Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, δήλωσε την Πέμπτη ότι η παραγωγή των οχημάτων Moskvich θα ξαναρχίσει τον Δεκέμβριο σto εργοστάσιο που πουλήθηκε από τη Renault πριν από έξι μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σχέδια για την επανεκκίνηση της επωνυμίας Moskvich εμφανίστηκαν τον Μάιο όταν ο Sobyanin είπε ότι το εργοστάσιο θα κρατικοποιηθεί προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας των ανθρώπων που εργάζονταν στις εγκαταστάσεις. «Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα φέτος, αλλά παρόλα αυτά, ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε το εργοστάσιο στο Moskvich τον Δεκέμβριο με τη βοήθεια του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου» δήλωσε ο Sobyanin.

Το εργοστάσιο θα κατασκευάσει 600 αυτοκίνητα φέτος, συμπεριλαμβανομένων 200 EV. 

Αυτοί οι αριθμοί παραγωγής είναι απλώς μια πρόγευση του τι πρόκειται να ακολουθήσει, καθώς το εργοστάσιο αναμένεται να είναι σε θέση να ανεβάσει ταχύτητα τον επόμενο χρόνο και να παράγει 50.000 οχήματα. Το εργοστάσιο θα είναι ο αποδέκτης 5 δισεκατομμυρίων ρουβλιών (81 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) σε επενδύσεις από τη Μόσχα και τη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία Kamaz.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση να επαναλανσάρει το Moskvich ακολούθησε την έξοδο της Renault από την αγορά, η οποία επιταχύνθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία ήταν πλειοψηφικό μέτοχος στην Avtovaz, φέρεται να πούλησε τα ρωσικά περιουσιακά της στοιχεία για ένα μόνο ρούβλι (0,016 δολάρια ΗΠΑ), διατηρώντας τη δυνατότητα να αγοράσει ξανά το μερίδιό της τα επόμενα έξι χρόνια.

Η Moskvich ήταν μία σοβιετική εταιρία αυτοκινήτων που χρεοκόπησε το 2006 (αφού ιδιωτικοποιήθηκε) και έκλεισε οριστικά, ενώ πριν δεκαετίες συνεργαζόταν με την Renault. Πλέον, με την κρατική χρηματοδότηση και την τεχνολογική υποστήριξη της ρωσικής Kamaz, η εταιρία θα ξεκινήσει εκ νέου. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν σχεδόν 200.000 αυτοκίνητα Moskvitch ακόμα ταξινομημένα στη Ρωσία, εκ των οποίων τα 46.000 είναι άνω των 35 ετών, σύμφωνα με το πρακτορείο Autostat.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης