Άμεση ήταν η αντίδραση του Κιέβου στην προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, με υπογραφή του Βλαντιμίρ Πούτιν. Λίγα λεπτά μετά την τελετή που πραγματοποίησε η Μόσχα, η Ουκρανία υπέβαλε επίσημα αίτημα για ταχεία προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ.
Την εν λόγω απόφαση ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με ανάρτησή του στα social media.
Де-факто ми вже пройшли свій шлях до НАТО. Де-факто ми вже довели сумісність зі стандартами Альянсу. Вони реальні для України – реальні на полі бою та в усіх аспектах нашої взаємодії. Ми довіряємо одне одному, ми допомагаємо одне одному, і ми захищаємо одне одного. Це і є Альянс. Де-факто. Сьогодні Україна подає заявку, щоб зробити це де-юре. За процедурою, яка відповідатиме нашому значенню для захисту всієї нашої спільноти. У пришвидшеному порядку. Ми робимо свій визначальний крок, підписуючи заявку України на вступ у пришвидшеному порядку до НАТО.
Δημοσιεύτηκε από Володимир Зеленський στις Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Υιοθετούμε ένα αποφασιστικό μέτρο υπογράφοντας την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την εσπευσμένη προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ», δήλωσε μέσω της δημοσίευσης ο Ζελένσκι.
«De facto διανύσαμε ήδη την πορεία μας στο ΝΑΤΟ. De facto έχουμε ήδη αποδείξει τη συμβατότητα με τις προδιαγραφές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. (Οι προδιαγραφές) αυτές είναι ρεαλιστικές για την Ουκρανία, είναι πραγματικές στο πεδίο της μάχης και από όλες τις απόψεις της συνεργασίας μας. Εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλον. Αυτή είναι η Βορειοατλαντική Ένωση. De facto. Σήμερα η Ουκρανία θα υποβάλλει αίτημα για να το κάνει αυτό De jure. Σύμφωνα με τη διαδικασία, η οποία θα ανταποκρίνεται στον ρόλο μας για την υπεράσπιση ολόκληρης της συμμαχίας. Σε ταχεία προσχώρηση. Κάνουμε το δικό μας συγκεκριμένο βήμα υπογράφοντας το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη με ταχεία διαδικασία στο ΝΑΤΟ», ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι στην Ουκρανία ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας. Ανέφερε ότι η Ουκρανία «ηγείται των προσπαθειών για συνομιλίες», ωστόσο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αδύνατον να υπάρξει συμφωνία ως προς «τη συνύπαρξη με ίσους, έντιμους, αξιοπρεπείς και δίκαιους όρους».
«Μόνο ο δρόμος της ενίσχυσης και της εκδίωξης των κατακτητών από όλα τα εδάφη μας επαναφέρει την ειρήνη. Θα περάσουμε αυτόν τον δρόμο… Πρέπει να κατοχυρώσουμε νομικά όλα όσα έχουμε πετύχει στην πραγματικότητα. Στην Ουκρανία συγκεκριμένα αποφασίζεται η τύχη της δημοκρατίας στην αντιπαράθεσή της με την τυραννία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Κίεβο: «Τίποτα δεν αλλάζει για την Ουκρανία»
Παράλληλα, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να απελευθερώνει ουκρανικά εδάφη που κατέχονται από τη Ρωσία και ότι «τίποτα δεν αλλάζει».
«Προσπαθώντας να προσαρτήσει τις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα της Ουκρανίας, ο Πούτιν προσπαθεί να αρπάξει εδάφη που δεν ελέγχει καν στο πεδίο», έγραψε στο Twitter ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα.
«Τίποτα δεν αλλάζει για την Ουκρανία: συνεχίζουμε να απελευθερώνουμε τη γη και τον λαό μας, αποκαθιστώντας την εδαφική μας ακεραιότητα».
Τι προηγήθηκε
Νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής (30 Σεπτεμβρίου), ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε τις συνθήκες για την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που κατέχουν εν μέρει οι ρωσικές δυνάμεις, κλιμακώνοντας τον επτάμηνο πόλεμο.
«Αυτή είναι η θέληση εκατομμυρίων ανθρώπων», είπε σε ομιλία του ο Πούτιν ενώπιον εκατοντάδων αξιωματούχων στην Αίθουσα Αγίου Γεωργίου στο Κρεμλίνο. «Οι κάτοικοι του Λουχάνσκ, του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια γίνονται συμπατριώτες μας για πάντα». «Οι άνθρωποι ψήφισαν για το κοινό μας μέλλον».
Σε μια τελετή, που το Κίεβο χαρακτήρισε «ένα τερατώδες σόου του Κρεμλίνου» χωρίς καμία νομική αξία, ο Πούτιν εξαπέλυσε επί 37 λεπτά έναν λίβελο εναντίον της Δύσης, χαρακτηρίζοντάς τη «σκέτο σατανά», προτού υπογράψει τα έγγραφα της συνθήκης με τους εγκατεστημένους από τη Ρωσία επικεφαλής των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.
Στη συνέχεια, όλοι χειροκρότησαν και φώναξαν «Ρωσία! Ρωσία!», μαζί με εκατοντάδες αξιωματούχους, που σηκώθηκαν όρθιοι και ξέσπασαν σε παρατεταμένα χειροκροτήματα.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες μετά την ολοκλήρωση των λεγόμενων δημοψηφισμάτων στα οποία οι εγκαταστημένες από τη Μόσχα φιλορωσικές αρχές στις κατεχόμενες περιοχές ανακοίνωσαν αποτελέσματα με πλειοψηφία έως και 99% υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.
Το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, που ανέφερε ότι ο Πούτιν δεν έχει προς το παρόν σχέδια να επισκεφτεί «τις νέες περιοχές της Ρωσίας».
Στην ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε την Ουκρανία «να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες» και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Καλούμε το καθεστώς του Κιέβου να σταματήσει αμέσως το πυρ, όλες τις εχθροπραξίες και να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε.
Το Κίεβο έχει δεσμευτεί να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία και είπε ότι η απόφαση της Ρωσίας να προσαρτήσει τα εδάφη έχει καταστρέψει κάθε προοπτική συνομιλιών.
Οι προσαρτήσεις των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών σημαίνουν ότι η Ρωσία, η οποία έχει ήδη καταλάβει την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014, διεκδικεί πλέον περίπου το 22% της ουκρανικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων που δεν ελέγχει.
Ο ηγέτης του Κρεμλίνου κράτησε εκατοντάδες συγκεντρωμένους αξιωματούχους να περιμένουν για 18 λεπτά προτού εισέλθει στην επιβλητική αίθουσα με τους κίονες με φρουρούς να ανοίγουν τη δίφυλλη χρυσή πόρτα, καθώς ακούγονταν σάλπισμα.
Στην ομιλία του, ανέτρεξε σε Ρώσους ήρωες από τον 18ο αιώνα έως τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και επανέλαβε τις γνωστές κατηγορίες κατά της Δύσης, κατηγορώντας την για αποικιοκρατικές πρακτικές και υπενθυμίζοντας τη χρήση πυρηνικών όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά της Ιαπωνίας, η οποία είπε συνιστά ένα «προηγούμενο», κατά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι δεν επιδιώκει να ανασυστήσει τη Σοβιετική Ένωση. «Η ΕΣΣΔ χάθηκε, το παρελθόν δεν μπορεί να επανέλθει. Και η Ρωσία δεν την έχει ανάγκη σήμερα, δεν επιθυμούμε κάτι τέτοιο».
Ποια η σημασία της προσάρτησης
Οι εσπευσμένες προσαρτήσεις σημαίνουν ότι οι γραμμές του μετώπου του πολέμου θα διατρέχουν πλέον έδαφος που η Ρωσία διακηρύσσει ότι της ανήκει και που ο Πούτιν έχει πει ότι είναι έτοιμος να υπερασπιστεί με πυρηνικά όπλα εάν χρειαστεί.
Ορισμένοι δυτικοί πολιτικοί χαρακτήρισαν την απειλή μπλόφα – κάτι που ο Πούτιν αρνήθηκε ρητά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τονίζουν ότι έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία για καταστροφικές συνέπειες εάν χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο.
ΟΗΕ και ΗΠΑ αντιδρούν
Η Ουκρανία και δυτικές κυβερνήσεις αναφέρουν ότι τα δημοψηφίσματα, η διεξαγωγή των οποίων ανακοινώθηκε μόλις πριν από 10 ημέρες, και όπου ορισμένοι κάτοικοι αναγκάστηκαν να ψηφίσουν υπό την απειλή όπλου, είναι ψευδή και παράνομα. Κίεβο, Ουάσινγκτον και ΟΗΕ τονίζουν πως η τελετή προσάρτησης δεν έχει καμία νομική αξία.