Ένας διαφορετικός τρόπος εξερεύνησης των βουνών τον χειμώνα, που μπορεί να γίνει με ασφάλεια
και να έχει πολλά οφέλη.

Κάθε εποχή του χρόνου είναι κατάλληλη για μία απολαυστική πεζοπορία στη φύση, μία δραστηριότητα που μπορεί να σε αναζωογονήσει, να βελτιώσει τη φυσική σου κατάσταση, αλλά και να σε βγάλει για λίγο από τους φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας σε μία μεγαλούπολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιλογές που έχεις είναι άπειρες: απλές ή απαιτητικές διαδρομές ανάλογα με τη διάθεση ή τις αντοχές σου, διασχίσεις ποταμών, φαραγγιών, δασών και, φυσικά, περιηγήσεις στο βουνό. Το σημαντικό όσον αφορά την πεζοπορία είναι ότι πρόκειται για μία δραστηριότητα που μπορείς να πραγματοποιήσεις κάθε εποχή του χρόνου, ακόμη και τον χειμώνα, ακόμη και στα… χιόνια. Ναι, η πεζοπορία στα χιόνια είναι πραγματικά απολαυστική, καθώς, αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες και προετοιμαστείς σωστά, τα βουνά σε περιμένουν και τη χειμερινή περίοδο.

Το χιόνι και οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν πρέπει να σε αποτρέψουν από το να απολαύσεις τη φύση και τα βουνά. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις οι συνθήκες να είναι δύσκολες, όμως με την απαραίτητη προσοχή, τις σωστές συμβουλές και καθοδήγηση, αλλά και τον κατάλληλο εξοπλισμό, μπορείς να ανακαλύψεις την ομορφιά τού να πεζοπορείς στο απάτητο χιόνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι πρέπει να προσέξεις;

Κάτι βασικό που πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε πεζοπορία είναι ότι δεν πρέπει να είσαι ποτέ μόνος σου. Κάθε πεζοπορία ακόμη και η πιο απλή, πόσο μάλλον μία πιο απαιτητική στο χιόνι, προϋποθέτει να την κάνεις παρέα με κάποιο γκρουπ που θα περιλαμβάνει άτομα που γνωρίζουν καλά την περιοχή και τις συνθήκες. Στην περίπτωση μίας διαδρομής στο χιόνι, είναι φυσικά απαραίτητο να έχουν εμπειρία και σε πεζοπορία σε χιονισμένο τερέν. Το ιδανικό είναι να έχεις μαζί σου επαγγελματία οδηγό ή να ακολουθήσεις κάποια γνωστή πεζοπορική ομάδα. Αν παρ’ όλα αυτά, θεωρείς τον εαυτό σου και την παρέα σου αρκετά έμπειρους, στο wikiloc.com θα βρεις μονοπάτια και διαδρομές που ανεβάζουν πεζοπόροι από όλο τον κόσμο, με αξιολογήσεις, σχολιασμό κ.ά. Πριν ξεκινήσεις, έλεγξε την πρόγνωση του καιρού (την ίδια μέρα ή μερικές ώρες πριν) και μην διστάσεις να ακυρώσεις την εξόρμηση αν οι καιρικές συνθήκες δεν προβλέπονται οι κατάλληλες. Υπολόγισε περισσότερη ώρα για τη διαδρομή σου σε σχέση με μία απλή πεζοπορία, καθώς το περπάτημα στο χιόνι και τον πάγο γίνεται, φυσικά, με πιο αργό ρυθμό. Κάθε βήμα γίνεται με πολλή προσοχή, καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν κάτω από το παχύ στρώμα χιονιού κρύβεται ένας βράχος ή κάποιο βαθούλωμα του εδάφους. Υπολόγισε με προσοχή, βέβαια, και την επιστροφή, καθώς τον χειμώνα νυχτώνει αρκετά νωρίς και οι διαθέσιμες ώρες για πεζοπορία με το φως του ήλιου είναι λιγότερες.

Τι να έχεις μαζί σου και πώς να ντυθείς;

Πάρε μαζί σου σνακ για να έχεις ενέργεια (ξηροί καρποί, μπάρες δημητριακών, μαύρη σοκολάτα είναι μερικά από τα αγαπημένα των αλπινιστών), καθώς το περπάτημα στο χιόνι είναι αρκετά κουραστικό, και αρκετό νερό, το οποίο σου είναι απαραίτητο και τον χειμώνα. Φυσικά, φρόντισε για το σωστό ντύσιμο που περιλαμβάνει απαραίτητα ισοθερμικό μπλουζάκι, φλις, αδιάβροχο παντελόνι, αλλά και αντιανεμικό/αδιάβροχο μπουφάν. Προμηθεύσου χειμερινές μπότες πεζοπορίας, μάλλινες κάλτσες, αλλά και γκέτες χιονιού και μην ξεχάσεις να έχεις μαζί σου γάντια και σκούφο, αλλά και μαντίλι για τον λαιμό ή το κεφάλι σου (περιλαίμιο τύπου buff, που ονομάζεται επίσης γκέτα λαιμού ή “λαιμουδιέρα”). Μην ξεχαστείς: στο βουνό θα σου είναι απαραίτητα και τα γυαλιά ηλίου για την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία του φωτός που αντανακλάται στο κατάλευκο χιόνι, όπως επίσης και το αντηλιακό για τον ίδιο λόγο. Φρόντισε ακόμη να έχεις τα απαραίτητα αξεσουάρ για να μην βραχούν και αυτά που έχεις μαζί σου, όπως στεγανή θήκη για το κινητό ή τη φωτογραφική σου μηχανή, αλλά και αδιάβροχο κάλυμμα για το σακίδιό σου (αν έχεις μαζί δεύτερο ζευγάρι κάλτσες ή δεύτερη αλλαξιά ρούχων, θα πρέπει να τα κρατήσεις στεγνά). Για διαδρομές σε παγωμένο χιόνι ή σε μία απότομη πλαγιά σε ένα πεδίο όπου το χιόνι είναι παγωμένο και σκληρό, θα χρειαστείς περισσότερα αξεσουάρ, όπως τα κραμπόν, μεταλλικά καρφιά που προσαρμόζουν πάνω στις μπότες και ενδεχομένως, πιολέ (ορειβατική σκαπάνη) για αναβάσεις σε χιόνι σε μικρές κλίσεις.

Διεκδίκησε την ευκαιρία να απολαύσεις μία εμπειρία πεζοπορίας στους ελβετικούς παγετώνες

Τι θα έλεγες για μία πεζοπορία στο χιόνι σε ένα από τα πιο όμορφα τοπία της Ευρώπης; Για ένα ταξίδι στην Ελβετία ώστε να απολαύσεις τους μοναδικούς παγετώνες της, αλλά και μαγευτικά τοπία; Η Eurobank προσφέρει στους κατόχους των καρτών Eurobank Mastercard την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε έναν μοναδικό διαγωνισμό με δώρο ταξίδια στους μαγευτικούς παγετώνες της Ελβετίας. Έτσι, οι πελάτες, κάτοχοι χρεωστικών και πιστωτικών καρτών Eurobank Mastercard για κάθε αγορά που κάνουν από 50€ και άνω έως και 30/11 σε οποιονδήποτε έμπορο σε φυσικά καταστήματα ή online θα μπαίνουν σε κλήρωση για:
1. Πέντε ταξίδια στους παγετώνες της Ελβετίας για δύο άτομα, όπου θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μία μοναδική εμπειρία, η οποία περιλαμβάνει δραστηριότητες στις Άλπεις, ξενάγηση στους ελβετικούς παγετώνες και ενημέρωση από ειδικό επιστήμονα για τη σημασία τους στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα, διαμονή με τρεις διανυκτερεύσεις σε πιστοποιημένο οικολογικό ξενοδοχείο στην καρδιά του Saint Moritz, δείπνο σε παραδοσιακά ελβετικά εστιατόρια υψηλής ποιότητας, αλλά και πεζοπορία με χιονοπέδιλα στα χιονισμένα τοπία.
2. Δέκα ηλεκτρικά ποδήλατα που θα κληρώνονται διαδοχικά.

Η πεζοπορία κάνει καλό και στην ψυχική και στη σωματική σου υγεία

Μην ξεχνάς ότι οποιαδήποτε πεζοπορία, είτε στο χιόνι είτε στο βουνό είτε απλά στο δάσος, και μόνο λόγω της επαφής σου με τη φύση μπορεί να περιορίσει το άγχος αλλά και να σου φτιάξει τη διάθεση. Υπάρχουν μελέτες που θεωρούν το περπάτημα ως το κορυφαίο αντικαταθλιπτικό, ενώ υπολογίζεται πως με μόλις 5 ώρες τον μήνα στη φύση αντισταθμίζονται οι αρνητικές συνέπειες του άγχους της καθημερινότητας και αποκαθίστανται τα επίπεδα της κορτιζόλης που το προκαλεί.

Παράλληλα με την ψυχική σου υγεία, φροντίζεις όμως και τη σωματική, καθώς το περπάτημα στη φύση κάνει καλό στην καρδιά, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και την παχυσαρκία, ενώ παράλληλα, συντηρεί τη φυσική σου κατάσταση. Βάλε, λοιπόν, στο πρόγραμμά σου μία κυριακάτικη πεζοπορία και απόκτησε την εμπειρία ώστε να πραγματοποιήσεις και hiking στο χιόνι, απολαμβάνοντας μοναδικά τοπία με έναν διαφορετικό τρόπο.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης