Επιμέλεια: Αδάμ Αλεξόπουλος

Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία θα διεξαχθεί από σήμερα 28 έως και τις 30 Ιουνίου. Εξαίρεση αποτέλεσε η έκτακτη νατοϊκή Συνάντηση Κορυφής της 24ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες, ωστόσο τώρα σε κάποιους προβλέπεται ότι θα τους βγουν… ξινά τα… περσινά σταφύλια, λόγω της ρητορικής στην οποία επιδόθηκαν το προηγούμενο διάστημα, στον βωμό της προεκλογικής ή συμφεροντολογικής τους ατζέντας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλωστε, δεν μπορεί να κρύψει κανείς ότι η Συμμαχία διανύει μια περίοδο ακατάληπτου κρεσέντου τρόμου και αμηχανίας, λόγω της διαφορετικής ατζέντας που κρατούν στα χέρια τους οι ηγέτες των χωρών. Οι «λυκοφιλίες», οι «τρικλοποδιές» θα δώσουν και θα πάρουν μετά το «ακόνισμα» των μαχαιριών σε συσκέψεις που πραγματοποιούνταν τις προηγούμενες ημέρες πίσω από ερμητικά κλειστές πόρτες.

Τα πέντε «μέτωπα» της Συμμαχίας

Πέντε είναι τα ανοιχτά μέτωπα της Συμμαχίας. Το πρώτο αφορά την Ουκρανία και τον πόλεμο, που ήδη μετρά περισσότερες από 120 ημέρες στα εδάφη της. Το δεύτερο είναι η στάση της Τουρκίας απέναντι στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, καθώς και η συμπεριφορά που έχει κατά της Ελλάδας. Το τρίτο είναι οι ρωσικές απειλές για τη διεύρυνση της πολεμικής σύρραξης. Το τέταρτο η Κίνα, που παρακολουθεί τις εξελίξεις και κυνηγάει ευκαιρίες για το δικό της όφελος. Το πέμπτο μέτωπο είναι το προς ανανέωση κείμενο της νατοϊκής Στρατηγικής Αντίληψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το μήκος κύματος, της αμηχανίας, του φόβου και της σκληρής παρτίδας σκάκι που βρίσκεται στο στάδιο πριν χαθούν οι στρατιώτες… μεταξύ γιγάντων και των μεγάλων και μικρών ψαριών, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, προανήγγειλε πως οι σύμμαχοι αναμένεται να αποφασίσουν να ενισχύσουν σημαντικά τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, η οποία σήμερα αριθμεί περίπου 40.000 άτομα και στο μέλλον θα αριθμεί πάνω από 300.000. Επιπλέον, προβλέπει πως η Ρωσία θα χαρακτηριστεί από τη Συμμαχία ως «άμεση απειλή».

Τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Μαδρίτη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, πριν από την έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη. Οι δύο ηγέτες θα βρεθούν στο Παλάτι της Μαδρίτης για το δείπνο που θα παραθέσει στους ηγέτες του ΝΑΤΟ ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος, στις 21:30 ώρα Ελλάδος.

Η τακτική της Ελλάδας, καθώς φαίνεται, θα είναι να μην ανταλλάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε βλέμμα με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ωστόσο θα είναι έτοιμος να απαντήσει σε κάθε «αναζωπύρωση» της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαρτοφύλακά του φυλάει σαν κόρη οφθαλμού μια μελετημένη επιχειρηματολογία που θα εκθέσει τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Η επιχειρηματολογία της Ελλάδας περιλαμβάνει και την απειλή του casus belli που διατηρεί η Τουρκία. Ψηλά βρίσκεται και η ύπαρξη της στρατιάς του Αιγαίου στα μικρασιατικά παράλια, η οποία δεν είναι ενταγμένη στον νατοϊκό σχεδιασμό και αποτελεί απειλή για τη χώρα.

Ως εργαλείο χαρακτηρίζεται και ο χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας», με τον οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα σηκώσει το γάντι εφόσον προκληθεί από τον Τούρκο Πρόεδρο με στόχο να φέρει προ των ευθυνών του και τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά και τους υπόλοιπους ηγέτες των κρατών-μελών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης