Ο υπουργός Άμυνας του Κιργιστάν εκτίμησε ότι για την ώρα δεν είναι εφικτή η ειρήνη με το Τατζικιστάν, παρότι οι αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ των δύο χωρών της Κεντρικής Ασίας και οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε περίπου 100 ανθρώπους, μετρούν ήδη ένα μήνα.
Ο στρατηγός Μπακτιμπέκ Μπεκμπολότοφ πρότεινε επίσης την επέμβαση των δυνάμεων διατήρησης ειρήνης του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (OTSC), μιας στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη Ρωσία στην οποία συμμετέχουν το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν.
«Συναντήθηκα πρόσφατα με τον γενικό γραμματέα του OTSC», τον Λευκορώσο Στανισλάβ Ζας, επισήμανε ο Μπεκμπολότοφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Μπισκέκ. «Του είπα ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη μεταξύ του Κιργιστάν και του Τατζικιστάν διότι οι Κιργίζιοι έχουν την αλήθεια τους και οι Τατζίκοι τη δική τους», πρόσθεσε.
Από τις 14 ως τις 16 Σεπτεμβρίου ξέσπασαν φονικές συγκρούσεις μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών που έχουν εδώ και χρόνια εδαφικές διαφορές, οι οποίες συνδέονται κυρίως με την πρόσβασή τους σε υδάτινους πόρους. Σε αυτές σκοτώθηκαν περίπου 100 άνθρωποι συνολικά, σύμφωνα με τις αρχές των δύο χωρών.
Παρά την υπογραφή εκεχειρίας ο Κιργίζιος υπουργός εκτιμά πως «Δυστυχώς ο πόλεμος δεν θα τελειώσει με αυτό».
Τα σύνορα μεταξύ του Τατζικιστάν και του Κιργιστάν γίνονται τακτικά θέατρο φονικών συγκρούσεων. Σχεδόν τα μισά από τα 970 χιλιόμετρα των συνόρων αμφισβητούνται και η πρόοδος για την οριοθέτησή τους ήταν πολύ αργή τα τελευταία χρόνια.
«Δεν θα υπάρξει ειρήνη, αν δεν υπάρξει κάποιος μεσολαβητής μεταξύ μας, για παράδειγμα ο OTSC», προκειμένου να διασφαλίσει «μια εκεχειρία» και «την απόσυρση των βαρέων όπλων από τη μεθόριο», τόνισε ο Μπεκμπολότοφ.