Την ικανοποίησή τους για την καθιέρωση της 6ης Απριλίου ως ημέρας μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού, εξέφρασαν σειρά βουλευτών, τοποθετούμενοι επί σχετικής διάταξης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, που ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης είπε ότι η καθιέρωση της ημέρας Θρακικού Ελληνισμού είναι μια οφειλόμενη υποχρέωση απέναντι στη μνήμη των Θρακιωτών μας. “Υποχρέωση “για αυτά τα οποία έχει περάσει ο ελληνισμός της Θράκης, για αυτά τα οποία πέρασαν οι πρόγονοί μας εκεί, και οι δικοί μου πρόγονοι παρεμπιπτόντως, στην ανάγκη να τιμούμε και να διατηρούμε ζωντανή και άσβεστη αυτήν τη μνήμη, για να ξέρουμε με ποιον τρόπο φτάσαμε ως εδώ” είπε ο κ. Βορίδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διαχρονική προσφορά και παρουσία των Θρακιωτών σε όλες τις μεγάλες διεκδικήσεις και αγώνες των Ελλήνων στο πέρασμα των αιώνων, αναφέρθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αναστασία Γκαρά. Όπως, είπε, οι Θρακιώτες διαχρονικά προσέφεραν στην πατρίδα, παρά τις κακουχίες, του διωγμούς, τις δολοφονίες, τις διώξεις και τους εκτοπισμούς που υπέστησαν, με αποκορύφωμα το «Μαύρο Πάσχα» του 1914.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας (ΝΔ) Α. Κουτσούμπας είπε ότι “πρέπει όλοι να αγκαλιάσουμε και να επαινέσουμε” την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να καθιερώσει την Ημέρα του Θρακικού Ελληνισμού.

Θα υπερψηφίσουμε τη διάταξη, όμως, δεν μπορούμε να μην αναδείξουμε ότι πρόκειται για μια ακόμα επικοινωνιακή πρωτοβουλία της κυβέρνησης, είπε ο εισηγητής της μειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ) Δ. Καλαματιανός, “Η καθιέρωση ημέρας μνήμης δεν επιλύει κανένα από τα υπαρκτά προβλήματα της Θράκης. Τα έχετε αφήσει όλα άλυτα εδώ και τρία χρόνια ή τα έχετε διογκώσει”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης είπε ότι η καταδίκη της βίαιης και συστηματικής εκδίωξης των ελληνικών πληθυσμών από την περιοχή της Ανατολικής Θράκης που ξεκίνησε στις 6 Απρίλη του 1914 είναι υποκριτική, αν δεν συνοδεύεται με τη συνολική καταδίκη των αιτίων των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων τότε και σήμερα. Σημείωσε επίσης ότι την ίδια μέρα (6 Απρίλη) του 1941 ξεκίνησε η επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας εναντίον της χώρας μας [..] και κατά συνέπεια [..] κινδυνεύει να επισκιάσει την επέτειο μιας ακόμα μεγαλύτερης θηριωδίας του ιμπεριαλισμού εναντίον του λαού μας.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου είπε ότι το σχετικό αίτημα των απανταχού Θρακιωτών έγινε δεκτό και υλοποιείται από την κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ αναφέρθηκε και στη διακομματική επιτροπή για τη Θράκη, το πόρισμα της οποίας “αποτελεί σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής”.

Μεγάλη, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα για τον Θρακικό Ελληνισμό, ο βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Δημοσχάκης: “Σήμερα οι απανταχού Θρακιώτες αισθανόμαστε συγκίνηση, δικαίωση αλλά και ελπίδα, καθώς με το παρόν νομοσχέδιο, προβλέπεται η νομική θεσμοθέτηση της 6ης Απριλίου ως ημέρα τιμής και μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού, μιας ημέρας που συμπίπτει με το μαύρο Πάσχα των Θρακών της 6ης Απριλίου του 1914, η οποία αποτελεί για κάθε θρακική οικογένεια ημέρα απέραντου πόνου και ξεριζωμού από τις πατρογονικές εστίες”.

Ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Δερμεντζόπουλος είπε ότι υπήρξαν πολλές ενέργειες “προκειμένου η συστηματική εξόντωση των Ελλήνων της Θράκης και ιδίως της Ανατολικής Ρωμυλίας να τιμηθεί θεσμοθετημένα και να υπενθυμίζει πλέον επίσημα σε όλους μας τους τεράστιους διωγμούς που υπέστησαν οι Θρακιώτες, πρακτικές και ενέργειες που υιοθετήθηκαν κατά τον ίδιο τρόπο κατά του ποντιακού και μικρασιατικού ελληνισμού”.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Κελέτσης είπε ότι σήμερα, που κλείνουν τρία χρόνια από την ημέρα που ΝΔ παρέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου, “κάνει σε εμάς τους Θρακιώτες ένα μεγάλο δώρο” που “ήταν μια οφειλόμενη τιμή προς τον Θρακικό Ελληνισμό για τους αγώνες, τους διωγμούς που υπέστη τα δύσκολα χρόνια, τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, από τους Τούρκους, από τους Νεότουρκους, με πολλά θύματα και κυρίως με αποτέλεσμα τον ξεριζωμό των Θρακιωτών από τις πατρίδες τους, από τις πατρογονικές εστίες”.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Αθανάσιος Λιούπης μίλησε για σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών, της θέσπισης της 6ης Απριλίου ως ημέρας του Θρακικού Ελληνισμού, “μια ημέρας ιστορικής μνήμης με την οποία, τιμούμε τους Έλληνες της Ανατολικής Θράκης ώστε να θυμόμαστε τα ιστορικά γεγονότα και όσα τραγικά βίωσαν μετά το 1914”.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Ευστάθιος Κωνσταντινίδης εξέφρασε την τιμή που αισθάνεται “λόγω και της θρακικής μου καταγωγής από τη μητρική γραμμή, για τη νομοθετική πρωτοβουλία της καθιέρωσης της 6ης Απριλίου ως ημέρας μνήμης του θρακικού ελληνισμού, πράξη που ικανοποιεί το ανεκπλήρωτο μέχρι σήμερα εθνικό χρέος της ελληνικής πολιτείας απέναντι στους διωγμούς και τους βασανισμούς αθώων θυμάτων απέναντι στους πρόσφυγες απογόνους τους, που κράτησαν ζωντανό το κερί της μνήμης και το αίτημα για την αναγνώριση της γενοκτονίας απέναντι στην ιστορική αλήθεια, που είναι μεν αυθεντική και ανύπαρκτη, αλλά αν δεν την τιμήσεις, αν δεν την προστατεύσεις από τους εχθρούς της λήθης και της παραχάραξης, κινδυνεύει να φθαρεί στο διάβα του χρόνου. Είναι μια ιστορική αλήθεια που δεν εχθρεύεται τους θύτες, αλλά αντίθετα τους δείχνει το δρόμο της ειρήνης και της συμφιλίωσης μέσω της επώδυνης κάποιες φορές αναγνώρισής της. Για τους απανταχού, λοιπόν, Θράκες η μέρα αυτή δεν αποτελεί μόνον ημέρα μνημόσυνου του μαύρου Πάσχα του 1914, αλλά και δικαίωσης” είπε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Τέλος, η βουλευτής της ΝΔ, Φ. Αραμπατζή είπε ότι η αναγνώριση της 6ης Απριλίου δείχνει τον αξιακό και ιστορικό κώδικα αυτής της κυβέρνησης. “Όσοι έλκουμε την καταγωγή μας από τις αλησμόνητες πατρίδες, αλλά και ανεξαρτήτως καταγωγής, όλοι μας πρέπει να συνειδητοποιούμε ότι η αναγνώριση αυτή της Ημέρας του Θρακικού Ελληνισμού, του «μαύρου Πάσχα» των Θρακών, ήταν μια πράξη οφειλόμενη στους Θρακιώτες μας σε ό,τι έχουν περάσει, σε όσες δοκιμασίες έχουν υποστεί”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης