Επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Ποια είναι η τρέχουσα πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν έναντι της Σαουδικής Αραβίας; Δύσκολο να πει κανείς. Ο Λευκός Οίκος και το Ριάντ αντάλλαξαν καυστικά σχόλια την περασμένη Πέμπτη, μετά την πρόσφατη υπόσχεση του Προέδρου Μπάιντεν  να επιβάλει «συνέπειες» στους Σαουδάραβες για την ανακοίνωση, μείωσης της παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ+, σε συμφωνία με την Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ακόμη και όταν ο Μπάιντεν n λέει ότι θέλει να τιμωρήσει τους Σαουδάραβες, το Πεντάγωνο προχωρά με πλήρη ταχύτητα τα σχέδια του για την κατασκευή μιας μεγάλης νέας μονάδας δοκιμών στη Σαουδική Αραβία. Μια καλή «συνέπεια» για τους Σαουδάραβες θα ήταν να αναστείλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες το σχέδιο του Πενταγώνου, μέχρι νεοτέρας.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, η οποία διευθύνει τις δυνάμεις του Πενταγώνου στη Μέση Ανατολή, επιβεβαίωσε τα σχέδια να ανοίξει μια νέα στρατιωτική μονάδα στη Σαουδική Αραβία που θα «δοκιμάζει νέες τεχνολογίες για την καταπολέμηση της αυξανόμενης απειλής από μη επανδρωμένα drones και θα αναπτύξει και δοκιμάσει ολοκληρωμένες δυνατότητες εναέριας και πυραυλικής άμυνας». Η εγκατάσταση θα ονομάζεται Red Sands Integrated Experimentation Center, παραπέμποντας στο White Sands Missile Range, τη στρατιωτική εγκατάσταση δοκιμών των ΗΠΑ για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο Νέο Μεξικό.

Η ιδέα για τη νέα εγκατάσταση φέρεται να προτάθηκε από τον στρατηγό Michael Erik Kurilla, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, όταν επισκέφθηκε τις Βασιλικές Ένοπλες Δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας, τον Ιούλιο. «Το Βασίλειο είναι έτοιμο για το μέλλον και ανυπομονώ για μια συνεχή στρατιωτική συνεργασία», δήλωσε τότε ο Kurilla.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τότε ήταν Ιούλιος – τον ίδιο μήνα που ο Μπάιντεν  πήγε επίσης στη Σαουδική Αραβία, με το «μπιτόνι» πετρελαίου στο χέρι, ζητώντας από το καθεστώς να ανοίξει τις κάνουλες για να αμβλύνει τον αντίκτυπο των ρωσικών κυρώσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών του Βασιλείου αυτό έγινε για να καθυστερήσει κάθε κίνηση μείωσης της παραγωγής για μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου (σύμφωνα με τον Guardian). Η επίσκεψη περιελάβανε έναν διαβόητο χαιρετισμό με χτύπημα γροθιάς (fist bump) με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Mohammed bin Salman, γνωστό ως MBS, τον οποίο ο Μπάιντεν ως υποψήφιος πρόεδρος, είχε υποσχεθεί να καταστήσει «παρία» – μετά την εκλογή του – ως συνέπεια  για τη δολοφονία του αρθρογράφου της Post Jamal Khashoggi, το 2018.

Τώρα, ο πρόεδρος εμφανίζεται όλο και πιο εκνευρισμένος με τους Σαουδάραβες, ωστόσο το project Red Sands, όπως και οι ετήσιες πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ – αξίας δισεκ. δολαρίων –  στο καθεστώς του MBS, παραμένει ανέγγιχτο. «Το project βρίσκεται ακόμα στη φάση του σχεδιασμού», είπε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι απολύτως βέβαιη ότι θέλει να διατηρήσει ισχυρούς στρατιωτικούς δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία, ανεξάρτητα από διαφωνίες για άλλα θέματα, τότε αυτή είναι μια λογική πρόταση. Οι Σαουδάραβες έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν ιδιαίτερα για την αεράμυνα και τον πόλεμο με drones. Οι επιθέσεις από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έπληξαν δύο βασικές εγκαταστάσεις πετρελαίου μέσα στο βασίλειο τον Σεπτέμβριο του 2019 (τον Μάρτιο, μια λιγότερο αποτελεσματική επίθεση με drone έπληξε διυλιστήριο πετρελαίου στο Ριάντ).

Όπως κατέδειξε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η χρήση των drones δεν αφορά τον πόλεμο του μέλλοντος – είναι ο πόλεμος του τώρα. Ο στρατός των ΗΠΑ έχει σίγουρα συμφέρον να αναπτύξει τις δυνατότητές του σε αυτόν τον τομέα. Όμως υπάρχουν πολλές άλλες τοποθεσίες σε ερήμους στις Ηνωμένες Πολιτείες – ή σε άλλες χώρες – που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν αυτόν τον σκοπό εξίσου καλά. Δεδομένου ότι ο MBS σνόμπαρε τόσο κραυγαλέα τον Biden, με τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε συμφωνία με τον OPEC-+, είναι δίκαιο να αναρωτηθεί κανείς εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αισθάνονται τόσο υποχρεωμένες να βοηθήσουν οικονομικά και γεωπολιτικά, για να γίνει το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας πιο ασφαλές. 

Η ακύρωση του έργου Red Sands – ή τουλάχιστον το επί του παρόντος πάγωμα του – φαίνεται λογική. Εάν η εγκατάσταση του Red Sands βρίσκεται ακόμα στη φάση της ιδέας, όπως λέει το Πεντάγωνο, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει προϋπολογισμένο κόστος, δεν υπάρχουν εργοτάξια για εγκατάλειψη, δεν υπάρχουν συμβόλαια για ακύρωση.  Η κατασκευή οποιασδήποτε στρατιωτικής εγκατάστασης κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια: Στο White Sands, μόνο η κατασκευή ενός νέου κέντρου επικοινωνιών, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο χρόνο, θα κοστίσει 70 εκατομμύρια δολάρια.

Ο MBS προφανώς είναι τόσο σίγουρος για τη στρατιωτική σχέση Σαουδικής Αραβίας – ΗΠΑ και αισθάνεται αρκετά ισχυρός, όχι απλώς να αγνοήσει το αίτημα του Μπάιντεν να αυξήσει την παραγωγή, αλλά και να βοηθήσει ενεργά τον Vladimir Putin με περικοπές που αποσκοπούν στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου – βοηθώντας στη χρηματοδότηση του πολέμου κατά της Ουκρανίας.

Εάν ο MBS – παρακολουθώντας τον αγώνα μεταξύ Ρωσίας και Δύσης – συνειδητοποιήσει ότι έχει ποντάρει στο λάθος άλογο και αλλάξει πορεία, τότε ο σχεδιασμός του Red Sands θα μπορούσε γρήγορα να ξαναρχίσει. Όμως αυτή τη στιγμή, αν ο Μπάιντεν θέλει πράγματι να στείλει ένα μήνυμα στον πρίγκιπα διάδοχο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια απλούστερη, καλύτερη επιλογή από το να σταματήσει το έργο Red Sands. 

Πηγή: The Washington Post

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης