Με τον Ρίσι Σουνάκ να βρίσκεται μια ανάσα από το νούμερο 10 της της Ντάουνινγκ Στριτ, καθώς η ανάδειξη του στην πρωθυπουργία θεωρείται πλέον θέμα ωρών, τόσο η καταγωγή όσο και η θρησκεία του αποτελούν το κύριο θέμα συζήτησης στη Μεγάλη Βρετανία.

Κι αυτό διότι ο άνθρωπος που θα αναλάβει το δύσκολο έργο να βάλει τάξη στο χάος που άφησαν πίσω τους οι 44 ημέρες της Λιζ Τρας στο τιμόνι είναι ινδικής καταγωγής και ινδουιστής στο θρήσκευμα, αμφότερα εκ των οποίων αποτελούν κάτι πρωτόγνωρο για το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικά το ζήτημα του θρησκεύματος, περισσότερο και από την καταγωγή, αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα για τους Βρετανούς, καθώς η αγγλικανική εκκλησία αποτελεί βασικό –και ίσως τον βασικότερο- πυλώνα πάνω στον οποίον οικοδομήθηκε η εθνική ταυτότητα των Βρετανών.

Επιπλέον, ο Ρίσι Σουνάκ είναι φανατικός υποστηρικτής των οικονομικών θεωριών του Θατσερισμού, δηλαδή της πλέον ακραίας έκφανσης της Σχολής του Σικάγο.

Ο Σουνάκ γεννήθηκε το 1980 στο Σαουθάμπτον από Ινδούς γονείς, οι οποίοι είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αφρική. Έλαβε την δευτεροβάθμια εκπαίδευση του ως εσωτερικός σε σχολείο αρρένων στο Γουίντσεστερ και στη συνέχεια σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομία στο Κολλέγιο Λίνκολν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ πάνω στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στο Σαν Φρανσίσκο ως υπότροφος Φουλμπράιτ, και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα το 2006.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την διάρκεια των σπουδών του στο Στάνφορντ γνώρισε την μέλλουσα σύζυγο του, την Αξάτα Μούρτι, η οποία είναι η κόρη του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της εταιρείας τεχνολογίας «Infosys» Ναραγιάνα Μούρτι. Η μητέρα της συζύγου του, Σουντά Μούρτι, είναι η πρώτη γυναίκα μηχανικός που εργάστηκε για την τότε μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ινδίας.

Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε για την Goldman Sachs και αργότερα ως συνεργάτης στις εταιρείες κεφαλαίων The Children’s Investment Fund Management και Theleme Partners.

Εξελέγη βουλευτής του Ρίτσμοντ στις γενικές εκλογές του 2015 και υπηρέτησε στη δεύτερη κυβέρνηση της Τερέζα Μέι ως υφυπουργός Εξωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ψήφισε τρεις φορές υπέρ της συμφωνίας αποχώρησης της Μέι για το Brexit. Μετά την παραίτηση της Μέι, ο Σουνάκ ήταν υποστηρικτής της εκστρατείας του Μπόρις Τζόνσον να γίνει αρχηγός των Συντηρητικών. Όταν ο τελευταίο έγινε πρωθυπουργός διόρισε τον τον Σούνακ ως Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο Σουνάκ αντικατέστησε τον Σάτζιντ Τζάβιντ, ως υπουργός Οικονομικών μετά την παραίτησή του τον Φεβρουάριο του 2020. Ως υπουργός, είχε εξέχοντα ρόλο στην απάντηση της κυβέρνησης στις οικονομικές επιπτώσεις της απόφασης της κυβέρνησης να επιβάλει lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τον Απρίλιο του 2022, έγινε ο πρώτος υπουργός στη βρετανική ιστορία που του επιβλήθηκαν κυρώσεις για παραβίαση του νόμου κατά τη διάρκεια της θητείας του, καθώς διαπιστώθηκε ότι παραβίασε τα lockdown. Παραιτήθηκε από το αξίωμα του στις 5 Ιουλίου 2022, επικαλούμενος διαφορές μεταξύ του ιδίου και του Μπόρις Τζόνσον.

Στις 8 Ιουλίου 2022, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για να αντικαταστήσει τον Τζόνσον στις εκλογές για την ηγεσία των Συντηρητικών. Έφτασε μέχρι τον τελευταίο γύρο, στον οποίο έχασε από την Λιζ Τρας, συγκεντρώνοντας το 42.6% των ψήφων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης