Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε το νέο πραξικόπημα στη Μπουρκίνα Φάσο και ζήτησε να γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις που έχουν δοθεί περί επιστροφής στη συνταγματική τάξη, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Το πραξικόπημα «θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες που ξεκίνησαν πριν πολλούς μήνες, κυρίως από την πλευρά της ECOWAS (σ.σ. της Οικονομικής Κοινότητας των κρατών της δυτικής Αφρικής), προκειμένου να οριστεί ένα πλαίσιο για τη μετάβαση», κατήγγειλε ο Μπορέλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ΕΕ καταγγέλλει επίσης την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας και της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και παραμένει στο πλευρό του λαού της Μπουρκίνα Φάσο αυτές τις δύσκολες στιγμές», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωση (AU), ο Μούσα Φάκι Μαχάματ από το Τσαντ, είχε καταδικάσει «την αντισυνταγματική αλλαγή κυβέρνησης» στην Μπουρκίνα Φάσο.

«Ο πρόεδρος καλεί τους στρατιωτικούς να απέχουν αμέσως και εντελώς από κάθε πράξη βίας ή απειλών εναντίον του πληθυσμού, των δημόσιων ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμισε η AU σε σύντομη ανακοίνωσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης ο Μαχάματ ζήτησε «να γίνουν απολύτως σεβαστές οι εκλογικές προθεσμίες προκειμένου η συνταγματική τάξη να επανέλθει το αργότερο ως τον Ιούλιο του 2024».

Έπειτα από μία ημέρα που ακούγονταν πυρά στην Ουαγκαντούγκου, ομάδα στρατιωτικών εμφανίστηκε το βράδυ στη δημόσια τηλεόραση της Μπουρκίνα Φάσο και ανακοίνωσε την απομάκρυνση του συνταγματάρχη Πολ-Ανρί Νταμπιμπά, επικεφαλής της χούντας. Τον αντικατέστησε ο 34χρονος λοχαγός Ιμπραΐμ Τραορέ.

Η νέα χούντα ανέστειλε την ισχύ του Συντάγματος και διέλυσε την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο. Ωστόσο δεν αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα μετάβασης, που είχε συμφωνηθεί μεταξύ της προηγούμενης χούντας και της ECOWAS και το οποίο προέβλεπε την επιστροφή στην εξουσία των πολιτικών τον Ιούλιο του 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ σήμερα ο στρατός είχε κλείσει πολλούς οδικούς άξονες στην Ουαγκαντούγκου, ενώ ακούγονταν πυροβολισμοί.

Αυτό είναι το δεύτερο πραξικόπημα στην Μπουρκίνα Φάσο μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών. Στρατιωτικοί με επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη Νταμπιμπά ανέτρεψαν στις αρχές της χρονιάς την κυβέρνηση του εκλεγμένου πρόεδρου Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ, υποσχόμενοι ότι ο αγώνας εναντίον των τζιχαντιστών θα αποτελέσει την κορυφαία προτεραιότητά τους.

Η χώρα της Αφρικής είναι αντιμέτωπη, όπως και γειτονικά κράτη, με τη δράση ενόπλων οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, είτε στο Ισλαμικό Κράτος. Από το 2015, η Μπουρκίνα Φάσο μετρά χιλιάδες νεκρούς, ενώ έχουν ξεριζωθεί από τον τόπο τους σχεδόν δύο εκατομμύρια πολίτες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης