Αφού μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο τουλάχιστον δυο φορές, στην τηλεόραση πολλές περισσότερες και ανέβηκε ως θεατρική παράσταση σε πολλά θέατρα του κόσμου, το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ φτάνει στις νεότερες γενιές μέσα από τις σελίδες ενός «γκράφικ νόβελ».

Τη σχετική άδεια έδωσε το Ίδρυμα Άννα Φρανκ που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Σιντ Γιάκομπσον, ενώ τα σχέδια φέρουν την υπογραφή του Έρνι Κόλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί βλέπουν στην έκδοση, που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον εκδοτικό οίκο Hill & Wang, κάτι περισσότερο από ένα κόμικ. Αναγνωρίζουν μια επιμελέστατη και ιστορικά ακριβή καταγραφή της ιστορίας της οικογένειας Φρανκ.

Το πορτρέτο της Άννας που σκιαγραφούν οι δυο δημιουργοί είναι το πορτρέτο ενός εξωστρεφούς και ομιλητικότατου κοριτσιού, που είχε καθαρές ιδέες και ονειρεύεται να γίνει δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Οι Σιντ Γιάκομπσον και Ερνι Κόλον δεν περιγράφουν μια ηρωίδα ή ένα θύμα της ναζιστικής θηριωδίας αλλά μια κανονική έφηβη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νήμα της αφήγησης ξεκινά από τον Όττο, πατέρα της Άννας, και το γάμο του με την Έντιθ στις 12 Μαΐου του 1925. Με τη χρήση του φλας μπακ παρακολουθούμε τη ζωή του ως φοιτητή και την επιστράτευσή του όταν ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Όττο θα πολεμήσει ηρωικά, θα προαχθεί στο βαθμό του λοχαγού και θα παρασημοφορηθεί με το μετάλλιο του Σιδηρού Σταυρού.

 Πρόκειται για γεγονότα στα οποία η Άννα Φρανκ αναφέρεται μόνο αποσπασματικά στο ημερολόγιό της. Η λεπτομερής καταγραφή αυτών των γεγονότων δίνει μια ακόμη πιο ρεαλιστική εικόνα της τραγωδίας που έζησε ένας Εβραίος της γερμανικής μεσαίας τάξης. Όπως και οι υπόλοιποι Εβραίοι της Γερμανίας, ο Οττο Φρανκ θα δει λίγα χρόνια στη χώρα του να γίνεται κυρίαρχη ιδεολογία ο εθνικοσοσιαλισμός. Η καθημερινότητα της οικογένειας Φρανκ εναλλάσσεται στις σελίδες του κόμικς με ιστορικά γεγονότα όπως η έκδοση του δίτομου βιβλίου του Αδόλφου Χίτλερ «Ο αγών μου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης