Του Γιώργου Παλληκάρη

Μπορεί να έχει «κλειδώσει» ήδη το πρωτάθλημα ο Ολλανδός. Μπορεί η Red Bull να πέτυχε το απόλυτο φέτος, όμως το καλεντάρι της Formula 1 δεν έχει τελειώσει και οι θεατές πλέον μπορούν να απολαύσουν θέαμα χωρίς άγχος, όπως έγινε και σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ολλανδός θα πάρει μία ακόμα νίκη σε έναν αγώνα χωρίς να δεχθεί την παραμικρή απειλή. Ο Hamilton θα καταφέρει με σταθερή οδήγηση να ανέβει στη δεύτερη θέση του πόντιουμ με τον Μεξικανό Perez να ανεβαίνει στο τρίτο σκαλί του βάθρου, μπροστά στους συμπατριώτες του. Το σημερινό Grand Prix δεν έκρυβε εκπλήξεις ούτε μεγάλες μονομαχίες, με τους Alonso (μηχανική βλάβη) και τον Tsunoda (επαφή), να εγκαταλείπουν.

Η πίστα
Ο 20ος αγώνας λαμβάνει χώρα στο Μεξικό, την πατρίδα του δεύτερου οδηγού της Red Bull Sergio Perez και ο κόσμος γέμισε τις κερκίδες (342.000 εισιτήρια το 3ήμερο) σε μία απαιτητική πίστα. Το Autodromo Hermanos Rodriguez έχει συνολικό μήκος 4.304 km, γίνονται 71 γύροι και οι πιλότοι της F1 καλύπτουν συνολικά 305.354 km. To 2021 το ρεκόρ πίστας με 1.17.774 είχε κάνει ο Valtteri Bottas (έτρεχε με Mercedes). Σε υψόμετρο 2.238 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, ο αέρας είναι πιο αραιός και χρειάζονται διαφορετικές ρυθμίσεις για να αποδώσουν στο όριο οι κινητήρες. Ας μην ξεχνάμε ότι ο αραιός αέρας επηρεάζει ακόμη και την αντοχή των ανθρώπων.

Πως κύλησε ο αγώνας
Η σειρά εκκίνησης είναι Verstappen,Russell, Hamilton,Perez και Sainz. Τα πέντε φώτα έσβησαν και τα μονοθέσια ξεκίνησαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ολλανδός θα κάνει πολύ καλή εκκίνηση και θα προστατεύσει την θέση του, σε αντίθεση με τον δεύτερο Russell που πάτησε άτσαλα στα κερμπ της τρίτης στροφής και θα χάσει την θέση του από τον Hamilton. Δυναμικά και ο Perez θα πάρει την τρίτη θέση αφήνοντας την δεύτερη Mercedes πίσω του. 
Καθαρή εκκίνηση χωρίς επαφές και εξόδους με τον κόσμο να ζητωκραυγάζει σε κάθε πέρασμα του Μεξικάνου Perez. Οι δύο Ferrari στις θέσει πέντε και έξι, με τον Ολλανδό (μαλακή γόμα) να πραγματοποιεί συνεχώς τον καλύτερο χρόνο.

Ο George Russell θέλει να κάνει την πρώτη νίκη στην καριέρα του. Ο Lewis Hamilton έχει ανάγκη για μια νίκη το 2022. Αν και έχει ανέβει αρκετές φορές στο βάθρο δεν κατάφερε να ανέβει στο πρώτο σκαλί.Ο Sergio Perez, ακούει τους χιλιάδες οπαδούς του στο Autodromo Hermanos Rodriguez να φωνάζουν CHECO-CHECO και θέλει την νίκη. Ο Verstappen όμως με τους πρώτους 10 γύρους να έχουν περάσει, έχει αποκτήσει προβάδισμα 1.5 δευτ. από τον δεύτερο Βρετανό.

Πρώτος θα επισκεφθεί τα pits ο Stroll, την ώρα που ο Gasly δέχεται 5 δευτ. ποινή για την παρ ολίγον επαφή με τον οδηγός της Aston Martin. Στον γύρο 24 θα αλλάξει ελαστικά και ο Perez με ένα pit stop 5 δευτ., χρόνος που δεν μας έχει συνηθίσει η Red Bull. Ο Ολλανδός θα ακολουθήσει και θα επιλέξει αυτή τη φορά τα μεσαία ελαστικά και θα βρεθεί στην τρίτη θέση αφήνοντας τη πρωτιά στον Hamilton.
Μάλιστα ο Verstappen θα παραπονεθεί έντονα στην ομάδα του μέσα από το team radio λέγοντας πως αντιμετωπίζει ξανά πρόβλημα με τις ταχύτητες. Με τη σειρά του και ο Hamilton θα αναφέρει πως αντιμετωπίζει προβλήματα με τον κινητήρα του, έχοντας διακοπές στη λειτουργία. 

Εντυπωσιακή διαχείριση ελαστικών από τον Vettel που έκανε 38 γύρους με τα μαλακά.

Ο Ολλανδός έχει πάρει ξανά τη πρωτιά έχοντας 9 δευτ. πίσω του τον Hamilton ο οποίος με τη σειρά του απέχει 1.6 δευτ. από τον Perez. Ο αγώνας δεν έχει μεγάλες μονομαχίες με το βάρος να έχει πέσει στις στρατηγικές των ομάδων στην επιλογή των pits. Οι Russell και Leclerc πλέον διεκδικούν με κοντινές βαθμολογίες την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα των οδηγών.

Στον 51ο γύρο ο Daniel Ricciardo θα «καβαλήσει» τη πίσω δεξιά ρόδα του Tsunoda με αποτέλεσμα ο δεύτερος αφού οδηγήσει μέχρι τα pits, τελικά να εγκαταλείψει τον αγώνα. Τελικά ο οδηγός της McLaren θα δεχθεί ποινή 10 δευτ. για αυτή την επαφή.

Η δεύτερη αποχώρηση θα έρθει στον  όταν ο Alonso θα εγκαταλείψει από μηχανική βλάβη και το εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας θα κάνει για πρώτη φορά την εμφάνιση του. Φανερά εκνευρισμένος ο Ισπανός με την ατυχία του, καθώς βρισκόταν στην 10άδα και θα έδινε σημαντικούς πόντους στην ομάδα του.

Τη καρό σημαία θα αντικρύσει τελικά πρώτος ο Verstappen με τον Hamilton δεύτερο και τον Perez τρίτο. Η υπόλοιπη κατάταξη έχει ως εξής: Russell,Sainz,Leclerc,Ricciardo,Ocon,Norris,Bottas,Gasly,Albon,Zhou,Vettel,Stroll,Schumacher,Magnusen,Latifi,Alonso,Tsunoda.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης