Να προχωρήσει στην πράξη η εφαρμογή των κινήτρων για την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών σε σπίτια, κτίρια, οικόπεδα ή γήπεδα ζητά η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), με ανακοίνωση της.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Π. Παπασταματίου, οι μικρές ανεμογεννήτριες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Απαλλάσσονται από τις άδειες παραγωγής, εγκατάστασης και λειτουργίας αν η συνολική ισχύς δεν υπερβαίνει τα 100 kW.

-Απαλλάσσονται από την Έγκριση Περιβαλλοντικών όρων αν εγκαθίστανται σε κτίρια ή εντός οργανωμένων βιομηχανικών υποδοχέων. Επίσης απαλλάσσονται από ΕΠΟ αν η συνολική ισχύς δεν υπερβαίνει τα 20 kW (αν σε απόσταση μικρότερη από 150 μ υφίσταται και άλλη ανεμογεννήτρια τότε πρέπει να χορηγηθεί ΕΠΟ).

-Απολαμβάνουν τιμή πώλησης της ενέργειας προς το δίκτυο 250 €/ΜWh εφόσον η συνολική ισχύς δεν υπερβαίνει τα 50 kW.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Για να επιτευχθούν τα πολλαπλασιαστικά οφέλη των μικρών ανεμογεννητριών, η Πολιτεία πρέπει να αντλήσει διδάγματα από τις εμπειρίες του παρελθόντος και να διασφαλίσει ότι το γράμμα και το πνεύμα των ανωτέρω διατάξεων που περιλαμβάνονται στο νέο νόμο 3851/2010, θα τηρηθούν πιστά τόσο από τα όργανά της όσο και από τους ενδιαφερόμενους πολίτες”, τονίζει ο κ. Παπασταματίου και καλεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής:

-να λάβει μέριμνα στις Υπουργικές Αποφάσεις που ετοιμάζει, για την αδειοδότηση των μικρών ανεμογεννητριών ώστε να μην μένει καμία αμφιβολία για την εφαρμογή των ανωτέρω αδειοδοτικών απλοποιήσεων,

-να αποσαφηνίσει ότι οι διατάξεις του νόμου ισχύουν προφανώς και εφαρμόζονται άμεσα ακόμα και αν δεν έχουν προλάβει να προσαρμοστούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις στις νέες διατάξεις του ν. 3851/2010,

-να καθορίσει σε συνεργασία με το Διαχειριστή Δικτύου και τον ΔΕΣΜΗΕ σαφείς διαδικασίες για τον μονοσήμαντο καθορισμό του μεγέθους της κάθε εγκατάστασης ώστε να μην γίνονται καταχρήσεις ή τεχνητές κατατμήσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης