Την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα, στη σημερινή του ενημέρωση για τις εξελίξεις στα μέτωπα της Ουκρανίας.

Το Φιδονήσι, που βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στη Μαύρη Θάλασσα, έγινε γνωστό στις πρώτες μέρες του πολέμου όταν ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο πλησίασε το νησί και ο κυβερνήτης του κάλεσε τους στρατιώτες της Ουκρανίας να παραδοθούν και να καταθέσουν τα όπλα. Η μικρή ομάδα Ουκρανών αμυνόμενων είπαν στο ρωσικό πλοίο «να πάει να γ@μ@@εί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το Φιδονήσι έγινε σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ως ένα «βήμα καλής θέλησης» για τη διευκόλυνση της μεταφοράς σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

«Στις 30 Ιουνίου σε ένα βήμα καλής θέλησης οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας ολοκλήρωσαν την αποστολή τους στο Φιδονήσι και απέσυραν τη φρουρά που είχε αναπτυχθεί εκεί.

Έτσι, έγινε εμφανές στη διεθνή κοινότητα ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν εμπλέκεται στις προσπάθειες του ΟΗΕ να διοργανώσει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων από τα εδάφη της Ουκρανίας. Η απόφαση αυτή δεν θα επιτρέψει στο Κίεβο να εικοτολογεί περί της επικείμενης επισιτιστικής κρίσης, αναφερόμενο στην αδυναμία εξαγωγής σιτηρών λόγω του απόλυτου ελέγχου της Ρωσίας στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας. Τώρα το μπαλάκι είναι στην ουκρανική πλευρά, η οποία δεν έχει ακόμη καθαρίσει τις ακτές της στη Μαύρη Θάλασσα, περιλαμβανομένων των υδάτων στα λιμάνια», ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την είδηση της αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων από το Φιδονήσι επιβεβαίωσαν και οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας με ανάρτησή τους στο Telegram.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης