Της Ιωάννας Καβανόζη

Ανάστατη παραμένει η κοινή γνώμη που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην υπόθεση της δωδεκάχρονης στον Κολωνό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν το χωράει ανθρώπινος νους πως υπάρχουν εκεί έξω «άνθρωποι» που μπορούν να δουν ερωτικά ένα δωδεκάχρονο παιδί. Πόσο άρρωστο και διεστραμμένο μυαλό μπορεί να έχει κάποιος ώστε να τελέσει μια τέτοια αποτρόπαια πράξη. Ωστόσο οι συγκεκριμένοι βιαστές κρυβόντουσαν για καιρό πίσω από ένα προφίλ υπεράνω υποψίας, το προφίλ του καλού οικογενειάρχη, του «καθώσπρεπει κυρίου», του φιλεύσπλαχνου, του ενάρετου και πολλά ακόμη. Αυτό άλλωστε τους βοηθούσε ώστε να δρουν ανενόχλητοι. Η κοινή γνώμη ωστόσο περιμένει με αγωνία να συλληφθούν όλοι όσοι δολοφόνησαν την ψυχή αυτού του κοριτσιού και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Ωστόσο μας δημιουργούνται και αρκετά ερωτήματα όπως το πώς μπορεί ένας πατέρας να βιάζει ένα κορίτσι συνομήλικό του παιδιού του;  Άραγε η δωδεκάχρονη θα καταφέρει να γιατρέψει την ψυχούλα της και να ζήσει από δω και πέρα μια φυσιολογική ζωή όπως αρμόζει στην ηλικία της;

H συμβουλευτική ψυχολόγος Εύα Βαμβακάρη, μας απάντησε στις ερωτήσεις που της θέσαμε. Μας μιλάει και για τον χημικό ευνουχισμό ο οποίος χρησιμοποιείται σε κάποιες χώρες όπως η Πολωνία, η Ταϊλάνδη και το Πακιστάν οι οποίες έχουν αυστηρούς νόμους για την παιδεραστία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

1. Η παιδεραστία από ψυχικής άποψης πώς αντιμετωπίζεται;

Κοινωνικά η παιδεραστία αντιμετωπίζεται σαν κακούργημα, από την πλευρά όμως της ψυχολογίας χρειάζεται να δούμε ποια είναι τα αιτία αυτής της διαταραχής. Τα αιτία είναι ότι υπάρχει έλλειψη ενσυναίσθησης στο άτομο και δεν μπορεί να αντιληφθεί το κακό που προξενεί, προκειμένου να πάρει ευχαρίστηση και απόλαυση το βλέπει όλο αυτό σαν παιχνίδι και επειδή τέτοια άτομα δεν έχουν παίξει αρκετά στη ζωή τους σαν μικρά παιδιά  τους λείπει αυτό και προσπαθούν να αναπληρώσουν το κενό αυτό τώρα σαν μεγάλοι, παίζοντας με μικρά παιδιά, παιχνίδια που είναι για μεγάλους. Διότι το παιδί μέσα από το παιχνίδι θέλει να πάρει επιβεβαίωση και απόλαυση, έτσι λοιπόν και το καθηλωμένο παιδί και στερημένο από παιχνίδι που έχει ο παιδεραστής μέσα του ψάχνει να πάρει επιβεβαίωση και απόλαυση μέσα από ένα παιχνίδι που αφορά ενήλικες. 

 

2. Πώς γίνεται ένας άνθρωπος που έχει τρία παιδιά και μάλιστα κορίτσια να βιάζει μια συνομήλικη της κόρης του;

Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι στερούνται φίλτρου ηθικής και διάκρισης και δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να συγκρίνουν την ηλικία του παιδιού τους με το άλλο 12χρονο.Γι αυτούς πρωτεύον ρόλο παίζει η ευχαρίστηση και η επιβεβαίωση. Διότι όλο αυτό το βλέπουν σαν παιχνίδι που τους εξιτάρει, όπως ένα μικρό παιδί το εξιτάρουν τα αυτοκινητάκια, οι κούκλες κλπ. Δεν λείπουν όμως οι περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να βιάζει και το ίδιο του το παιδί.

 

3. Πώς μπορεί και με ποιο τρόπο ένα 12χρονο κορίτσι να ξεπεράσει αυτόν τον εφιάλτη;

Με το να βρει ένα θεραπευτή που θα τον εμπιστευτεί και θα του ανοίξει την καρδιά του ούτως ώστε όλα τα τραύματα που έχουν δημιουργηθεί από όλη αυτή την περιπέτεια να βρεθεί τρόπος να κατανοηθούν και να επουλωθούν .Και φυσικά να υπάρχει  ψυχολογική στήριξη και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

 

4. Μπορεί ο χημικός ευνουχισμός να σώσει τα παιδιά από αρρωστημένα μυαλά;

Σε κάποιες κοινωνίες υπάρχει μέριμνα, αυτά τα άτομα να παίρνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή ούτως ώστε να καταστέλλονται αυτές οι ορμές ,αλλά αυτό δεν είναι θεραπεία, αυτό είναι μια μορφή ήπιου ευνουχισμού. Ο χημικός ευνουχισμός είναι μια λύση ούτως ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μην προκαλέσουν ξανά κακό σε άλλο παιδί . Όπως άλλωστε και η ισόβια κάθειρξη είναι ένας ακόμα τρόπος να μην ξανά έρθουν σε επαφή με άλλο παιδί και να προκαλέσουν το ίδιο κακό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης