Στην απόρριψη των δύο όρων που περιόριζαν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, προχώρησε η Γερουσία των ΗΠΑ, με την έκδοση του νομοσχεδίου περί Εθνικής Άμυνας (NDAA) του 2023, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Αναντολού.

Οι δύο όροι ήταν ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα μαχητικά F-16 για να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και ότι η πώληση τους θα είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν λίγες μέρες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει, ότι έχει λάβει θετικά μηνύματα από δύο Αμερικανούς Γερουσιαστές, σχετικά με την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, με τις πληροφορίες από διεθνή ΜΜΕ να αναφέρουν ότι πρόκειται για τον Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή, Λίντσεϊ Γκράχαμ, και τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή, Κρις Κουνς.

Την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, συναντήθηκε με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, στην Κωνσταντινούπολη, όπου συζήτησαν το θέμα των F-16.

 Όπως ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στη συνάντηση «τονίστηκε ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τα F-16 θα εξυπηρετούσε τα στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών», ενώ ο Καλίν είπε στον Αμερικανό αξιωματούχο ότι «η Τουρκία δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της σε Αιγαίο και Μεσόγειο» και ότι «οι επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας είναι απαράδεκτες».

Όλα τα παραπάνω βέβαια έρχονται σε αντίθεση, με την τροπολογία του Αμερικανού Γερουσιαστή και Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, μέσω της οποίας ζητήθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.
Επίσης πριν από δέκα μέρες είχε κατατεθεί, από τον γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν, δεύτερη τροπολογία που έθετε πρόσθετες προϋποθέσεις στην Τουρκία για την απόκτηση και την αναβάθμιση των μαχητικών F-16.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης