Ολοκληρώθηκε η δημοσκόπηση της Ζούγκλας η οποία διεξήχθη από την 5η Σεπτεμβρίου έως την 13η Σεπτεμβρίου 2022. Το τελικό σταθμισμένο δείγμα εγκύρων συμμετοχών στην δημοσκοπική έρευνα το οποίο επεξεργάστηκε η επιστημονική ομάδα συνεργατών της Ζούγκλας, ανέρχεται σε 1018 πολίτες άνω των 17 ετών. Οι συμμετέχοντες στο δείγμα αυτό συμπεριλαμβάνονται στην database της Ζούγκλας.
Γενικά στατιστικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά της έρευνας
1) Όπως καταδεικνύει και το παρακάτω διάγραμμα το 84% εκ των συμμετεχόντων είναι άνδρες και το 16% γυναίκες.
2) Το 24% των πολιτών που ψήφισαν ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία 17 – 44 ενώ το 63% στην κατηγορία των 45- 64 . Το 13% ανήκει στην κατηγορία των άνω των 65.
3) Το 87% των ψηφισάντων κατοικούν σε αστικά κέντρα ενώ το 3% στην Περιφέρεια.
4) Εξειδικεύοντας το δείγμα στο παρακάτω διάγραμμα, το 49% των συμμετεχόντων στην έρευνα κατοικούν στην Θεσσαλονίκη, το 41% στην Αττική και το 10 % σε άλλες περιοχές της ελληνικής περιφέρειας.
5) Το 45% των ψηφισάντων έχουν πτυχίο ανώτατης πανεπιστημιακής σχολής , το 27% Ανώτερης και το 28% έχει τελειώσει την Μέση Εκπαίδευση.
Πως βλέπουν και σχολιάζουν οι πολίτες την κοινωνική, οικονομική και πολιτική πραγματικότητα
6) Η πρώτη ερώτηση αφορά την γνώμη των πολιτών ως προς τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Ένας στους δύο πολίτες δηλώνει πώς το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια. Στην δεύτερη θέση με 16% έρχεται η ενεργειακή κρίση ενώ αμέσως μετά βρίσκουμε το μεταναστευτικό. Είναι αξιοπρόσεκτο πως παρά την επικαιρότητα και την σημαντική προβολή από τα ΜΜΕ τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται στην 7η θέση, πολύ χαμηλά δηλαδή και αμέσως μετά την εγκληματικότητα. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μόλις ένα 11% των ψηφισάντων θεωρεί πώς το θέμα των υποκλοπών είναι εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα.
Δείτε το σχετικό διάγραμμα:
7) Το επόμενο ερώτημα έχει ως εξής: «Πώς θα είναι η ζωή σας την επόμενη περίοδο». Οι απαντήσεις είναι χαρακτηριστικές. Το 64%, μία μεγάλη πλειοψηφία δηλαδή, υποστηρίζει πώς η ζωή του θα είναι χειρότερη. Το 20% θεωρεί πώς η ζωή του θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα και μόνον ένα 12% δηλώνει πώς αναμένει πώς η ζωή του θα είναι καλύτερη. Ένα 4% ψηφίζει δεν ξέρω – δεν απαντώ.
8) Στο επόμενο γράφημα καταγράφονται οι εκτιμήσεις των πολιτών ως προς την σοβαρότητα των επιπτώσεων από την υπόθεση των υποκλοπών. Μοιρασμένες οι απαντήσεις λοιπόν. Το 39,8% θεωρεί πώς θα υπάρχει βαρύ πολιτικό κόστος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το 31,8% εκτιμά πως θα υπάρχει μικρό πολιτικό κόστος για τον πρωθυπουργό. Το 19,4% εκτιμά πώς δεν θα υπάρξει κανένα πολιτικό κόστος. Ένα 9% δεν παίρνει θέση και δηλώνει δεν ξέρω δεν απαντώ.
9-10) Το επόμενο διάγραμμα αποτυπώνει τις απαντήσεις των πολιτών σε δύο διαδοχικά ερωτήματα. Πώς κρίνουν δηλαδή την διαχείριση της υπόθεσης των υποκλοπών από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Δείτε το διάγραμμα:
Είναι φανερό πώς οι συμμετέχοντες στην έρευνα της Ζούγκλας δηλώνουν την απογοήτευση τους ως προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς αφού το 71% τους κρίνει ανεπαρκείς και λάθος ενώ ένα 50% εκτιμά ως λανθασμένους και τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ.
11) Προβληματισμό προκαλεί η στάση των συμμετεχόντων στην έρευνα ως προς την συμπεριφορά του Νίκου Ανδρουλάκη, στην υπόθεση των υποκλοπών. Το 48% εκτιμά πώς η στάση που κράτησε ήταν η ενδεδειγμένη. Ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 34% θεωρεί πώς η στάση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ήταν λανθασμένη. Ένα αξιοσημείωτο όσο και δυσεξήγητο μεγάλο ποσοστό του 18% δηλώνει «Δεν ξέρω/ Δεν απαντώ».
Δείτε το παρακάτω διάγραμμα:
Καταλληλότερος Πρωθυπουργός
Στην κλασσική πια ερώτηση ποιος κατά τη γνώμη σας είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός η απάντηση «Κανένας από τους δύο» έρχεται πρώτη με 39,2%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται κατά 1,4 ποσοστιαία μονάδα του Αλέξη Τσίπρα. Το εύρος της διαφοράς δηλαδή έχει εκμηδενιστεί.
Εκλογικός νόμος, μετεκλογική αστάθεια, κυβερνήσεις συνεργασίας
Καλά πληροφορημένοι οι πολίτες σε γενικές γραμμές, δηλώνουν κατά ένα σαρωτικό ποσοστό πώς γνωρίζουν με ποιόν εκλογικό νόμο θα διεξαχθούν οι επερχόμενες εκλογές.
Στο ερώτημα κατά πόσο ο υπάρχων εκλογικός νόμος θα προκαλέσει πολιτική αστάθεια ή όχι, το 24,9% πιστεύει πώς όχι ενώ αντίθετα το αξιοσημείωτο 32,1% πιστεύει πώς ναι μπορεί να προκληθεί πολιτική αστάθεια ενώ ένα 31,5% θεωρεί πώς είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει μία μικρή περίοδος αστάθειας. Με λίγα λόγια πώς από το 60% των συμμετεχόντων εκτιμούν πώς θα υπάρξει μία μικρή η μία μεγαλύτερη προβληματική περίοδος μετά τις επερχόμενες εκλογές λόγω εκλογικού νόμου.
Το επόμενο διάγραμμα αποτυπώνει την γνώμη των συμμετεχόντων στην δημοσκόπηση ως προς αν πρέπει ή όχι να υπάρξουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Είναι ηλίου φαεινότερο πώς οι ψηφίσαντες σε αυτήν την έρευνα προκρίνουν μία συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ –ΠΑΣΟΚ παρά μία συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με την Νέα Δημοκρατία.
Συγκεκριμένα το 75% θεωρεί πώς δεν πρέπει να υπάρξει συνεργασία ΠΑΣΟΚ με την Νέα Δημοκρατία. Το ποσοστό αυτό του όχι μειώνεται σε μόλις 46% ως προς το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι χαρακτηριστικό πώς ενώ το 43% των ψηφισάντων προκρίνει μία μετεκλογική συνεργασία επί κυβερνητικού επιπέδου του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό αυτό θετικής στάσης σε μία συγκυβέρνηση μειώνεται στο μόλις 17% όταν αυτή η προοπτική αφορά το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία.
Δείτε το διάγραμμα:
Πρόθεση ψήφου, συσπειρώσεις και μετακινήσεις ψηφοφόρων και η … αδιευκρίνιστη ψήφος.
Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ως προς την πρόθεση ψήφου επιβεβαιώνουν την αίσθηση που αποτυπώθηκε από τις απαντήσεις σε προηγούμενα ερωτήματα, πώς δηλαδή οι επερχόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική ,πολύ δύσκολα θα αναδείξουν βιώσιμό κυβερνητικό σχήμα. Η άμεση προσφυγή σε δεύτερες κάλπες είναι προφανώς μονόδρομος ενώ θα παραμένει ανοικτό το ερώτημα αν και κατά πόσο θα χρειαστούν, ενδεχομένως, και τρίτες κάλπες.
Η αποτύπωση της πρόθεσης ψήφου καταγράφει και άλλη μία πολύ σημαντική παράμετρο. Ένα 20,5%, δηλαδή ένας στους πέντε ψηφοφόρους ανήκει στην γκρίζα ζώνη της αδιευκρίνιστης ψήφου. Πρόκειται για ένα μεγάλο ποσοστό πίσω από το οποίο κρύβονται ενδεχομένως πολλές εκπλήξεις.
Δείτε τον πίνακα που ακολουθεί:
Η Νέα Δημοκρατία λοιπόν προηγείται με ένα 26,8%, ακολουθούμενη σχεδόν κατά πόδας από τον ΣΥΡΙΖΑ με 23,4% την ώρα που ο «ρυθμιστής» ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ αγγίζει το 8,6%.
Η λεγόμενη «ακροδεξιά ψήφος» ωστόσο διογκώνεται και αφαιρεί από την Νέα Δημοκρατία ποσοστό αλλά και δυναμική. Έτσι η συνολική υπερσυντηρητική – ακροδεξιά ψήφος αγγίζει το 11,8% με φανερή την διογκούμενη απήχηση του κόμματος «Έλληνες για την Πατρίδα» του Ηλία Κασιδιάρη.
Αντιθέτως σε μία πτωτική πορεία φαίνεται να βαδίζει η εκτός ΣΥΡΙΖΑ αριστερή ψήφος με την ΜέΡα25 να αγωνίζεται να εισέλθει στη Βουλή, πράγμα καθόλου εύκολο έως οριακό και την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο 1,1%. Τα ποσοστά των υπολοίπων αριστερών τάσεων και προτάσεων δεν προσθέτουν κάποια αξιοσημείωτη με τα σημερινά δεδομένα, προοπτική.
Η συσπείρωση στη Νέα Δημοκρατία αν και εντονότερη από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ εν τούτοις κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Στην Νέα Δημοκρατία αγγίζει το 63,9% ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ το 67,5%. Οι μετακινήσεις ψηφοφόρων που αφορούν την Νέα Δημοκρατία προσδιορίζονται ως εξής : Ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 17,9% μετακινείται προς τον Κασιδιάρη την ώρα που ένα επιπρόσθετο 2,2% προσανατολίζεται προς το κόμμα του Φαήλου Κρανιδιώτη και του Θάνου Τζήμερου (Εθνική Δημιουργία). Σύνολο εκροών ψηφοφόρων από την Νέα Δημοκρατία προς τα ακροδεξιά της ή την υπερσυντηρητική δεξιά 20,1%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει απώλειες ψηφοφόρων του που μετακινούνται προς το ΠΑΣΟΚ σε ένα ποσοστό της τάξης του 8,8% .
Δείτε τα δύο διαγράμματα με τις συσπειρώσεις και τις μετακινήσεις ψηφοφόρων: