Να δεσμευτούν τα δύο μεγάλα κόμματα, με επίσημη δήλωσή τους, ότι στο άμεσο αλλά και στο απώτερο μέλλον θα καταψηφίσουν κάθε νέα πρόταση για περαίωση ζητεί ο ΣΕΒ, με σχετική του ανακοίνωση.
Ο ΣΕΒ τάσσεται κατά της πρακτικής της περαίωσης, αλλά θεωρεί ότι στην παρούσα συγκυρία «πρέπει να υλοποιηθεί με τη βασική προϋπόθεση ότι θα είναι πράγματι για τελευταία φορά και με όρους τόσο ευνοϊκούς, ώστε να σηματοδοτεί με σαφήνεια μία αμετάκλητη διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν, δίνοντας οριστικό τέλος στις 150.000 υποθέσεις που λιμνάζουν στις εφορίες και στα δικαστήρια».
Ο ΣΕΒ αναφέρει ότι από θέση αρχής έχει επανειλημμένως τοποθετηθεί ενάντια στην πρακτική της περαίωσης ανέλεγκτων φορολογικών και άλλων υποθέσεων και ότι η κατ’ έθιμο προσφυγή στο μέτρο αυτό της ουσιαστικής φορολογικής αμνηστίας επιβεβαιώνει την αναποτελεσματικότητα του μέτρου στην πράξη.
«Η περαίωση επιβραβεύει τη φοροδιαφυγή που νοθεύει τον ανταγωνισμό, αυξάνει την εισοδηματική ανισότητα και καταστρατηγεί κάθε έννοια δικαίου. Η περαίωση επιβραβεύει τους ασυνεπείς σε βάρος των συνεπών φορολογούμενων, στους οποίους συγκαταλέγονται και τα μέλη του ΣΕΒ – εταιρείες που έγκαιρα καταβάλλουν τους αναλογούντες υψηλούς φόρους τους» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, ο Σύνδεσμος αναγνωρίζει πόσο είναι δημοσιονομικά κρίσιμο να αυξηθούν τα έσοδα τούτη τη συγκεκριμένη στιγμή, καθώς και το γεγονός ότι πολλοί φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν αντικειμενική αδυναμία να ανταποκριθούν στα πρόσθετα φορολογικά βάρη που καλούνται πλέον να επωμιστούν.
«Από εδώ και πέρα, στην κυβέρνηση εναπόκειται μαζί με την περαίωση να προχωρήσει στην καθιέρωση αντικειμενικών και αδιάβλητων φορολογικών κριτηρίων και διαδικασιών, που θα θέσουν τη σχέση του πολίτη με το Κράτος σε νέα βάση. Διότι, βασική προϋπόθεση για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή στην πράξη είναι να αισθανθεί ο πολίτης ότι οι φόροι του αξιοποιούνται με διαφάνεια από το Κράτος και επιστρέφονται στο κοινωνικό σύνολο με τη μορφή επαρκών και ποιοτικών δημόσιων αγαθών» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΕΒ.