Ο Καναδάς ανακοίνωσε την Παρασκευή νέες κυρώσεις σε βάρος του «φονικού» καθεστώτος του Ιράν και απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα «για πάντα» σε 10.000 αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και πολλά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.
«Πρόκειται για ένα μέτρο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί παρά μόνο στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, εναντίον καθεστώτων που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου ή γενοκτονίες, όπως στη Βοσνία και τη Ρουάντα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.
Το Ιράν συνταράσσεται αυτές τις ημέρες από ένα κίνημα στο οποίο πρωτοστατούν οι γυναίκες, με αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της. Τουλάχιστον 92 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις 16 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την ιρανική ΜΚΟ Iran Human Rights που εδρεύει στο Όσλο. Ο επίσημος απολογισμός της Τεχεράνης μιλάει για περίπου 60 νεκρούς, μεταξύ των οποίων είναι και 12 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.
Ο Τριντό είπε ότι το «βάρβαρο ιρανικό καθεστώς που έχει διαπράξει φόνους και επιβάλλει το βασίλειο του τρόμου» πρέπει να λογοδοτήσει. Κατήγγειλε επίσης την «ανεύθυνη περιφρόνηση» της Τεχεράνης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Το ιρανικό καθεστώς είναι καταπιεστικό, θεοκρατικό και μισογυνικό», είπε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κρίστια Φρίλαντ.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Καναδάς επέβαλε κυρώσεις σε περίπου 10 Ιρανούς αξιωματούχους και οντότητες, μεταξύ των οποίων ήταν και η αστυνομία ηθών. Και άλλες χώρες έχουν λάβει μέτρα, κυρίως οικονομικής φύσης, όπως οι ΗΠΑ. Σήμερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι θα συνεχίσει να «συντονίζεται» με τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ ώστε να απαντήσουν μαζί στην «αιματηρή καταστολή» των διαδηλώσεων και την «κρατική βία» εναντίον των γυναικών.
«Η ιρανική κυβέρνηση έχει πλέον σκοτώσει περισσότερους από 100 ανθρώπους σε αυτήν την αιματηρή καταστολή», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βένταντ Πατέλ, επικαλούμενος στοιχεία ανθρωπιστικών οργανώσεων.