Λίγες ώρες πριν τις οφειλόμενες «εξηγήσεις» Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, αρχίζει να διαφαίνεται η στρατηγική διαχείρισης που έχει χαράξει η κυβέρνηση μετά την αποτυχία των διαρροών περί εμπλοκής τρίτων χωρών στην υπόθεση. Άλλωστε, η παραίτηση – αποπομπή των Δημητριάδη και Κοντολέοντα έδωσε τα πρώιμα σημάδια ως προς τις επιλογές του ιδίου του πρωθυπουργού. Να χτίσει δηλαδή ένα τείχος προστασίας γύρω του, καλλιεργώντας την εντύπωση πως ο επικεφαλής της κυβέρνησης ούτε γνώριζε, ούτε άκουσε, ούτε ποτέ κανένας τον πληροφόρησε περί της άρσης του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του Νίκου Ανδρουλάκη, κατόπιν εντολής της Εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου.
Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι δια νόμου η ΕΥΠ έχει τεθεί υπό την άμεση εποπτεία του πρωθυπουργού και πως το άτομο που ανέλαβε τη διαχείριση του ελέγχου της ΕΥΠ ήταν ο Γρηγόρης Δημητριάδης, Γενικός Γραμματέας του Κυριάκου Μητσοτάκη και νούμερο δύο της Κυβέρνησης ως αναμφισβήτητος Προϊστάμενος του Επιτελικού Κράτους, με έδρα το Μαξίμου, το οποίο «στήθηκε» πάλι δια νόμου κατόπιν προσωπικών επιλογών του πρωθυπουργού.
Ως εκ τούτου και μετά την παρέλευση κάποιων εικοσιτετράωρων από τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου, εκτιμάται πώς το Μαξίμου θα ακολουθήσει τακτικές που θα του διασφαλίζουν πολιτικό χρόνο.
Οι τακτικές αυτές θα προσβλέπουν:
- Στην αποφυγή άμεσης πολιτικής σύγκρουσης εντός και εκτός Βουλής, με την αποδοχή κάποιας πολιτικής ευθύνης, αλλά η οποία θα εξισορροπείται από μία «Δημόσια Συγνώμη» προς τον Νίκο Ανδρουλάκη με στόχο την εκτόνωση των πιέσεων. Αυτό άλλωστε το νόημα είχε και η «συνθηματική» δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα «Το Βήμα» περί «Μεγάλης Συγγνώμης».
- Να «χαθεί» η πολιτική μπάλα με τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει το σκάνδαλο αφού ως γνωστόν εάν κάποιος επιθυμεί να ξεχαστεί ή να ακυρωθεί η δυναμική κάποιας πολιτικής κρίσης, ο μόνος τρόπος είναι να ανατεθεί η υπόθεση σε κάποια κοινοβουλευτική επιτροπή.
- Να διασφαλιστεί όσο το δυνατόν περισσότερος πολιτικός χρόνος ώστε να διερευνηθεί πλήρως το πολιτικό τοπίο για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις ως προς τον χρόνο προσφυγής στις κάλπες.
Εν αναμονή της παρέμβασης Μητσοτάκη για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, νέα επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε το απόγευμα της Κυριακής, ο Νίκος Ανδρουλάκης. Συγκεκριμένα, ο κ. Ανδρουλάκης σε δήλωσή του που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητά από τον πρωθυπουργό να μάθει για ποιο λόγο ήταν υπό παρακολούθηση και επίσης ρωτά ποιοι κατέχουν το κατασκοπευτικό «υπερόπλο» Predator στην Ελλάδα.
Επίθεση στη Κυβέρνηση και από το ΣΥΡΙΖΑ
«Ενώ όλοι περιμένουμε την εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη, που από ό,τι φαίνεται όπως κάθε κατηγορούμενος έλαβε 48ωρη προθεσμία για να απολογηθεί, παρακολουθούμε έκπληκτοι τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της ΝΔ να λειτουργεί με όρους κοινών εκβιαστών», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook.
Ο πρόεδρος τους ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τονίζει ότι «οι στοχευμένες “διαρροές” για τον Νίκο Ανδρουλάκη, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μετά το επίσημο έναυσμα που έδωσε με δήλωσή του ο επικεφαλής του γραφείου τύπου της ΝΔ, επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους μας. Ότι οι αυτουργοί των παράνομων παρακολουθήσεων συνδέονται με πρακτικές μαφίας».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζει ότι «ο κ. Μητσοτάκης καλά θα κάνει να κλείσει τη βάνα του οχετού, πριν πνιγεί μέσα του ο ίδιος».
Πλήρη διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη ζητούν και τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής
«Ναι» στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις λέει το ΚΚΕ, με τον Περισσό να ζητάει επίσης να συμπεριληφθούν και οι υποθέσεις των συνακροάσεων στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε δήλωσή του αναφέρει ότι: «Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων φέρνει στην επιφάνεια ένα σκοτεινό περιβάλλον κι ένα διάτρητο θεσμικό πλαίσιο. Το ΚΚΕ συμφωνεί στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και θα συμβάλλει για την αποκάλυψη όλων των πτυχών της υπόθεσης. Θα ζητήσει, επίσης, να συμπεριληφθούν ως αντικείμενο της επιτροπής και οι υποθέσεις “συνακροάσεων” στην έδρα της ΚE του ΚΚΕ».
Από το καλοκαίρι του 2019, «το ΜέΡΑ25 καταγγέλλει μέσα κι έξω από τη Βουλή την πολιτική επιλογή του εξορμπανισμού της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του» τονίζει σε δήλωση του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης για τις παρακολουθήσεις.
Η Ελληνική Λύση, σε ανακοίνωσή της ανέφερε, «συμφωνεί με την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το θέμα των υποκλοπών, η οποία πλέον της καταγγελίας του κ. Νίκου Ανδρουλάκη θα πρέπει να διερευνήσει και τις σοβαρότατες καταγγελίες για την παρακολούθηση 17 Ελλήνων βουλευτών, κάποιοι εκ των οποίων συμμετείχαν σε επιτροπές ύψιστης εθνικής σημασίας».