Το έργο του εθνομάρτυρα, δημοσιογράφου και εκδότη Νίκου Καπετανίδη, αναδεικνύει το βιβλίο του απογόνου του, Κώστα Καπετανίδη, το οποίο παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.
Ο Νίκος Καπετανίδης, εκδότης της εφημερίδας της οθωμανοκρατούμενης Τραπεζούντας “Εποχή” εκτελέστηκε με απαγχονισμό τον Σεπτέμβριο του 1921, κατηγορούμενος ότι εργάζεται για την ανεξαρτησία του Πόντου.
Όπως επισήμανε ο Κώστας Καπετανίδης, ο συνονόματος παππούς του, αδελφός του Νίκου κατόρθωσε να διασώσει και να φέρει στην Ελλάδα το αρχείο της εφημερίδας και της οικογένειας. Από την αξιοποίηση αυτού του αρχείου προέκυψε το βιβλίο “Η Δύση του Ποντιακού Ελληνισμού από την πένα του Νίκου Καπετανίδη”, το οποίο παρουσιάστηκε σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Δράσης “Νίκος Καπετανίδης”.
Για ένα βιβλίο που ξυπνά μνήμες που συνομιλούν με το μέλλον έκανε λόγο ο πρώην υπουργός, βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης. Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι η θυσία του Νίκου Καπετανίδη δείχνει τον δρόμο όχι μόνο του καθήκοντος, αλλά και του ρεαλισμού.
Στο ενδιαφέρον του Νίκου Καπετανίδη για τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός, βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης, προσθέτοντας ότι μίλησε για τη φτώχεια και τον πλούτο, ήταν σοσιαλιστής, αλλά και δημοτικιστής.
Ο πρώην υπουργός και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης τόνισε ότι ο ποντιακός ελληνισμός ήταν θύμα της διχόνοιας του εθνικού κέντρου. Επισήμανε, δε, ότι στις σημερινές δύσκολες στιγμές της χώρας και του έθνους εξακολουθεί να είναι υπαρκτός ο κίνδυνος της διχόνοιας.
Εξέχουσα προσωπικότητα και ήρωα με εθνική προσφορά χαρακτήρισε τον Νίκο Καπετανίδη ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ, Κώστας Φωτιάδης.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο δήμαρχος Πάυλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης και ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Τάσος Φωκιανίδης, ενώ το “παρών” έδωσαν βουλευτές, δήμαρχοι και εκπρόσωποι σωματείων του ποντιακού ελληνισμού.