Επιμέλεια: Γιώργος Στογιάννος
Προτομή του «πατέρα» του βιετναμέζικου έθνους, Χο Τσι Μινχ, θα στηθεί στην Έδεσσα, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα από το Βιετνάμ, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Ο Χο Τσι Μινχ ήταν Βιετναμέζος κομμουνιστής επαναστάτης και πολιτικός που διατέλεσε πρωθυπουργός (1946–1955) και πρόεδρος (1945–1969) της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ (Βόρειο Βιετνάμ).
Ο Χο Τσι Μινχ υπήρξε ο ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ, πολέμησε στο Μακεδονικό Μέτωπο την περίοδο ’16-’17 στις τάξεις του γαλλικού στρατού και για τον λόγο αυτό συμφωνήθηκε να υπάρξει προτομή του στην Έδεσσα, η οποία θα αναδεικνύει αυτό το γεγονός.
Σε δηλώσεις του από το Βιετνάμ, ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Κάτι το οποίο συνδέει τις δύο χώρες και δεν είναι ευρύτερα γνωστό: ο Πρόεδρος Χο Τσι Μινχ, ο ιδρυτής του Βιετνάμ, πολέμησε στο Μακεδονικό Μέτωπο την περίοδο ’16-’17 στις τάξεις του γαλλικού στρατού. Συμφωνήσαμε, λοιπόν, να υπάρξει προτομή του στην Έδεσσα, η οποία να αναδεικνύει αυτό το γεγονός. Επίσης, συζητήσαμε για τη μεταφορά της τέφρας του Έλληνα μαχητή Σαραντίδη, ο οποίος πολέμησε με τον Βιετναμικό στρατό κατά τον πόλεμο της Βιετναμικής Ανεξαρτησίας, και τον οποίο οι Βιετναμέζοι θυμούνται με αγάπη».
Με αφορμή την τοποθέτηση προτομής του ιστορικού ηγέτη του Βιετνάμ στην Έδεσσα, η «Ζούγκλα» επικοινώνησε με τον Τάσο Δίου, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πέλλας και πρώην αντιδήμαρχο πολιτισμού Έδεσσας, που ήταν από τους πρωτεργάτες του εν λόγω εγχειρήματος.
Ακούστε το ηχητικό:
Αναλυτικά όσα μας είπε ο Τάσος Δίου:
Το θέμα προέκυψε πριν από περίπου μία δεκαετία όταν πήραμε τις πληροφορίες από τον πρώτο πρέσβη του Βιετνάμ, ο οποίος είχε κάνει μια επίσκεψη στην Έδεσσα και μας είχε πει ότι ο πρόεδρος Χο Τσι Μινχ υπηρετούσε στο γαλλικό στρατό στο μακεδονικό μέτωπο στην Έδεσσα. Από κει και πέρα είχε στα χέρια του μια συνέντευξη του δημοσιογράφου Σόλων Γρηγοριάδη, ο οποίος ήταν πολεμικός ανταποκριτής στο Βιετνάμ και είχε συνάντηση με τον Χο Τσι Μινχ και του το είχε πει ο ίδιος. Μάλιστα θυμόταν το χαρακτηριστικό φρούτο της πόλης τα κεράσια. Από κει και πέρα ξεκινήσαμε την ανάπτυξη των σχέσεων με το Βιετνάμ.
Ποια η σημασία της κίνησης για την περιοχή;
Σίγουρα ιστορική και πολιτιστική, είναι καλό που έχουμε συμφωνήσει δύο πόλεις να αδελφοποιηθούμε, με την γενέτειρα πόλη του Βιετνάμ, να υπάρχουν τουριστικές και επαγγελματικές σχέσεις.
Πριν από περίπου δύο μήνες μας επισκέπτηκε ο πρέσβης ξανά και πάλι στην πόλη καθώς λόγω της πανδημίας του κορωνοιού και των είχαν σταματήσει οι διαδικασίες, αλλά τώρα είμαστε στην τελική ευθεία για την αδελφοποίηση και την κατασκευή του μνημείου. Από κει και πέρα κατέθεσα πρόταση στο επιμελητήριο στην οποία ζητάμε να γίνει επιχειρηματική αποστολή στη χώρα με επιχειρήσεις του νομού σε διάφορους τομείς και βρισκόμαστε σε διαδικασία να την προχωρήσουμε στα τέλη της χρονιάς.
Πώς χρηματοδοτήθηκε η κίνηση;
Κάποια λίγα έξοδα θα καλυφθούν από τον δήμο της Έδεσσας και το μνημείο θα το στείλει η κυβέρνηση του Βιετνάμ.
Σίγουρα πιστεύω ότι οι σχέσεις μιας μικρής πόλης όπως είναι η Έδεσσα μπορεί να έχει μεγάλο τουριστικό και επιχειρηματικό αντίκτυπο.