Eγκαινιάζεται αύριο, 7 Οκτωβρίου, στο Λονδίνο η έκθεση του ΝΕΟΝ «Μοιραίοι σύντροφοι, ανυπόστατοι ίσκιοι», σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο.

Η ομαδική έκθεση δανείζεται τον τίτλο της από το ποίημα Αλληλεγγύη του Σεφέρη της συλλογής Ημερολόγιο Καταστρώματος Α (1940) και «φέρνει σε επαφή» την κληρονομιά του νομπελίστα Έλληνα ποιητή και διπλωμάτη Γιώργου Σεφέρη με το έργο δώδεκα ελληνόφωνων σύγχρονων καλλιτεχνών. Με κεντρικό στοιχείο τη ζωή της διασποράς, συνδέει τις εμπειρίες, την κοσμοθεωρία και το έργο του Γιώργου Σεφέρη με τα έργα των σύγχρονων καλλιτεχνών που μοιράζονται μια κοινή γλώσσα και μεταναστευτικές εμπειρίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα έργα παρουσιάζονται στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο της Ελληνικής Κατοικίας στο Λονδίνο, και εκτείνεται στον χώρο μεταξύ του γραφείου του Σεφέρη, που παραμένει ανέγγιχτο μέχρι σήμερα έως το υφιστάμενο αρχιτεκτονικό περιβάλλον των διαδρόμων, των καθιστικών και της τραπεζαρίας.

Συνολικά 18 έργα σύγχρονης τέχνης από τους καλλιτέχνες Νίκο Κεσσανλή, Καρολίνα Κρασούλη, Αμάντα Κυριτσοπούλου, Στάθη Λογοθέτη, Μάρω Μιχαλακάκου, Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Έρικα Σκούρτη, Στεφανία Στρούζα, Αντρέα Τζούροβιτς, Σάββα Χριστοδουλίδη, καθώς και δύο νέες αναθέσεις στους Έλλη Αντωνίου και Γιώργο Πέτρου. Ανάμεσά τους και ιστορικά σημαντικά έργα από τη Συλλογή Δ.Δασκαλόπουλου και τα οποία αποτελούν μέρος της Δωρεάς της Συλλογής Δ.Δασκαλόπουλου σε 4 μουσεία 3 χωρών σε 2 ηπείρους (Tate, ΕΜΣΤ και από κοινού στα Guggenheim και MCA Chicago).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περισσότεροι από τους νέους καλλιτέχνες που συμμετέχουν ανήκουν στην κοινότητα του ΝΕΟΝ, καθώς είναι απόφοιτοι υποτροφιών των προγραμμάτων μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών, όπως και ο Άκης Κόκκινος, ο οποίος την επιμελείται.

Όπως δηλώνει ο πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας Ιωάννης Ε. Ραπτάκης, καλωσορίζοντας την έκθεση: «Η Κατοικία είναι ένα σημαντικό κτήριο, σημείο αναφοράς για τον ελληνισμό του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς αποτελεί ένα χώρο υποδοχής πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και ένα χώρο συνάντησης της ελληνικής με τη βρετανική κοινωνία. Το σαλόνι της κατοικίας έχει φιλοξενήσει συναυλίες πιάνου και μουσικής, χορευτικές παραστάσεις, διαλέξεις, δεξιώσεις, δείπνα, προβολές, συναντήσεις πρωθυπουργών και υπουργών και κάθε είδους εκδηλώσεις. Είναι η πρώτη φορά που θα φιλοξενήσει μια τέτοιας έκτασης και σημασίας έκθεση. Μια έκθεση που θα είναι ανοικτή στο κοινό, το οποίο, παράλληλα με τα εκθέματα, θα έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει ένα κομμάτι από την ιστορία της Ελλάδας στο ΗΒ: Το χώρο που έζησε και το γραφείο που εργαζόταν ο Γιώργος Σεφέρης την περίοδο 1957 – 62 που υπηρέτησε ως πρέσβης στο Λονδίνο, το πιάνο που έπαιξε ο Μίκης Θεοδωράκης το 1961 και την αναμνηστική πλακέτα που τοποθέτησε το English Heritage το 2000 με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννηση του Νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη».

Από την πλευρά του, ο ιδρυτής του ΝΕΟΝ Δημήτρης Δασκαλόπουλος υπογραμμίζει τον εξαρχής ρόλο του ΝΕΟΝ στην υποστήριξη των νέων καλλιτεχνών και της σύγχρονης δημιουργίας, χαρακτηρίζοντας την παρούσα έκθεση ως «ένα δείγμα της εξαιρετικής δουλειάς νέων σύγχρονων καλλιτεχνών, που μας κάνει πολύ περήφανους το ότι στέκονται στη διεθνή σκηνή εκφράζοντας τη δημιουργικότητα και τις πρωτοποριακές ιδέες τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, για τον επιμελητή της έκθεσης Άκη Κόκκινο: «Σε μια εποχή όπου τα επακόλουθα του Brexit αντηχούν στον καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό τομέα, δημιουργώντας αναχώματα σε νέα ρεύματα ευρωπαϊκών δημιουργικών δυνάμεων να εισέλθουν και να ζήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, η έκθεση Μοιραίοι σύντροφοι, ανυπόστατοι ίσκιοι εξυμνεί την πολυφωνία της σύγχρονης κουλτούρας της διασποράς, ενώ μας επιτρέπει να επαναπροσδιορίσουμε νέους τρόπους του ανήκειν».

Η έκθεση «Μοιραίοι σύντροφοι, ανυπόστατοι ίσκιοι / Doomed companions, unsubstantial shades» θα διαρκέσει έως τις 12 Νοεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες στο neon.org.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης