Μετά τις προκλητικές και ακραίες τοποθετήσεις των υπουργών του Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, που ούτε λίγο ούτε πολύ προσπαθούν να αμφισβητήσουν ευθέως την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, διεκδικώντας νησιά του Αιγαίου, από χθες  η εξωτερική πολιτική της γείτονος χώρας πέρασε πλέον σε άλλο επίπεδο. Απ’ ότι φαίνεται η όρεξη των Τούρκων έχει ανοίξει πλέον για τα καλά. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που προσαρμόζουν τις διεκδικήσεις τους ακόμη και σε επίπεδο… κουζίνας, μαγειρικής και ψησίματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πως αλλιώς θα μπορούσε να  εξηγηθεί το πρωτοσέλιδο θέμα της τουρκικής εφημερίδας Al Aksam, (πάνω δεξιά)  η οποία ξιφουλκεί εναντίον της ώρας μας με τον τίτλο  «Οι Έλληνες διεκδικούν την κουζίνα μας». Το εν λόγω δημοσίευμα στο κεντρικό θέμα της εφημερίδας, θέτει θέμα σχετικά με το αν το κοκορέτσι και το ιμάμ μπαϊλντί είναι τουρκικά ή ελληνικά πιάτα.

Στο ρεπορτάζ, μάλιστα φιλοξενούνται απόψεις διαφόρων ειδικών οι οποίοι  επιχειρηματολογούν υπέρ της τουρκικής προέλευσης των δύο συγκεκριμένων εδεσμάτων, που κακά τα ψέματα είναι ευρύτατα διαδεδομένα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Συνεχίζοντας στους ίδιους… επιθετικούς τόνους, το ρεπορτάζ, αναφέρει ακόμη ότι  οι ισχυρισμοί των Ελλήνων πως τα δύο συγκεκριμένα φαγητά είναι ελληνικά δεν ευσταθούν και αναλύουν ότι είναι δημιουργίες της τουρκικής κουζίνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μετά τον μπακλαβά και το τζατζίκι, η Ελλάδα οικειοποιείται το κοκορέτσι και το ιμάμ μπαϊλντί» γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

 

Ώρες είναι τώρα, που πήραν φόρα οι γείτονες και διεκδικούν από …νησιά μέχρι φαγητά, να θελήσουν να οικειοποιηθούν και το κατ’ εξοχήν ελληνικό φαγητό, τη φασολάδα. 

Ναι, τη φασολάδα, το αγαπημένο φαγητό του λαϊκού ήρωα του θεάτρου Σκιών, του Καραγκιόζη. Που το τιμά δεόντως όποτε το βρει, ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται να έρθει αντιμέτωπος με  τον Πασά ή τον Βεληγκέκα. Για ευνόητους βέβαια λόγους…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης