Ακραίοι καύσωνες και καταστροφικές πυρκαγιές που αφανίζουν τεράστιες εκτάσεις χτυπούν τη Δυτική Ευρώπη, με τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία να αντιμετωπίζουν τις ορατές σε όλους πλέον συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ο τρομερός καύσωνας αναμένεται να μετακινηθεί βορειότερα, καθώς και η Μεγάλη Βρετανία ετοιμάζεται για πρωτοφανείς θερμοκρασίες που θα φτάσουν στα επίπεδα των 40 βαθμών Κελσίου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στη Γαλλία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους καθώς οι δασικές πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες στη νοτιοδυτική Γαλλία, όπως είπαν την Παρασκευή οι αρχές.

Περισσότεροι από 1.000 πυροσβέστες υποστηριζόμενοι από εννέα πυροσβεστικά αεροσκάφη, μάχονται από την Τρίτη να θέσουν υπό έλεγχο δύο πυρκαγιές που αναζωπυρώθηκαν από τον καύσωνα και από τους ισχυρούς ανέμους. «Οι συνθήκες παραμένουν αντίξοες», ανέφεραν οι αρχές του νομού Ζιρόντ, όπου μαίνεται η πυρκαγιά. Οι φωτιές έχουν κάψει συνολικά 73.000 στρέμματα, με 20.000 από αυτά να έχουν καεί τη νύχτα της Πέμπτης διάρκεια της χθεσινής νύχτας. Λόγω των συνθηκών καύσωνα που επικρατούν, μάλιστα, παρατηρείται το φαινόμενο αυτανάφλεξης καλλιεργειών και δασικών εκτάσεων, κάτι που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια άλλη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε την Πέμπτη στην πόλη Ταρασκόν της νοτιοανατολικής Γαλλίας και κατέκαψε 10.000 στρέμματα τέθηκε υπό έλεγχο, σύμφωνα με τους πυροσβέστες.

Μια από τις δύο φωτιές στη Ζιρόντ είναι κοντά στην πόλη Λαντιρά νότια του Μπορντό, όπου έχουν καεί 42.000 στρέμματα, έχουν κλείσει δρόμοι και έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους άλλοι 480 κάτοικοι ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε σχεδόν 1.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άλλη πυρκαγιά, η οποία έχει ήδη κάψει 31.000 στρέμματα, σημειώθηκε κατά μήκος της Ακτής του Ατλαντικού στη Γαλλία, κοντά στον «Αμμόλοφο του Πιλά», τον υψηλότερο αμμόλοφο στην Ευρώπη, στην περιοχή του Κόλπου του Αρκασόν. Περίπου 6.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν την Τετάρτη από τους γειτονικούς κατασκηνωτικούς χώρους και άλλοι 4.000 νωρίς χθες Πέμπτη. Τρία σπίτια και δύο εστιατόρια καταστράφηκαν στη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή, σύμφωνα με τις αρχές.

Συνδρομή από την Ελλάδα

Με δύο αεροσκάφη Canadair CL-415 θα συνδράμει η Ελλάδα τη Γαλλία, έπειτα από αίτημα των γαλλικών αρχών, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU. Με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, η Ελλάδα έθεσε στη διάθεση του Μηχανισμού δύο αεροσκάφη Canadair CL-415, τα οποία έχουν ήδη αναχωρήσει για τη Γαλλία. 

«Είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία ενεργοποιεί το rescEU αιτούμενη συνδρομή για αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και η Ελλάδα είναι η πρώτη και μόνη, μέχρι στιγμής, χώρα που ανταποκρίθηκε στο αίτημα, στηρίζοντας έμπρακτα και με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Θερμές ευχαριστίες έχουν ήδη εκφράσει οι γαλλικές Αρχές για την ελληνική κινητοποίηση», σημειώνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ανακοίνωσή του.

Ο καύσωνας φέρνει αρνητικές ειδήσεις για την οικονομία

Οι καύσωνες επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη της οικονομίας στην Γαλλία, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών οι οποίοι υπενθυμίζουν ότι ο καύσωνας του 2003 είχε ως αποτέλεσμα την μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2%.

Σημειώνουν, ωστόσο, ότι εκείνη την εποχή ο καύσωνας είχε διαρκέσει δύο εβδομάδες ενώ φέτος έχει ήδη σημειωθεί ένας τον Ιούνιο και ένας τον Ιούλιο.

Η κάμψη της οικονομίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην μείωση της κατανάλωσης, κυρίως ενδυμάτων αλλά και τροφίμων, καθώς επίσης και στην μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας που παρατηρείται όταν το θερμόμετρο ανεβαίνει πάνω από τους 33 βαθμούς, πρωτίστως στον γεωργικό τομέα.

Πύρινα μέτωπα στην Πορτογαλία

Με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου, πυρκαγιές σάρωσαν πολλές περιοχές της κεντρικής Πορτογαλίας. Η Αρχή Πολιτικής Προστασίας δήλωσε ότι εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από διάφορα χωριά και περίπου 160 άνθρωποι -μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 70 πυροσβέστες- χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη. «Μιλάμε για πολύπλοκες καταστάσεις, πολλούς πόρους προς διαχείριση και μια πολύ μεγάλη πληγείσα περιοχή», δήλωσε ο διοικητής της Πολιτικής Προστασίας Αντρέ Φερνάντες.

Στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, μια επαρχία δημοφιλή στους τουρίστες, οι αρχές απέκλεισαν την πρόσβαση στο πολυτελές θέρετρο Κουίντα ντο Λάγκο και σε ένα γήπεδο γκολφ, λόγω των πυκνών καπνών που κάλυψαν την περιοχή. «Η φωτιά μπαίνει σε αστική ζώνη, με πολλή ξηρή βλάστηση Ανησυχούμε και αυτό λέμε στον κόσμο», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μάρκες, ένας εργαζόμενος στην υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Θερμοκρασίες-ρεκόρ στην Ισπανία

Στην Εστρεμαδούρα της Ισπανίας, οι πυροσβέστες απομάκρυναν μερικές εκατοντάδες κατοίκους για προληπτικούς λόγους, καθώς εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τη φωτιά που πέρασε στην επαρχία της Σαλαμάνκα. Μεγάλα τμήματα της Εστρεμαδούρα, της Ανδαλουσίας και της Γαλικίας έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό λόγω του καύσωνα. Η μετεωρολογική υπηρεσία AEMET προβλέπει ότι η θερμοκρασία θα ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ των 47,4 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2021.

Ετοιμάζεται για ακραίο καύσωνα η Μεγάλη Βρετανία

Τη Δευτέρα και Τρίτη η μετεωρολογική υπηρεσία της Μεγάλης Βρετανίας προβλέπει ότι η θερμοκρασία σε διάφορες περιοχές της Αγγλίας μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Γι αυτό το λόγο έχει εκδώσει κόκκινο συναγερμό για ακραία ζέστη σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μεταξύ άλλων για το Λονδίνο αλλά και περιοχές που εκτείνονται από την κεντρική Αγγλία μέχρι νοτιοδυτικά στο Μάντσεστερ και νοτιοανατολικά μέχρι το Γιορκ.

Όπως επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο που μπορεί να έχει «σοβαρό αντίκτυπο σε ανθρώπους και υποδομές».

Με τη σειρά τους, οι Υγειονομικές αρχές της χώρας έχουν ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού για υψηλές θερμοκρασίες από το 3 στο 4 που είναι το μέγιστο. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι χαρακτηρισμένο «Εθνική Έκτακτη Ανάγκη» καθώς προβλέπεται «Σοβαρός ή Παρατεταμένος Καύσωνας».

Πρακτικά αυτό σημαίνει, όπως τονίζει ο Αρμόδιος Οργανισμός Ασφάλειας Υγείας (UKHSA), ότι θα πρέπει όλοι οι πολίτες να πάρουν τα μέτρα τους για να προφυλαχτούν από τη ζέστη.

«Όχι μόνο οι λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά ακόμη και υγιή άτομα με καλή φυσική κατάσταση», όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο UKHSA.

Αν επαληθευθεί η εκτίμηση της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Βρετανίας, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που καταγράφεται τόσο υψηλή θερμοκρασία.

Μέχρι σήμερα το υψηλότερο ρεκόρ είναι 38,7 βαθμοί Κελσίου και σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου του 2019 στο Βοτανικό Κήπο του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης