Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις του, τέως πλέον, Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη και του πρώην διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτη Κοντολέωντα.
Οι δύο – μέχρι πρότινος – αξιωματούχοι παραιτήθηκαν, με αφορμή την υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, κ. Νίκου Ανδρουλάκη, όταν ήταν ακόμη ευρωβουλευτής, ο καθείς για διαφορετικούς λόγους.
Οι παραιτήσεις έγιναν αποδεκτές και ήδη ορίστηκαν οι αντικαταστάτες τους. Στη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού τοποθετήθηκε ο Γιάννης Μπρατάκος, ο οποίος παραιτήθηκε για το λόγο αυτό από τη θέση του Προέδρου του ΕΒΕΑ. Νέος διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο οποίος και θα ενημερώσει την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της βουλής όταν επανεκκινήσουν οι εργασίες της.
Κυβερνητικές πηγές με αφορμή την παραίτηση Γρηγοριάδη ανέφεραν ότι ο πρώην Γενικός Γραμματέας έχει επανειλημμένα στοχοποιηθεί για να πληγεί ο πρωθυπουργός. «Η παραίτηση έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του όλο το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζεται με ένταση. Ο κ. Δημητριάδης έχει στοχοποιηθεί επανειλημμένως με μυθεύματα και συκοφαντίες με σκοπό να τρωθεί ο ίδιος και να πληγούν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός», σημείωσαν χαρακτηριστικά οι πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, «κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων», όπως τονίστηκε σε κυβερνητική ενημέρωση.
Σχολιάζοντας την παραίτηση, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν: «Πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός τον οποίο αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πως ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ.
Κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια».
Ανδρουλάκης: «Η Βουλή πρέπει να προχωρήσει στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής»
«Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, αναφορικά με την υπόθεση παρακολούθησής του.
Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές», δήλωσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πέπλο σιωπής και απαξίωσης με το οποίο προσπάθησαν να καλύψουν μια τόσο σοβαρή υπόθεση».
Δε θα επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει αυτό το μείζον ζήτημα που θίγει τον πυρήνα της λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας στην πατρίδα μας. Είναι δημοκρατικό μας καθήκον να προστατεύσουμε τα ανθρωπινά δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών
— Nikos Androulakis (@androulakisnick) August 5, 2022
«Ναι» στην εξεταστική απάντησε η κυβέρνηση
Θετικά απάντησε η κυβέρνηση στο αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το θέμα των υποκλοπών.
Επιπλέον, θετικά απάντησε και στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ, που με άτυπη ενημέρωση ζήτησε εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
«Σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση Εξεταστικής, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα, η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά», σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου.
Συνεδριάζει στις 12.00 η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής είναι πάνω στο τραπέζι της Κουμουνδούρου. Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη του Α. Τσίπρα με το επιτελείο του και θα τεθεί και στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος που συγκάλεσε εκτάκτως ο Α. Τσίπρας. Συζητήθηκε επίσης και το ενδεχόμενο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία να ζητήσει την σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Από την Κουμουνδούρου σημείωσαν ότι «τίποτα δεν θα ξεχαστεί και θα υπάρξει καταλογισμός ευθυνών», ενώ έκαναν λόγο για το ελληνικό WaterGate, το WaterGate του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι ηχηρές παραιτήσεις υπό το βάρος του σκανδάλου των παρακολουθήσεων αποτελούν ομολογία ενοχής και επιβεβαιώνουν τις ευθύνες του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για το δικό του «watergate».
Είναι ζήτημα Δημοκρατίας.— Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) August 5, 2022
Από το ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν ακόμη ότι «το καθεστώς Μαξίμου πιάστηκε επ’ αυτοφώρω και ο επικεφαλής του καθεστώτος, ο κ. Μητσοτάκης, προφανώς όχι μόνο γνώριζε αλλά είναι ο ενορχηστρωτής των υποκλοπών». «Διαβεβαιώνουμε ωστόσο τον κ. Μητσοτάκη ότι τίποτα δε θα μείνει στο σκοτάδι»
Διαβάστε επίσης: