φοβούμενοι αντίποινα.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν την Παρασκευή στο Ουρούμτσι, την περιφερειακή πρωτεύουσα της περιοχής Ξίνγιανγκ, μετά από πλάνα από πυρκαγιά σε κτίριο κατοικιών που σκότωσε τουλάχιστον 10 ανθρώπους την προηγούμενη ημέρα, οδήγησε σε κατηγορίες ότι το lockdown ήταν ένας βασικός παράγοντας για τον αριθμό των νεκρών.

 

Οι αξιωματούχοι της πόλης πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου για να αρνηθούν ότι τα μέτρα του Covid εμπόδισαν τη διαφυγή και τη διάσωση. Πολλοί από τους 4 εκατομμύρια κατοίκους του Ουρούμτσι έχουν υποστεί μερικά από τα μεγαλύτερα lockdown της χώρας, και τους απαγορεύτηκε να φύγουν από τα σπίτια τους για έως και 100 ημέρες.

Στη Σαγκάη, τη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας και παγκόσμιο οικονομικό κόμβο, τα πλήθη επέστρεψαν στους δρόμους για δεύτερη μέρα, παρά το μπαράζ συλλήψεων την προηγούμενη ημέρα.

«Όχι τεστ PCR, θέλουμε ελευθερία!», φώναζαν οι διαδηλωτές με συνθήματα αγανάκτησης κατά της πολιτικής της κυβέρνησης.

 

Οι επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να είναι οι χειρότερες στην Κίνα από την έναρξη της πανδημίας, τόσο για την οικονομία όσο και για το σύστημα υγείας της χώρας, σύμφωνα με τον αναλυτή Μαρκ Ουίλιαμς της Capital Economics.

 

Οι αρχές της Σεντσέν, μιας μητρόπολης 12 εκατομμυρίων κατοίκων, ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα περιορίσουν στο 50% την πληρότητα των εστιατορίων και άλλων εσωτερικών χώρων, στο πλαίσιο των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας. Οι επισκέπτες σε αυτήν την πόλη της νότιας Κίνας δεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν σε χώρους όπως θέατρα και γυμναστήρια κατά το πρώτο τριήμερο από την άφιξή τους, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης